Morwa biała (Morus alba L.) to jeden z licznych gatunków rodziny Moraceae. Pochodzi z obszarów Chin, Japonii i Indii, gdzie była uprawiana już na ok. 4 tys. lat p.n.e. W Europie zaczęto ją uprawiać od XI wieku. Rośnie w postaci krzewu lub drzewa, które może osiągać wysokość nawet 15 metrów. Kwiaty morwy białej są małe, niepozorne i bezwonne, a swoim kształtem przypominają maliny. Jej cechą charakterystyczną jest obecność w pędach soku mlecznego. Cennym źródłem związków bioaktywnych są nie tylko owoce morwy białej, ale również jej liście, nasiona i kora. Morwa biała dostępna jest na rynku w wielu preparatach, są to m.in. herbaty z liści morwy, soki oraz tabletki na bazie wyciągów z morwy białej.
POLECAMY
Właściwości morwy białej
Wyciągi z morwy białej używane są w ziołolecznictwie od wieków. Początkowo była stosowana do karmienia jedwabników, jednak już w antycznych Chinach dostrzeżono jej prozdrowotne właściwości – stosowano ją głównie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych oraz gorączki. Świeże owoce zaś spożywano przy zaburzeniach widzenia i zawrotach głowy. Obecnie morwa biała ma zastosowanie w leczeniu alternatywnym wielu innych chorób.
Morwę białą charakteryzuje wysoka zawartość związków polifenolowych i antocyjanów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą indukować procesy nowotworzenia. Zawarte w morwie białej substancje obniżają również stężenie cholesterolu HDL, VLDL, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu wieńcowego. Ponadto niektóre badania wykazują, że morwa biała może sprzyjać podwyższeniu „dobrego” cholesterolu LDL.
Kolejnym ważnym składnikiem morwy białej jest kwercetyna, która reguluje gospodarkę węglowodanową i metabolizm węglowodanów. Hipoglikemizujące działanie morwy białej zostało udowodnione wieloma badaniami. Obniża stężenie glukozy we krwi (również poposiłkowej) oraz zmniejsza wchłanianie cukrów prostych z przewodu pokarmowego, przez co może być skutecznym środkiem wspomagającym leczenie cukrzycy typu II.1
Owoce morwy białej są również cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega 3 i wielu istotnych mikro- i makroelementów – wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Preparaty na bazie morwy białej wykazują również silne działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przez co mogą być z powodzeniem stosowane np. w stanach zapalnych gardła.2
Co ciekawe, istnieje wiele dowodów naukowych na skuteczność morwy białej w obniżaniu prawdopodobieństwa wystąpienia choroby Alzheimera. Substancje zawarte w liściach morwy hamują powstawanie beta-amyloidu – białka, który powstaje w przebiegu tej choroby i hamuje jego neurotoksyczność.
Morwa biała – odchudzanie
Morwę białą dzięki swoim właściwościom można znaleźć również w wielu preparatach na odchudzanie. Wyciąg z liści morwy białej hamując aktywność enzymów rozkładających cukry złożone, zmniejsza ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. Skutkuje to zmniejszeniem odkładania się tkanki tłuszczowej i wspomaganiem procesu odchudzania. Ponadto morwa biała hamuje łaknienie i chęć podjadania między posiłkami.3 Regularne stosowanie preparatów z morwą białą pomoże więc zrzucić nadmiar kilogramów, jednak, aby odchudzanie było faktycznie skuteczne, podstawą powinna być regularna aktywność fizyczność i zdrowa, zbilansowana dieta.
Morwa biała – skutki uboczne i przeciwwskazania
Morwa biała, choć jest naturalną, pozornie bezpieczną substancją, może powodować również działania niepożądane. Są to m.in.:
- Zawroty głowy
- Biegunki
- Wzdęcia4
Do przeciwskazań zażywania morwy białej można zaliczyć ciążę oraz karmienie piersią. Ze względu na swoje hipoglikemizujące właściwości, szczególną ostrożność powinny zachować również osoby chorujące na cukrzycę. Morwa biała może również wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, dlatego też warto przed rozpoczęciem jej regularnego stosowania warto skonsultować się z lekarzem.
Bibliografia
- Maciąg M., Właściwości prozdrowotne roślin i ich metabolitów wtórnych, http://bc.wydawnictwotygiel.pl/public/assets/271/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20prozdrowotne%20ro%C5%9Blin%20i%20ich%20metabolit%C3%B3w%20wt%C3%B3rnych.pdf
- Grześkowiak J., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, https://www.researchgate.net/publication/338645509_Zwiazki_biologicznie_aktywne_morwy_bialej_Morus_alba_L_i_ich_dzialanie_lecznicze
- Dimedic, Morwa biała na odchudzanie – właściwości i działanie, https://dimedic.eu/pl/wiedza/morwa-biala-na-odchudzanie-wlasciwosci-i-dzialanie
- Nauki przyrodnicze i medyczne 2020, http://www.konferencja-eureka.pl/assets/docs/nauki-przyrodnicze-i-medyczne-2020-cz-2.pdf