Okres odpoczynku dla kobiety po porodzie powinien trwać od kilku do kilkunastu dni, a jej jedynym obowiązkiem powinno być wtedy karmienie piersią noworodka. Po porodzie chodzi o to, aby skutecznie odbudować pourodzeniowe chi i jing nerek, a także wzmocnić środkowy ogrzewacz. W tym celu kobieta powinna otrzymać specjalną zupę (przepis na końcu artykułu, razem z przepisami na mieszanki ziołowe) oraz pić zioła wzmacniające krew i organizm. W przypadku niedoboru pokarmu potrzebuje również ziół mlekopędnych, które wywołują laktację. Dla pobudzenia laktacji zwykle nie są potrzebne żadne środki, nawet te roślinne – wystarczy, aby karmiąca mama dużo piła. Zanim usiądziesz do karmienia, powinnaś przygotować sobie coś do picia (woda, herbatki ziołowe, kompoty, wywar z warzyw), tak abyś w każdej chwili mogła wygodnie sięgnąć po napój. Przyjmowanie ziół pobudzających laktację – anyżku, kopru włoskiego, kminku, kolendry, majeranku, ogórecznika, kopru ogrodowego – ma jednak sens, ponieważ regulują one trawienie u dziecka. Możesz pić napary ziołowe lub po prostu dodawać po szczypcie ziół do jedzenia, jako przyprawy. Podczas karmienia powinnaś być spokojna i rozluźniona, a jeśli odczuwasz podenerwowanie, pomogą Ci herbatki z melisy. W pierwszych dniach – do czasu, aż karmienie i wydzielanie mleka się ureguluje – zadbaj, aby piersi były do końca opróżnione. Inaczej grozi Ci zastój pokarmu, co niesie poważne skutki. Zastój objawia się bolesnością i stwardnieniem piersi, a stąd droga niedaleka do zapalenia sutków.
Aby zapobiec zastojowi pokarmu, możesz zrobić okłady z chudego twarogu wymieszanego z 3–5 kroplami eterycznego olejku lawendowego. Smaruj obie piersi półcentymetrową warstwą. Jeśli z jakichś względów kobieta nie może karmić, w grę wchodzą zioła hamujące laktację: mięta pieprzowa, szałwia, chmiel, liście orzecha włoskiego, pojedynczo lub w mieszankach. Laktację zmniejsza również ograniczenie płynów.
POLECAMY
By pokarm był zbilansowany
Karmienie dziecka własnym mlekiem to dla matki cudowny, wygodny i najbezpieczniejszy sposób. Nie trzeba pokarmu specjalnie przygotowywać, podgrzewać czy ochładzać ani przechowywać. Kobieta powinna karmić piersią przynajmniej przez pół roku, choć dobrze jest karmić znacznie dłużej. Mleko matki w tym czasie powinno stanowić wyłączny pokarm i napój dziecka. Aby ten pokarm był w odpowiedniej ilości i o odpowiedniej jakości, należy o to zadbać. Przede wszystkim kobieta powinna zdrowo się odżywiać przed zajściem w ciążę i w jej trakcie. Jak pisałam w swojej książce Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, doniosłą rolę odgrywa zharmonizowane odżywianie, stabilizujące żołądek i śledzionę. Narządy te zarówno u dziecka, jak i u dorosłych przygotowują enzymy, z których pochodzą witalność, moc intelektu i umysłu oraz radość życia.
Po porodzie matka powinna bardzo uważać na to, co znajduje się w jej menu, gdyż wraz z mlekiem...