Dołącz do czytelników
Brak wyników

Otwarty dostęp , Naturoterapia kliniczna

9 grudnia 2020

NR 22 (Grudzień 2020)

Podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych – zmiany smaku i preferencji żywieniowych - Część II

0 633

W prewencji chorób dietozależnych ważnym aspektem jest modyfikacja stylu życia, w tym sposobu żywienia. Z kolei, odpowiednie wybory żywieniowe rzutować będą na sposób żywienia oraz poprawę parametrów zdrowotnych1. Wybór pokarmu odgrywa bowiem kluczową rolę w utrzymaniu odpowiedniego spożycia składników odżywczych, dlatego wyjaśnienie czynników decydujących o dokonywanych wyborach żywności jest znaczącą strategią w celu zachowania zdrowia2.

Zainteresowanie poznaniem mechanizmów podejmowanych wyborów żywieniowych w świecie naukowym stale wzrasta. Zgłębianie informacji na temat czynników, które odpowiadają za wybór pokarmu, jest podstawowym elementem organizowanych kampanii zdrowotnych dotyczących modyfikacji stylu życia3. Złożoność współdziałających czynników wpływających na wybór pożywienia została przedstawiona w poprzedniej części artykułu. Jak zauważono, bodźce sensoryczne, w tym walory smakowe, są często głównym czynnikiem napędzającym do podejmowanych decyzji żywieniowych2. Sygnały sensoryczne wpływają również na metabolizm spożywanych składników odżywczych. Dzięki tym funkcjom zmysły, przez odczucia smakowe, mogą być modyfikowane przez stan zdrowia jednostki. Zrozumienie różnic w percepcji smaku i preferencjach żywieniowych pod względem płci, zmian związanych zarówno z wiekiem czy stanem fizjologicznym organizmu, jak i poziomem aktywności fizycznej, rzutujących na podejmowane wybory żywieniowe może stanowić istotny aspekt w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych4.

POLECAMY

Wpływ płci na wrażliwość smakową i akceptację żywności 

Jednym z determinantów różnicujących preferencje smakowe jest płeć. Aktualne doniesienia naukowe mówią o tym, że to kobiety dokonują zdrowszych wyborów żywieniowych niż mężczyźni. Konsekwentnie, ich dieta charakteryzuje się wyższym spożyciem owoców i warzyw, wyższym spożyciem błonnika pokarmowego i ograniczeniem spożycia tłuszczu czy soli5. Potwierdza to badanie Baker i Wardle, w którym mężczyźni spożywali dziennie 2,5 porcji owoców i warzyw, natomiast kobiety znacznie więcej, bo aż 3,5 porcji na dzień6. Związane jest to z większym zainteresowaniem i wiedzą kobiet na temat odżywiania oraz jakości żywności, stosowania ograniczeń żywieniowych w celu uzyskania pożądanej sylwetki czy redukcji masy ciała7. Aktualne doniesienia wskazują również, że mężczyźni chętniej spożywają potrawy pikantne 
(np. mięso, ryby, jajka), podczas gdy kobiety częściej mają ochotę na produkty słodkie, np. czekoladę, ciastka czy lody8, 9. Nie oznacza to jednak, że mężczyźni nie wybierają produktów słodzonych. Badanie Zellner i wsp. pokazuje, że mężczyźni...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy