Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp , Nowości branżowe

16 czerwca 2021

NR 25 (Czerwiec 2021)

Aktualności w medycynie holistycznej

0 78

Antybakteryjne i antybiofilmowe działanie nanoemulsji olejku cynamonowego na wielogatunkowe biofilmy jamy ustnej

Olejek eteryczny cynamonowy (Cinnamomum verum; ang. cinnamon essential oil, CEO) wydestylowany z kory cynamonu ma właściwości antybakteryjne, ale jego zdolność do hamowania tworzenia się wielogatunkowych biofilmów jamy ustnej nie została w pełni wyjaśniona. W badaniu przedstawionym na łamach „Scientific Reports NatureResearch”, oceniano działanie przeciwbakteryjne i przeciwbiofilmowe nanoemulsji olejku cynamonowego (ang. cinnamon oil nanoemulsion, CEON) wobec biofilmów jamy ustnej utworzonych przy użyciu modelu biofilmu mikrokosmicznego*. Biofilmy utworzyły się na próbkach szkliwa bydlęcego przez 7 dni, podczas którego wszystkie próbki poddano działaniu jednego z trzech roztworów: 5% CEON (n = 35), 0,5% kokamidopropylobetainy (n = 35) lub 0,12% chlorheksydyny glukonian (CHX; n = 35). Przeprowadzono jednokierunkową i powtarzaną analizę wariancji w celu porównania różnic między trzema rozwiązaniami. Badanie to wykazało, że nanoemulsyfikowany CEO hamował dojrzewanie wielogatunkowych biofilmów jamy ustnej i wzrost występujących w niej mikroorganizmów, w tym bakterii kwasowych powodujących próchnicę.
Badanie to jest pierwszym, które pokazuje, że CEON znacząco hamuje dojrzewanie patogennych wielogatunkowych biofilmów, które zostały utworzone przy użyciu modelu biofilmu mikrokosmicznego. 
W przyszłych badaniach działanie antybiofilmowe CEO powinno być oceniane zarówno na podstawie stężenia, jak i długoterminowej skuteczności, w większej liczbie...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy