Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp

15 kwietnia 2020

Czego boją się wirusy?

357

Mikroorganizmy i drobnoustroje towarzyszą nam od zawsze i są wszędzie. Codziennie oddychamy nimi, dotykamy je i spożywamy. Nie można się ich bać ani uniknąć kontaktu z nimi, ale zachowując odpowiednie zasady higieny i środki ostrożności, a przede wszystkim posiadając właściwą wiedzę na ich temat, jesteśmy w stanie z nimi walczyć – nawet z tymi najgroźniejszymi. 

Wirus w języku łacińskim oznacza truciznę. Nie posiada on struktury komórkowej, dlatego mnoży się w komórkach gospodarza, wykorzystując jego aparat replikacyjny. Tym samym prowadzi do osłabienia atakowanego organizmu, lub – w rozwiniętym stadium choroby –  całkowicie niszczy jego komórki w  wyniku przedostających się bakterii. Pozbawiona „zasilania” komórka, obumiera, przyczyniając się do rozwoju stanu wirusowego w organizmie.

POLECAMY

R e k l a m a

Wirusy atakują, gdy masz słabą odporność

W rozwoju takiej sytuacji kluczowe znaczenie mają złe żywienie i przebyte infekcje, które prowadzą do osłabienia układu immunologicznego, obniżenia wydolności obronnych komórek, a przede wszystkim –  układów i narządów, które wirusy atakują najchętniej.

Osłabiona odporność stanowi idealną przestrzeń do przemieszczenia się czynnika chorobotwórczego, który rozwinąć się może na kilka sposobów, np. poprzez łożysko, drogą kropelkową, poprzez ugryzienie owada czy dotykanie brudnych przedmiotów.

Należy mieć świadomość, że każdy wirus to pasożyt, którego byt zależy od stanu komórki. Może on przybierać formę bakterii, grzybów, robaków pasożytniczych nabytych poprzez osłabiony organizm,  komplikujących późniejsze długotrwałe leczenie.

Plaga chorób pochodzenia wirusowego na świecie.

Niezwykle powszechne i znane na świecie są  rotawirusy, rinowirusy i retrowirusy, które w efekcie działalności w ludzkim organizmie mogą przyczyniać się do powstania chorób przewlekłych układu oddechowego, onkologicznych, neurologicznych czy autoimmunologicznych.
Cytomegalowirus w początkowej fazie może nie dawać żadnych objawów, a jest niezwykle groźny powodując zapalenie mózgu, płuc, wątroby, nerek. Wirus E. coli uszkadza DNA jelit, niszcząc jego gen przeciwnowotworowy, doprowadzając do mutacji. Wirus Epsteina-Barra odgrywa  dużą rolę w rozwoju depresji, przewlekłego zmęczenia i nowotworów.

Zatem o tym, czy wirus dostanie się do organizmu żywiciela i na jaką skalę wyrządzi szkody, decyduje odporność.

Na przestrzeni ostatnich lat za znaczny procent wszystkich przeziębień r odpowiedzialne są koronawirusy .Najgroźniejszy z nich to wywołujący ciężką niewydolność oddechową COVID19. Jego rozprzestrzenianie się na całym już świecie  możemy obserwować od kilku miesięcy.       

Choć infekcje wirusowe nie zawsze muszą oznaczać te najpoważniejsze dolegliwości, to dzięki wielu badaniom wiemy, że dla ich rozwoju w każdym przypadku kluczowa jest wydolność układu immunologicznego.

Czego boją się wirusy ?

Odporność i profilaktyka

Wirusy nie przetrwają w organizmie, w którym układ immunologiczny ma zasoby obronne.
Warto wspierać go aralią mandżurską, korzeniem żeń-szenia, Citrogrepsem, witaminą C (2000mg) oraz witaminami D i K2 MK7. Prawdziwym zagrożeniem dla wirusów jest bogata flora dobrych bakterii w naszych jelitach. Tam właśnie znajduje się nawet 70 % naszej odporności. Tym samym jelitowa flora bakteryjna wpływa na siłę organizmu w zwalczaniu patogenów czy usuwaniu toksyn. Aby ją wzmocnić w walce z wirusami, warto spożywać błonnik, czyli włókno pokarmowe, zawarte jest w warzywach i owocach nieprzetworzonych chemicznie i wysoko termicznie (ponad 50℃), sokach, koktajlach zielonych, otrębach, kaszach, fasolach, ziarnach.  Niezwykle wartościowe są również kwaszone warzywa czy sok z kiszonek.
Wzbogacić florę można również z pomocą prebiotyków lub probiotyków.

Dlatego codziennie, Drogi Czytelniku, zadaj sobie pytanie, co dałeś do zjedzenia swojej florze bakteryjnej.

Generator częstotliwości

Jedną z najskuteczniejszych metod osłabiania i likwidacji chorobotwórczych wirusów i innych patogenów, jest działanie na nie generatorem częstotliwości. Urządzenie to przez skórę emituje częstotliwości o podobnym natężeniu do tego wysyłanego przez patogen. W wyniku powstałego rezonansu częstotliwościowego mikroorganizm zostaje osłabiony lub zniszczony. Specjalne urządzenia obecne na polskim rynku, np. tzw. Sweeper Partner, metodą drgań elektromagnetycznych umożliwiają eliminację patogenów z organizmu. Zawarte w nich programy działają objawowo i na konkretną dolegliwość. Pomagają złagodzić stopień dolegliwości albo ją usuwają. Zastosować można programy na stres, depresję ból czy temperaturę.

Metoda ta jest coraz chętniej stosowana przez wielu naturopatów z uwagi na skuteczność i szybkość jej działania.

Częstotliwości, które unicestwiają koronawirusy/SARS

Nenah Silver podała w swojej książce pt. „Katalog częstotliwości” listę częstotliwości na Koronowirusy/SARS min: 145.9Hz, 291.7hZ, 437.6hZ, 562,40Hz, 720.90Hz, 1325.5Hz, 4667.8Hz, 9335.6Hz

Zioła, przyprawy kuchenne, olejki eteryczne

Poważnymi przeciwnikami i zabójcami wirusów ze względu na zawarte w nich składniki aktywne są gorzkie zioła,  m.in. wrotycz, piołun, goździk, glistnik, kora dębu, orzech czarny. Możesz je przyjmować w postaci nalewek lub naparów. Na herbatki wybierz dziewannę, krwawnik, babkę lancetowatą, rumianek i lukrecję. Spośród ziół kuchennych warto zdecydować się np. na oregano, kurkumę, curry, chili, liść laurowy, bazylię, pieprz i imbir. Nie zapomnij również o spożywaniu czosnku i cebuli.

Niezwykle skuteczna może być aromaterapia olejkami eterycznymi, m.in.: z oregano, olejkiem tymiankowym czy z drzewa herbacianego. Na uwagę zasługuje olejek złodziei, który świetnie radzi sobie z patogenami. Poza tym może być stosowany do dezynfekcji różnych przedmiotów.

Przypisy