Z artykułu dowiesz się:
- Jak organizm przyswaja składniki mineralne?
- Jakie funkcje w organizmie pełnią minerały?
- Które produkty są bogate w mikro- i makroelementy?
Wszelkie przemiany, jakie zachodzą w naszym organizmie, są uzależnione od podstawowych składników pokarmowych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych.
POLECAMY
Składniki mineralne to pierwiastki, które po mineralizacji (spaleniu) substancji organicznej i pozbawieniu jej wody pozostają w postaci popiołu. Łącznie ich ilość waha się w granicach od 3% masy ciała (m.c.) noworodka do 4% m.c. dorosłego człowieka. Rozmieszczenie minerałów w ciele jest nierównomierne – najwięcej znajduje się ich w kościach i zębach, a najmniej – w skórze i tkance tłuszczowej.
W zależności od zapotrzebowania dobowego i ilości w organizmie klasyfikuje się je jako:
- makroelementy – zapotrzebowanie dobowe na nie wynosi ponad 100 mg, a ilość w organizmie to powyżej 0,01% m.c.,
- mikroelementy – zapotrzebowanie dobowe na nie wynosi poniżej 100 mg, a ilość w organizmie – poniżej 0,01% m.c. Do mikroelementów zaliczamy również pierwiastki ultraśladowe, których rola w organizmie nie została jeszcze w pełni zbadana.
Do naszego organizmu składniki mineralne trafiają wraz z pożywieniem i wodą pitną, w postaci związków organicznych i nieorganicznych. W przewodzie pokarmowym są one uwalniane ze związków chemicznych, by następnie ulec przemianom do formy, która może zostać wchłonięta do krwi (na zasadzie transportu aktywnego bądź biernego), tj. najczęściej do formy jonowej.
Absorpcja składników mineralnych zachodzi...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!