Żywienie w trakcie i po COVID-19

Dietoterapia Otwarty dostęp

W Polsce pierwsze zachorowanie wywołane wirusem SARS-CoV-2 zostało potwierdzone 3 marca 2020 r. W trakcie kolejnych 15 miesięcy w Polsce zachorowały 3 mln osób, z których niestety aż 75 tys. przegrało walkę z chorobą. Błyskawicznie rozprzestrzeniająca się pandemia nieznanej do tej pory odmiany wirusa spowodowała, że cały personel medyczny znalazł się w arcytrudnej sytuacji zmagania się z wysoce zakaźnym i śmiertelnie niebezpiecznym wirusem, udzielania pomocy chorym, przy braku szczepionki, skutecznych leków oraz zmagania się z nieznaną jednostką chorobową.

Dzisiaj, na początku lipca, kiedy piszę dla Państwa ten artykuł, od kilku miesięcy mamy już skuteczne szczepionki, ale liczba osób w pełni zaszczepionych to ok. 14 mln osób, oraz ok. 2,5 mln ozdrowieńców. Jest to jednak o wiele za mało, aby wystąpiło zjawisko odporności populacyjnej, liczę więc, że do jesieni liczba osób w pełni zaszczepionych wzrośnie, a to sprawi, że kolejne nawroty pandemii będą na niższym poziomie i liczba zachorowań się zmniejszy. Musimy jednak pamiętać, że z obecnością wirusa i jego kolejnych mutacji musimy się pogodzić i zachorowania, niestety, będą. 

POLECAMY

R e k l a m a

Z tego względu chcę Państwu przekazać najważniejsze wskazówki o tym, jak właściwe żywienie może zwiększyć odporność organizmu i złagodzić przebieg choroby oraz skutki zespołu pocovidowego. Część zachorowań ma przebieg bezobjawowy, ale niestety dużo osób choruje ciężko z towarzyszącą infekcji ostrą niewydolnością oddechową i innymi ciężkimi powikłaniami. 

Życzę więc Państwu, aby przekazane informacje nie musiały być wykorzystane w związku z zachorowaniem, tylko aby poszerzyły Państwa wiedzę oraz zachęciły do zastanowienia się nad profilaktyką i modyfikacją stylu życia.

Obserwacje i badania wykazały, że choroba przyczynia się do rozwoju niedożywienia kaloryczno-białkowego nie tylko u pacjentów wentylowanych, przebywających na oddziałach intensywnej terapii, ale także u chorych niehospitalizowanych, z łagodniejs...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI