Nie od dzisiaj wiadomo, że rośliny, które nas otaczają, mają zbawienne dla nas działanie. Możemy cieszyć nimi nie tylko oko, ale również wzmocnić nasz organizm, oczyścić z toksyn, wspomóc leczenie różnych dolegliwości. Od czasów starożytnych rośliny służyły do przygotowywania leczniczych nalewek, maści, wyciągów, a także soków. Soki roślinne znane były np. Arystotelesowi i Galenowi. Rozwój nauki na przestrzeni lat dostarcza nam wiedzy na temat coraz to nowych właściwości soków roślinnych lub potwierdza te, znane już od wieków.
POLECAMY
R e k l a m a
Przy wyborze soku ważne jest, aby był jak najmniej przetworzony i przygotowany z roślin uprawianych ekologicznie. Najlepsze soki to te świeżo wyciskane. Warto po nie sięgać przez cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Każdy z nas znajdzie swój sok, który uzupełni zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych lub zapobiegnie różnorodnym dolegliwościom.
Warto zwrócić uwagę na soki z głogu, karczocha, tymianku, miłorzębu japońskiego, skrzypu czy też pokrzywy. Można je stosować w czystej postaci lub wykorzystać jako dodatek do modnych ostatnio koktajli warzywnych i owocowych.
Sok z głogu zawiera związki flawonoidowe, które są roślinnymi antyoksydantami, chroniącymi przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. W świetle prowadzonych badań flawonoidy mogą przyczyniać się do powstrzymania rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroba niedokrwienna serca, zawał, cukrzyca, choroby reumatyczne. Flawonoidy wykazują też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzakrzepowe. Dlatego wyciągi z głogu postrzegane są jako łagodne leki nasercowe, które przez rozszerzanie naczyń wieńcowych zwiększają dopływ krwi do mięśnia sercowego. Działają również bezpośrednio na niego, zwiększając siłę i zmniejszając częstotliwość skurczów serca.
Świeży sok z głogu polecany jest osobom zagrożonym miażdżycą i wszystkim tym, którzy chcą dbać o stan swojego serca i naczyń krwionośnych.
Sok z karczocha pomaga w dolegliwościach trawiennych, takich jak: zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Wspiera też dietę mającą na celu obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, chroni komórki wątroby (hepatocyty) i drogi żółciowe przed gromadzeniem się w nich złogów, przyspiesza wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Świeży sok z karczocha będzie idealnym wsparciem dla osób cierpiących na dyskomfort trawienny. Szczególnie przydatny jest po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych posiłków.
Sok z tymianku usprawnia funkcjonowanie rzęsek nabłonka dróg oddechowych i oskrzeli, działa wykrztuśnie. Zawarte w nim flawonoidy wykazują działanie rozkurczowe, sprzyjające oczyszczaniu dróg oddechowych. Sok ze świeżego, kwitnącego tymianku uwalnia produkcję śluzu, który przynosi ulgę w oddychaniu i ma właściwości łagodzące i dezynfekujące.
Świeży sok z tymianku wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie zalecany jest dla osób pracujących głosem.
Sok z bulw ziemniaka jest naturalnym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśni.
Sok z owsa to źródło beta-karotenu, witaminy K, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, białka, błonnika, witaminy C i B oraz enzymów. Ma właściwości relaksujące i uspokajające, odżywia i wzmacnia system nerwowy, oczyszcza krew i działa wspomagająco w stanach depresji, osłabienia, zmęczenia i rekonwalescencji.
Sok z selera zawiera potas i sód organiczny. Obfituje w wapń, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy PP, C, A i E. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Łagodzi stany zapalne, usprawnia pracę mózgu i funkcje poznawcze. Ułatwia zasypianie. Może być wykorzystany wspierająco przy odkwaszaniu organizmu i odchudzaniu.
Sok z mniszka lekarskiego ma korzystne działanie na wątrobę, zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej i osłabia stany skurczowe w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym. Mniszek dzięki substancjom goryczkowym, trójterpenom, inulinie, inozytolu, cholinie i mannitolu jest rośliną żółciotwórczą i żółciopędną. Pobudza wątrobę i przewody żółciowe, ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Substancje aktywne mlecza zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, przez co ułatwiają trawienie.
Po sok z mniszka lekarskiego powinny sięgać przede wszystkim osoby z problemami związanymi z wątrobą i woreczkiem żółciowym, ponieważ pobudza wydzielanie żółci.
Sok ze skrzypu polnego dzięki zawartości krzemu doskonale działa na paznokcie, włosy i skórę. Pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę lipidową. Poprawia wygląd cery. Przyspiesza procesy regeneracyjne i normalizuje metabolizm kolagenu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i uzupełnia niedobór mikroelementów.
Sok z pokrzywy stymuluje metabolizm, łagodzi dolegliwości reumatyczne i działa lekko moczopędnie. Zawiera liczne makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, krzem i sód oraz witaminy: A, K, B2, C. Dzięki bogactwu witamin i minerałów przyczynia się wzmocnienia odporności organizmu.
Sok z pokrzywy jest wskazany dla osób które chcą wspomóc pracę swojego układu odpornościowego, a także poprawić tempo przemiany materii.
To tylko kilka przykładów soków z nieprzebranej oferty, jaką daje nam natura.