Dział: Otwarty dostęp

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Gorzkie zioła i ich właściwości

Gorycze stanowią grupę związków aktywnych charakteryzujących się bardzo gorzkim smakiem. Usprawniają trawienie, wspomagają wydolność wątroby, zwiększają łaknienie, wspierają przyswajanie składników pokarmowych.

Czytaj więcej

Kolagen – fakty i oczekiwania

Kolagen jest białkiem strukturalnym, spotykanym wyłącznie u wielokomórkowych organizmów zwierzęcych, a zatem także u ludzi, wytwarzanym przez fibroblasty obecne w tkance łącznej. Wpływa na szereg ważnych funkcji, m. in. warunkuje prawidłową budowę tkanki chrzęstnej w stawach, wzmacnia naczynia krwionośne, zapewnia elastyczność skóry bądź pomaga kościom wytrzymać większe obciążenia. Dostępne na rynku suplementy kolagenowe mają – według zapewnień producentów – poprawić strukturę i funkcjonowanie stawów, a także jakość skóry. Czy tak jest w rzeczywistości?

Czytaj więcej

Choroby sercowo-naczyniowe – rola suplementacji w wieku podeszłym

W ostatnich latach proces starzenia się społeczeństwa w Polsce nasila się, a udział osób starszych w populacji systematycznie rośnie, co potwierdzają dane Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). W 2020 r. odsetek osób w wieku 60 lat i więcej osiągnął poziom 25,6%, a więc zwiększył się o 1% w stosunku do roku poprzedniego. Zgodnie z prognozami GUS trend ten będzie postępował, a w 2030 r. liczba ludności w wieku 60 lat i więcej ma wzrosnąć do poziomu 10,8 mln, a w 2050 r. wyniesie 13,7 mln. Populacja osób starszych może stanowić wówczas nawet około 40% ogółu ludności Polski[1].

Czytaj więcej

Hericium spp. (soplówki) – grzyby jadalne i lecznicze o wybitnym potencjale neuroprotekcyjnym Część I

Obecnie jest duże zainteresowanie żywnością funkcjonalną, która oprócz dostarczania podstawowych właściwości odżywczych ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Grzyby uznawane są za funkcjonalny składnik żywności, a ich naturalna zdolność do akumulacji różnych substancji pozwala na poprawę ich prozdrowotnych właściwości.

Czytaj więcej

Nie dopuść do odwodnienia!

Mimo że nasz organizm w ok. 60–70% składa się z wody, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że pierwszym, najprostszym krokiem do zachowania zdrowia jest prawidłowe nawodnienie, a jego brak może być prawdziwą przyczyną złego samopoczucia, kłopotów ze snem, osłabionej koncentracji i pamięci, przyspieszonego starzenia, wysuszonej cery, dolegliwości bólowych czy problemów z układem trawiennym. To od niego zależy prawidłowy przebieg metabolizmu i detoksykacji, praca układu moczowego, regeneracja podczas wysiłku, utrzymanie koncentracji i sprawności umysłowej, a nawet kondycja układu krążenia.

Czytaj więcej

Olej arganowy – płynne złoto wywodzące się z marokańskiej medycyny ludowej

Olej arganowy to substancja pozyskiwana z drzewa arganowego (łac. Argania spinosa), spotykanego także pod nazwą argania żelazna, argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna[1]. Drzewo arganowe jest endemitem występującym przede wszystkim na obszarach południowo-zachodniego Maroka, gdzie zajmuje powierzchnię ok. 700–800 tys. hektarów.

Czytaj więcej

Stosowanie ashwagandhy w autoimmunologicznej chorobie Hashimoto – praktyka i aktualne badania

Środowisko medyczne i dietetyczne jest podzielone na zwolenników i przeciwników stosowania ashwagandhy w chorobie Hashimoto. Jednocześnie popularność tego leczniczego zioła z dalekiego Wschodu rośnie w zaskakującym tempie wśród osób szukających ratunku dla swojej tarczycy. Które podejście jest właściwe?

Czytaj więcej

Postcovidowa rehabilitacja oddechowo-krążeniowa w ujęciu medycyny Wschodu

U osób z COVID-19 mogą występować objawy grypopodobne oraz zakażenie dróg oddechowych przejawiające się gorączką (89%), kaszlem (68%), zmęczeniem (38%), wytwarzaniem plwociny (34%) i/lub dusznością (19%). Choroba może przebiegać w różnym stopniu i nasileniu. Może to być infekcja bezobjawowa, łagodna choroba górnych dróg oddechowych, ciężkie wirusowe zapalenie płuc z niewydolnością oddechową i/lub zakończyć się śmiercią. Szacuje się, że 80% przypadków to zachorowania bezobjawowe lub łagodne, 15% – poważne (zakażenia wymagające podania tlenu), a 5% – krytyczne, wymagające wentylacji i aparatury do podtrzymywania życia. Niektórzy chorzy doświadczają łagodnych objawów i z łatwością wracają do zdrowia, natomiast u innych może dojść do niewydolności oddechowej i/lub wystąpienia stanu krytycznego wymagającego przyjęcia do szpitala.

Czytaj więcej

Koenzym Q10 – jedna substancja, wiele korzyści dla zdrowia i młodego wyglądu

Choć koenzym Q10 jest bardziej znany jako składnik kosmetyków, i z pewnością niejedna kobieta zna jego właściwości, dziś przyjrzymy się mu z zupełnie innej strony. Jego suplementacją powinny zainteresować się nie tylko kobiety, lecz także mężczyźni. Odpowiedni poziom koenzymu Q10 przyczynia się do uzyskania wielu pozytywnych efektów zarówno od strony wyglądu, jak i, a być może przede wszystkim, zdrowia. Profilaktyczne spożywanie koenzymu Q10 wpływa zwłaszcza na wzrost energii, koncentracji, efektywności sportowej, ogólne lepsze samopoczucie oraz młodszy wygląd skóry.

Czytaj więcej

Toksyczność i losy mikrodrobin plastiku w organizmie człowieka – przegląd najnowszych doniesień naukowych

Naukowcy i ekolodzy już od prawie 20 lat badają negatywny wpływ mikroplastiku na zdrowie człowieka, chociaż większość dotychczasowych badań skupiała się na zagrożeniach związanych z ekosystemem morskim. Richard Thompson, ekolog morski z University of Plymouth w Wielkiej Brytanii, ukuł ten termin w 2004 r., aby zdefiniować cząstki plastiku o średnicy mniejszej niż 5 mm, tuż po tym, jak jego zespół znalazł je na brytyjskich plażach. Od tego czasu naukowcy znajdowali mikrodrobiny tworzyw sztucznych wszędzie, gdzie tylko szukali: w głębinach mórz i oceanów, w arktycznym śniegu i antarktycznym lodzie, w soli kuchennej, owocach morza i wodzie pitnej.

Czytaj więcej

Fitoterapia w nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze to układowa choroba o złożonej etiologii. Do jej wystąpienia może doprowadzić wiele czynników, takich jak uwarunkowania genetyczne czy środowiskowe. Częstość występowania nadciśnienia tętniczego wzrasta w związku ze starzeniem się populacji, niewłaściwą dietą, przyrostem masy ciała i zmniejszoną aktywnością ruchową. Powstawaniu nadciśnienia sprzyja występowanie nadwagi i otyłości. Stanom tym towarzyszy zwykle hiperinsulinomia, która sprzyja retencji sodu w organizmie.

Czytaj więcej