Rys historyczny
Dokładne pochodzenie kombuchy jest niejasne, uważa się, że wywodzi się ze starożytnych Chin lub Mandżurii, gdzie była znana jako „chájūn” lub „grzyb herbaciany”. Wierzono, że ma właściwości prozdrowotne i była spożywana ze względu na jej właściwości lecznicze. Chińczycy nazywali ją „eliksirem nieśmiertelności”. Pierwsze wzmianki o kombuchy pochodzą z ok. 220 r. p.n.e., ok. 414 r. pojawiła się w Japonii jako lek i następnie szlakami handlowymi powędrowała do Rosji i Europy Wschodniej. Kultury kombuchy były przekazywane z pokolenia na pokolenie i uważano je za cenną pamiątkę rodzinną.
Kombucha zaczęła zyskiwać popularność w Europie i Ameryce Północnej na początku XX w. Często była reklamowana jako tonik zdrowotny i sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością. W tym czasie nazywano ją „mandżurską herbatą grzybową” lub po prostu „herbatą grzybową”.
Na Zachodzie natomiast, popularność kombuchy spadła w połowie XX w., częściowo z powodu wzrostu popularności komercyjnych napojów gazowanych. Jednak w niektórych społecznościach, szczególnie wśród osób dbających o zdrowie, nadal była ona chętnie spożywana.
Kolejny renesans popularności kombuchy nastąpił pod koniec XX i na początku XXI w. Odrodzenie to było spowodowane rosnącym zainteresowaniem naturalną i probiotyczną żywnością oraz napojami. Kombucha była sprzedawana jako napój bogaty w probiotyki o potencjalnych korzyściach zdrowotnych, w tym poprawiający trawienie i wspierający układ odpornościowy. Dostrzegając rosnący rynek, w 2016 r. PepsiCo przejęła markę KeVita, popularnego producenta napojów probiotycznych, w tym kombuchy. W roku 2017 sprzedaż detaliczna kombuchy i innych napojów fermentowanych wzrosła o 37,4%. Kombucha jest podobno najszybciej rozwijającym się prod...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!