Witamina E naturalnie występuje w pokarmach roślinnych, w tym w niektórych olejach, orzechach, ziarnach, owocach i kiełkach pszenicy. Jest ona również dostępna w formie suplementów diety.
Witamina E jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, działa jako przeciwutleniacz w organizmie. Występuje w dwóch różnych formach: tokoferolach i tokotrienolach. Specyficzna forma witaminy E zwana jest alfa-tokoferolem i jest ona najczęściej spotykaną postacią tej witaminy we współczesnej diecie zachodniej. Dodatkowo spotkać ją możemy w formie β-, γ-, δ-tokoferolach oraz α-, β-, γ-, δ-tokotrienolach. Najczęściej badanymi formami stosowanymi w komercyjnych suplementach diety są alfa-tokoferol i gamma-tokoferol. Nasiona mają najczęściej największą zawartość witaminy E: alfa-tokoferol występuje głównie w orzeszkach ziemnych, migdałach i ziarnach słonecznika, podczas gdy gamma-tokoferol jest główną formą witaminy E w orzechach włoskich, pekanach, pistacjach i nasionach sezamu oraz odpowiednich olejach roślinnych. Delta-tokoferol można znaleźć w nasionach pomidorów, oleju z kiełków ryżu i oleju sojowym. Tokotrienole występują w żywności rzadziej i można je znaleźć w oleju palmowym, jęczmieniu i niektórych ziarnach zbóż. Tokotrienole różnią się od tokoferoli tym, że te pierwsze zawierają trzy podwójne wiązania w łańcuchu bocznym izoprenoidu, podczas gdy te ostatnie nie. Podczas gdy opublikowano ponad 30 000 publikacji na tokoferolach, na tokotrienolach pojawiło się mniej niż 600 publikacji, z których większość opublikowano w ciągu ostatnich 5 lat. W badaniach stwierdzono, że tokotrienole wykazują lepszą aktywność przeciwutleniającą.
POLECAMY
R e k l a m a
Przeciwutleniające właściwości
Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, witamina E jest absolutnie niezbędna dla zdrowia. Ma ona wiele właściwości prozdrowotnych i wykazano, że zmniejsza objawy P...