Diagnostyka opiera się parametrach laboratoryjnych oraz obrazowych z USG. Kluczowe jest wykonanie oznaczenia stężenia TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG w surowicy krwi. Diagnoza powinna być postawiona przez endokrynologa dopiero po przeprowadzonych badaniach oraz wywiadzie z pacjentem2.
Tarczyca odpowiada za wiele funkcji naszego organizmu, dlatego zaburzenia w jej pracy i toczący się w niej stan zapalny mogą mieć wpływ na różne narządy, a w konsekwencji prowadzić do rozmaitych objawów. Do najczęstszych symptomów można zaliczyć ogólne spowolnienie organizmu (w tym metabolizmu), ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją, stany depresyjne, przygnębienie, szybsze marznięcie lub mniejszą tolerancję na zimno, obrzęki, suchość skóry, wypadanie włosów, zaparcia oraz wzdęcia5.
POLECAMY
R e k l a m a
Zdrowie naszej tarczycy jest bardzo ważne, ponieważ to od jej funkcjonowania zależy gospodarka wapniowo-fosforanowa, rozwój układu kostnego, cykl miesiączkowy, utrzymanie przez organizm ciepła i wiele innych funkcji2.
Nie jest dokładnie zbadana przyczyna tej choroby, wiadomo jednak, że jej podłoże może być wieloczynnikowe. Do rozwoju Hashimoto mogą przyczyniać się zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Jednak przede wszystkim na uwadze powinniśmy mieć czynniki środowiskowe, ponieważ to pośrednio przez nie każdy z nas ma realny wpływ na swoje geny, a dokładnie na ich ekspresję. Właśnie dlatego dieta i styl życia mają w tym przypadku olbrzymie znaczenie. Możliwymi przyczynami środowiskowymi choroby Hashimoto są nadmiar jodu, niedobór selenu, alergie pokarmowe, infekcje wirusowe i bakteryjne, stres, brak snu, palenie tytoniu, toksyny, leczenie jodem radioaktywnym, przyjmowane leki i występujące stany zapalne, brak równowagi hormonalnej oraz inne choroby autoimmunologiczne, takie jak np. celiakia3, 4.
Na jakie składniki odżywcze warto zwrócić uwagę, bilansują...