Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp

4 grudnia 2020

Moc roślinnych soków

121

Nie od dzisiaj wiadomo, że rośliny, które nas otaczają, mają zbawienne dla nas działanie. Możemy cieszyć nimi nie tylko oko, ale również wzmocnić nasz organizm, oczyścić z toksyn, wspomóc leczenie różnych dolegliwości. Od czasów starożytnych rośliny służyły do przygotowywania leczniczych nalewek, maści, wyciągów, a także soków. Soki roślinne znane były np. Arystotelesowi i Galenowi. Rozwój nauki na przestrzeni lat dostarcza nam wiedzy na temat coraz to nowych właściwości soków roślinnych lub potwierdza te, znane już od wieków.
 

POLECAMY

R e k l a m a



Przy wyborze soku ważne jest, aby był jak najmniej przetworzony i przygotowany z roślin uprawianych ekologicznie. Najlepsze soki to te świeżo wyciskane. Warto po nie sięgać przez cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Każdy z nas znajdzie swój sok, który uzupełni zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych lub zapobiegnie różnorodnym dolegliwościom.
Warto zwrócić uwagę na soki z głogu, karczocha, tymianku, miłorzębu japońskiego, skrzypu czy też pokrzywy. Można je stosować w czystej postaci lub wykorzystać jako dodatek do modnych ostatnio koktajli warzywnych i owocowych.

Sok z głogu zawiera związki flawonoidowe, które są roślinnymi antyoksydantami, chroniącymi przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. W świetle prowadzonych badań flawonoidy mogą przyczyniać się do powstrzymania rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroba niedokrwienna serca, zawał, cukrzyca, choroby reumatyczne. Flawonoidy wykazują też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzakrzepowe. Dlatego wyciągi z głogu postrzegane są jako łagodne leki nasercowe, które przez rozszerzanie naczyń wieńcowych zwiększają dopływ krwi do mięśnia sercowego. Działają również bezpośrednio na niego, zwiększając siłę i zmniejszając częstotliwość skurczów serca.
Świeży sok z głogu polecany jest osobom zagrożonym miażdżycą i wszystkim tym, którzy chcą dbać o stan swojego serca i naczyń krwionośnych.

Sok z karczocha pomaga w dolegliwościach trawiennych, takich jak: zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Wspiera też dietę mającą na celu obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, chroni komórki wątroby (hepatocyty) i drogi żółciowe przed gromadzeniem się w nich złogów, przyspiesza wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Świeży sok z karczocha będzie idealnym wsparciem dla osób cierpiących na dyskomfort trawienny. Szczególnie przydatny jest po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych posiłków.

Sok z tymianku usprawnia funkcjonowanie rzęsek nabłonka dróg oddechowych i oskrzeli, działa wykrztuśnie. Zawarte w nim flawonoidy wykazują działanie rozkurczowe, sprzyjające oczyszczaniu dróg oddechowych. Sok ze świeżego, kwitnącego tymianku uwalnia produkcję śluzu, który przynosi ulgę w oddychaniu i ma właściwości łagodzące i dezynfekujące.
Świeży sok z tymianku wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie zalecany jest dla osób pracujących głosem.

Sok z bulw ziemniaka jest naturalnym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśni.

Sok z owsa to źródło beta-karotenu, witaminy K, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, białka, błonnika, witaminy C i B oraz enzymów. Ma właściwości relaksujące i uspokajające, odżywia i wzmacnia system nerwowy, oczyszcza krew i działa wspomagająco w stanach depresji, osłabienia, zmęczenia i rekonwalescencji.

Sok z selera zawiera potas i sód organiczny. Obfituje w wapń, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy PP, C, A i E. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Łagodzi stany zapalne, usprawnia pracę mózgu i funkcje poznawcze. Ułatwia zasypianie. Może być wykorzystany wspierająco przy odkwaszaniu organizmu i odchudzaniu.

Sok z mniszka lekarskiego ma korzystne działanie na wątrobę, zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej i osłabia stany skurczowe w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym. Mniszek dzięki substancjom goryczkowym, trójterpenom, inulinie, inozytolu, cholinie i mannitolu jest rośliną żółciotwórczą i żółciopędną. Pobudza wątrobę i przewody żółciowe, ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Substancje aktywne mlecza zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, przez co ułatwiają trawienie.

Po sok z mniszka lekarskiego powinny sięgać przede wszystkim osoby z problemami związanymi z wątrobą i woreczkiem żółciowym, ponieważ pobudza wydzielanie żółci.

Sok ze skrzypu polnego
dzięki zawartości krzemu doskonale działa na paznokcie, włosy i skórę. Pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę lipidową. Poprawia wygląd cery. Przyspiesza procesy regeneracyjne i normalizuje metabolizm kolagenu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i uzupełnia niedobór mikroelementów.

Sok z pokrzywy stymuluje metabolizm, łagodzi dolegliwości reumatyczne i działa lekko moczopędnie. Zawiera liczne makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, fosfor, wapń, siarkę, potas, jod, krzem i sód oraz witaminy: A, K, B2, C. Dzięki bogactwu witamin i minerałów przyczynia się wzmocnienia odporności organizmu.

Sok z pokrzywy jest wskazany dla osób które chcą wspomóc pracę swojego układu odpornościowego, a także poprawić tempo przemiany materii.

To tylko kilka przykładów soków z nieprzebranej oferty, jaką daje nam natura.

Przypisy