Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp

17 lutego 2020

NR 17 (Luty 2020)

Właściwości prozdrowotne miodu manuka

1155

Coraz powszechniejsze stają się naturalne metody leczenia wielu chorób cywilizacyjnych. Miód jest rozpowszechnionym produktem spożywczym, który pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka. Jednym z bogatych rodzajów miodu jest miód manuka, który wykazuje silne właściwości prozdrowotne.

Istnieje wiele doniesień naukowych mówiących o skuteczności apiterapii w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. ,,Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa Hipokratesa nie tracą na wartości.

Z tego artykułu dowiesz się, jakie są właściwości i zastosowanie miodu manuka.

Miód manuka – właściwości

Miód manuka to ceniony produkt pszczeli. Pozyskiwany jest przez owady z rodzaju Apis z nektaru drzewa herbacianego (Leptospermum scoparium)1. Jest to nowozelandzki produkt. Cechuje się lekko gorzkim smakiem, podobnym do miodu wrzosowego i ciemnobrązową barwą oraz gęstą konsystencją. Opierając się na danych literaturowych możemy stwierdzić, że ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Miód najczęściej o dużej ilości metyloglioksalu (400–550 mg MGO) znajduje swoje zastosowanie w dietetyce klinicznej (pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy), skórę człowieka oraz układ oddechowy. Ze względu na swoje lecznicze właściwości łagodzi stany nowotworowe, jak również leczy choroby wirusowe. Niezbędny jest przy gojeniu się ran, a także również stanów zapalnych, odmrożeń i owrzodzeń1–7. Stosowany bywa również w leczeniu schorzeń kobiecych oraz chorób stomatologicznych.
Cechą szczególną dla miodów manuka jest występowanie metyloglioksalu (MGO). 
Wyróżniamy następujące jego rodzaje:

POLECAMY

  • MGO 100+ (100 mg methyloglioksalu na 1 kg miodu),
  • MGO 250+ (250 mg metyloglioksalu na 1 kg miodu),
  • MGO 400+ (400 mg metyloglioksalu na 1 kg miodu),
  • MGO 550+ (550 mg metyloglioksalu na 1 kg miodu).

Miód manuka – jak go przyjmować?

Właściwości miodu manuka są naprawdę niezwykłe, biorąc pod uwagę, że wystarczy spożywać jego niewielką ilość. Zaleca się konsumować 2–3 łyżki miodu (jedna łyżeczka to około 7 gramów miodu) na czczo około 20 minut przed posiłkiem w celu uzyskania leczniczego działania. Kontrowersyjnym tematem jest spożywanie miodu przez osoby chorujące na cukrzycę. Nie zaleca się podawać miodu manuka pacjentom z tym schorzeniem bądź osobom mającym alergię na produkty pszczele.
 

R e k l a m a


Zastosowanie miodu w leczeniu cukrzycy

Mimo cennych właściwości, głównym składnikiem miodu manuka są oczywiście węglowodany. Częstym powikłaniem przy cukrzycy jest występowanie stopy cukrzycowej. Podczas spożycia miodu manuka wzrasta poziom glukozy we krwi. Konieczna jest zatem konsultacja z lekarzem.

Miód manuka w diecie dziecka

Poniżej pierwszego roku życia spożywanie miodu manuka jest niezalecane ze względu na właściwości uczulające. Jeśli dziecko nie jest uczulone na produkty pszczele, to nie istnieją żadne przeciwwskazania do przyjmowania miodu manuka. Kaloryczność tego produktu wynosi 334 kcal/100 g. Ze względu na bogate właściwości miodu manuka, profilaktycznie zaleca się przyjmować 1 łyżeczkę miodu rano lub przed posiłkiem w celu zwiększenia odporności dziecka.

Działanie przeciwnowotworowe

Fernandez-Cabezudo i wsp. stwierdzili, iż miód posiada właściwości przeciwnowotworowe. W pracach badawczych zastosowano miody manuka o najniższej zawartości metyloglioksalu, czyli MG 100+, które dodano do hodowli z tkanek takich nowotworów, jak ludzki rak gruczołu piersiowego, czerniak mysi oraz rak okrężnicy. 
Ponadto w badaniach tych wykazano, iż miód manuka zahamowywał postęp hodowli komórkowych tychże nowotworów w ilości 0,6%.

Choroby przewodu pokarmowego

Wykazano, że miód składa się z dużych ilości substancji antybakteryjnych, które zwalczają drobnoustroje Helicobacter pylori o działaniu chorobotwórczym. Jego znakomite właściwości prozdrowotne wykorzystuje się w leczeniu nowotworów żołądka, zapalenia jelita drażliwego, wrzodów żołądka, kolki jelitowej, zgagi, nadkwasoty czy wzdęć. Na podstawie badań McGoverna i wsp.9 stwierdzono, że podawanie 12 ochotnikom zakażonym pałeczką Helicobacter pylori miodu manuka 4 razy dziennie łyżki stołowej, oraz omeprazolu w dawce 20 mg
2 razy dziennie przez 14 dni nie wyeliminowało z ich organizmu tego drobnoustroju, chociaż w dużym stopniu zmniejszyło objawy niestrawności i bólu związanego z zapaleniem żołądka i jelit. 

Bibliografia

  1. Fearnley L, et al. Compositional analysis of manuka honeys by high-resolution mass spectrometry: Identification of manuka-enriched archetypal molecule. Food Chem 2012, 132: 948–953.
  2. Jenkins R, Burton N, Cooper R. Effect ofmanukahoney onthe expression of universal stress protein A in meticillin-resistant Staphylococus aureus. Int J Antimicrob Agents 2011, 37: 373–376. 
  3. Visavadia BG, Honeysett J, Danford MH. Manuka honey dressing:Aneffective treatmentfor chronic wound infections, Br J Oral Maxillofacial Surg 2008, 46: 55–56.
  4. Lin SM, Molan PC. The post-antibiotic effect of manuka honey on gastrointestinal pathogens (letter to the Editor). Int J AntimicrobAgents 2010, 36: 467–468. 
  5. Bardy J, et al. A double-blind, placebo controlled,randomized trial of active manuka honey and standard oral care for radiation-induced oral mucositis. BrJ Oral and Maxillofacial Surg 2012, 50: 221–226.
  6. Sato T, Miyata G. The nutraceutical benefit. Part III: Honey. Nutr 2000, 16(6): 468–469. 
  7. Gethin G, Cowman S. Case series of use of Manuka honey in leg ulceration, Int Wound J 2005, 2(1), 10–15.
  8. Fernandez-Cabezudo MJ, El-Kharrag R, Torab F i wsp. Intravenous administration of manuka honey inhibits tumor growth and improves host survival when used in combination with chemotherapy in melanoma mouse model. PLOS One 2013; 8(2):e55993.
  9. McGovern DPB, Abbas SZ, Vivian G i wsp. Manuka honey against Helicobacter pylori . J R Soc Med 1999; 92:439.

Przypisy