Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp

4 grudnia 2020

Moc roślinnych soków

0 184

Nie od dzisiaj wiadomo, że rośliny, które nas otaczają, mają zbawienne dla nas działanie. Możemy cieszyć nimi nie tylko oko, ale również wzmocnić nasz organizm, oczyścić z toksyn, wspomóc leczenie różnych dolegliwości. Od czasów starożytnych rośliny służyły do przygotowywania leczniczych nalewek, maści, wyciągów, a także soków. Soki roślinne znane były np. Arystotelesowi i Galenowi. Rozwój nauki na przestrzeni lat dostarcza nam wiedzy na temat coraz to nowych właściwości soków roślinnych lub potwierdza te, znane już od wieków.
 

R e k l a m a



Przy wyborze soku ważne jest, aby był jak najmniej przetworzony i przygotowany z roślin uprawianych ekologicznie. Najlepsze soki to te świeżo wyciskane. Warto po nie sięgać przez cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Każdy z nas znajdzie swój sok, który uzupełni zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych lub zapobiegnie różnorodnym dolegliwościom.
Warto zwrócić uwagę na soki z głogu, karczocha, tymianku, miłorzębu japońskiego, skrzypu czy też pokrzywy. Można je stosować w czystej postaci lub wykorzystać jako dodatek do modnych ostatnio koktajli warzywnych i owocowych.

Sok z głogu zawiera związki flawonoidowe, które są roślinnymi antyoksydantami, chroniącymi przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. W świetle prowadzonych badań flawonoidy mogą przyczyniać się do powstrzymania rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroba niedokrwienna serca, zawał, cukrzyca, choroby reumatyczne. Flawonoidy wykazują też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzakrzepowe. Dlatego wyciągi z głogu postrzegane są jako łagodne leki nasercowe, które przez rozszerzanie naczyń wieńcowych zwiększają dopływ krwi do mięśnia sercowego. Działają również bezpośrednio na niego, zwiększając siłę i zmniejszając częstotliwość skurczów serca.
Świeży sok z głogu polecany jest osobom zagrożonym miażdżycą i wszystkim tym, którzy chcą dbać o stan swojego serca i naczyń krwionośnych.

Sok z karczocha pomaga w dolegliwościach trawiennych, takich jak: zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Wspiera też dietę mającą na celu obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, chroni komórki wątroby (hepatocyty) i drogi żółciowe przed gromadzeniem się w nich złogów, przyspiesza wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Świeży sok z karczocha będzie idealnym wsparciem dla osób cierpiących na dyskomfort trawienny. Szczególnie przydatny jest po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych posiłków.

Sok z tymianku usprawnia funkcjonowanie rzęsek nabłonka dróg oddechowych i oskrzeli, działa wykrztuśnie. Zawarte w nim flawonoidy wykazują działanie rozkurczowe, sprzyjające oczyszczaniu dróg oddechowych. Sok ze świeżego, kwitnącego tymianku uwalnia produkcję śluzu, który przynosi ulgę w oddychaniu i ma właściwości łagodzące i dezynfekujące.
Świeży sok z tymianku wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie zalecany jest dla osób pracujących głosem.

Sok z bulw ziemniaka je...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy