Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp

24 lutego 2020

Moc roślinnych soków

95

Nie od dzisiaj wiadomo, że rośliny, które nas otaczają mają zbawienne dla nas działanie. Możemy cieszyć nimi nie tylko oko, ale również wzmocnić nasz organizm, oczyścić z toksyn, wspomóc leczenie różnych dolegliwości. Od czasów starożytnych rośliny służyły do przygotowywania leczniczych nalewek, maści, wyciągów, a także soków.  Soki roślinne znane były np. Arystotelesowi, Galenowi. Rozwój nauki na przestrzeni lat dostarcza nam wiedzy na temat coraz to nowych właściwości soków roślinnych lub potwierdza te, znane już od wieków.

R e k l a m a 

Przy wyborze soku ważne jest, aby był jak najmniej przetworzony i przygotowany z roślin uprawianych ekologicznie. Najlepsze soki to te świeżo wyciskane. Warto po nie sięgać przez cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Każdy z nas znajdzie swój sok, który uzupełni zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych lub zapobiegnie różnorodnym dolegliwościom.

Warto zwrócić uwagę na soki z głogu, karczocha, tymianku, miłorzębu japońskiego, skrzypu czy też z pokrzywy. Można je stosować w czystej postaci lub wykorzystać jako dodatek do modnych ostatnio koktajli warzywnych, owocowych.

Sok z głogu zawiera związki flawonoidowe, które są roślinnymi antyoksydantami, chroniącymi przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. W świetle prowadzonych badań flawonoidy mogą przyczyniać się do powstrzymania rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroba niedokrwienna serca, zawał, cukrzyca, choroby reumatyczne. Flawonoidy wykazują też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzakrzepowe. Dlatego wyciągi z głogu postrzegane są jako łagodne leki nasercowe, które poprzez rozszerzanie naczyń wieńcowych, zwiększają dopływ krwi do mięśnia sercowego. Działają również bezpośrednio na niego, zwiększając siłę i zmniejszając częstotliwość skurczów serca.

Świeży sok z głogu polecany jest osobom zagrożonym miażdżycą i wszystkim, którzy chcą dbać o stan swojego serca i naczyń krwionośnych.

Sok z karczocha pomaga w dolegliwościach trawiennych, takich jak: zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Wspiera też dietę mającą na celu obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, chroni komórki wątroby (hepatocyty) i drogi żółciowe przed gromadzeniem się w nich złogów, przyspiesza wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Świeży sok z karczocha będzie idealnym wsparciem dla osób cierpiących na dyskomfort trawienny. Szczególnie przydatny jest po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych posiłków.

Sok z tymianku usprawnia funkcjonowanie rzęsek nabłonka dróg oddechowych i oskrzeli, działa wykrztuśnie. Zawarte w nim flawonoidy wykazują działanie rozkurczowe, sprzyjające oczyszczaniu dróg oddechowych. Sok ze świeżego, kwitnącego tymianku uwalnia produkcję śluzu, który przynosi ulgę w oddychaniu i ma właściwości łagodzące i dezynfekujące.

Świeży sok z tymianku wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie zalecany jest dla osób pracujących głosem.

Sok z miłorzębu wspomaga krążenie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie, działa korzystnie na pracę serca. W składzie soku z miłorzębu znajdują się m.in. laktony terpenowe zmniejszające lepkość krwi i w efekcie poprawiające krążenie w naczyniach mózgowych, lepsze dotlenienie i odżywienie komórek tego narządu.

Świeży sok z miłorzębu jest idealny dla tych, którzy chcą usprawnić pamięć i koncentrację. Niezastąpiony w sytuacjach intensywnej pracy umysłowej.

Sok ze skrzypu polnego dzięki zawartości krzemu doskonale działa na paznokcie, włosy i skórę. Pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę lipidową. Poprawia wygląd cery. Przyspiesza procesy regeneracyjne i normalizuje metabolizm kolagenu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i uzupełnia niedobór mikroelementów.

Sok z pokrzywy stymuluje metabolizm, łagodzi dolegliwości reumatyczne i działa lekko moczopędnie. Zawiera liczne makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, krzem i sód oraz witaminy: A, K, B2, C. Dzięki bogactwu witamin i minerałów przyczynia się wzmocnienia odporności organizmu.

Sok z pokrzywy jest wskazany dla osób, które chcą wspomóc pracę swojego układu odpornościowego, a także poprawić tempo przemiany materii.

To tylko kilka przykładów soków z nieprzebranej oferty, jaką daje nam natura.

Przypisy