W ostatnim czasie ta niepozornie urokliwa roślina zyskuje coraz większą popularność za sprawą nasion, z których metodą tłoczenia na zimno pozyskiwany jest olej. Dobroczynne właściwości oleju z nasion wiesiołka wynikają z jego składu, w którym przede wszystkim dominują kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, takie jak kwasy linolowy (LA) i γ-linolenowy (GLA) zaliczane do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [3]. Ponadto olej z nasion wiesiołka odznacza się wysoką zawartością witaminy E oraz różnorodnych składników mineralnych [4].
POLECAMY
Skład chemiczny
W dotychczas opublikowanych doniesieniach naukowych wielokrotnie zwracano uwagę na bogaty skład oleju z nasion wiesiołka (Oleum Oenotherae), jednocześnie wskazując na jego dobroczynne właściwości prozdrowotne. W porównaniu z olejem z nasion czarnuszki, pestek malin, olejem kukurydzianym czy oliwą z oliwek olej z wiesiołka charakteryzuje się szczególnie niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (kwas palmitynowy i kwas stearynowy), a wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 (kwas linolowy – LA i kwas γ-linolenowy – GLA) (tab. 1). Te dwa głównie występujące nienasycone kwasy tłuszczowe (LA – zawartość 70–75% i GLA – zawartość 10–15%) cechuje dodatkowo szczególnie wysoka biodos...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!