Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp

21 czerwca 2021

„Naturalne” produkty – czego w nich unikać?

0 90

Zdrowe produkty – te opisane jako „organiczne”, „bio”, „wiejskie” i „naturalne” – to hit na półkach sklepowych. Niejednokrotnie te produkty są naturalne tylko z nazwy, a składu pozazdrościłby im niejeden produkt konwencjonalny, jakich pełno w supermarketach. Jak zatem wybrać prawdziwie naturalny produkt, bezpieczny, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i przede wszystkim chemii? Na co zwrócić uwagę?

Produkty wysoko przetworzone

Takie produkty nie są naturalne. Zwłaszcza jeśli ich data przydatności do spożycia czy zużycia jest zadziwiająco długa! Produkty wysoko przetworzone być może oszczędzają czas podczas przygotowywania posiłków, jednak zdecydowanie szkodzą naszemu zdrowiu. Jeśli chcemy sięgać po półprodukty, postawmy na te z krótszą datą przydatności, bez chemicznych nazw w składzie. Na rynku są dostępne produkty z certyfikatem organicznym EU organic, które są np. gotowym daniem w słoiku do podgrzania. Nie znajdziemy ich jednak obok tanich pulpetów w sosie w popularnych dyskontach.
 

R e k l a m a


Glutaminian sodu

Jeśli widzisz w składzie taki składnik, odłóż ten produkt z powrotem na półkę! Jest używany jako wzmacniacz smaku. Jednak jeśli produkt jest świeży i naturalny, powinien mieć smak, którego nie trzeba wzmacniać. Często jest używany również w suplementach diety – jako wypełniacz. I jest zupełnie zbędny! Suplementy diety powinny wspierać naszą dietę w zdrowy sposób, a nie dokładać do niej niezdrowych składników.

Słodziki

Aspartam i inne mu podobne słodziki są dodawane do produktów „bez cukru”. W tym wypadku – chociaż cukier w nadmiarze również jest szkodliwy – lepiej będzie sięgnąć po produkty z cukrem trzcinowym czy kokosowym zamiast te z aspartamem. Można go często spotkać w syropach, zwłaszcza takich dla dzieci. Może on powodować wytworzenie się szkodliwej diketopiperazyny.

Konserwanty

Te znajdują się w produktach spożywczych i kosmetycznych, by wydłużyć ich trwałość. Naturalne kosmetyki powinny być konserwowane np. naturalną witaminą E, a nie sztucznymi konserwantami! W produktach spożywczych konserwantem może być np. benzoesan sodu. Ten jest często stosowany w majonezach, margarynie, maśle czy przetworach warzywnych. W połączeniu z witaminą C może stworzyć rakotwórczy benzen!

Fosforany, azotyny i azotany

Te znajdziemy w szczególności w mięsach i wędlinach. Przedłużają one ich trwałość. Dlatego warto sięgać po mięso organiczne, nieprzetworzone w ten sposób. Nadmiar fosforu i azotu w ludzkim organizmie może przyczyniać się do chorób układu krążenia i układu kostnego.

Biozdrowe wybory

O tym, że nawet w „naturalnych” produktach znajdują się niepotrzebne, a nawet szkodliwe substancje, wiedzą doskonale założyciele sklepu Biozdrowy.pl. W ich sklepie każdy z produktów jest sprawdzony przez dietetyków i znawców składów, zanim trafi na sklepową półkę. Biozdrowy próbuje również pokazać, że te prawdziwie bioprodukty są skuteczne, zdrowsze i przede wszystkim bezpieczne dla nas, a korzystanie z nich wcale nie oznacza dużo większych wydatków na zakupy czy obniżenia wygody w codziennym stosowaniu produktów.

Przypisy