Dział: Postępowanie w jednostkach chorobowych

Działy
Wyczyść
Brak elementów
Wydanie
Wyczyść
Brak elementów
Rodzaj treści
Wyczyść
Brak elementów
Sortowanie

Znaczenie witamin z grupy B w chorobach neurologicznych

Pacjentów ze zdiagnozowanymi chorobami neurologicznymi jest coraz więcej, dlatego wciąż trwają badania nad profilaktyką oraz nowymi metodami leczenia. Sporym zainteresowaniem cieszą się witaminy z grupy B, które charakteryzują się dużym wpływem na układ nerwowy. Do ich zadań w organizmie należy między innymi wspieranie procesów zapamiętywania, utrzymanie funkcji poznawczych oraz szereg procesów ochraniających komórki nerwowe przed degeneracją.

Czytaj więcej

Zalecenia dietetyczne w przypadku zdiagnozowanej miażdżycy

Miażdżyca to przewlekła choroba układu sercowo-naczyniowego, w przebiegu której następuje stopniowe, długotrwałe odkładanie się blaszki miażdżycowej zawierającej m.in. złogi cholesterolu w błonie wewnętrznej naczyń krwionośnych. Jest to choroba cywilizacyjna oraz główna przyczyna takich schorzeń, jak choroba niedokrwienna serca, zawały serca czy udary mózgu. Warto zwrócić uwagę również na to, iż schorzenia te są odpowiedzialne za połowę wszystkich zgonów w Polsce.

Czytaj więcej

Aromaterapia w alergiach

Wiosna kojarzy się nam ze wzrostem roślin, budzeniem się do życia przyrody ożywionej. Jednak dla dużej liczby z nas okres ten jest związany z zaostrzeniem symptomów alergii i astmy. Rośliny zaczynają wówczas wytwarzać alergizujące pyłki, a grzyby – spory. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych ok. 9% ludzi cierpi na astmę, a ok. 15% na alergiczny katar sienny1. Prawie 20% dorosłych w Niemczech cierpi co najmniej na jedną alergię. W Polsce to ok. 30% osób.

Czytaj więcej

Naturalne metody wspierania płodności w insulinooporności i PCOS Część II

Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest najczęstszą endokrynopatią u kobiet w wieku rozrodczym, a także najczęstszą przyczyną niepłodności24. Objawy oraz stopień ich nasilenia różnią się bardzo pomiędzy kobietami. Przyczyny zespołu nie do końca są poznane, ale wiadomo, że insulinooporność (często wtórna do otyłości) jest silnie powiązana z PCOS.

Czytaj więcej

Naturalne metody wspierania płodności w insulinooporności i PCOS Część I

Niepłodność stanowi poważny problem dla wielu par. Obecnie kobiety dłużej się kształcą, biorą aktywny udział w życiu biznesowym, w starszym wieku zachodzą w ciążę. Niestety, wraz z wiekiem kobiety spada jakość i liczba komórek jajowych. Otyłość, infekcje, choroby ogólnoustrojowe, narkotyki, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu mogą również zmniejszać płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Insulinooporność i zespół policystycznych jajników to coraz częściej występujące zaburzenia wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym. Zarówno insulinooporność, jak i PCOS mogą wywierać negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną i rozrodczość kobiet. Istnieje wiele interwencji dietetycznych, które pozytywnie wpływają na poprawę płodności u pacjentek zmagających się z tymi zaburzeniami.

Czytaj więcej

Pleśnie i ich niekorzystny wpływ na zdrowie – jak dbać o jakość powietrza

Infekcje wywoływane przez metabolity grzybów pleśniowych są bardzo istotne klinicznie. Niestety, nie wiadomo, z jakich powodów ten czynnik chorobotwórczy bardzo rzadko jest brany pod uwagę podczas diagnostyki infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Choć objawy łagodnego narażenia na pleśnie wewnątrz budynków nie są specyficzne, to jednak w przewlekłej formie powinny wzbudzić czujność lekarzy, farmaceutów i naturoterapeutów pracujących z pacjentem.

Czytaj więcej

Stosowanie ashwagandhy w autoimmunologicznej chorobie Hashimoto – praktyka i aktualne badania

Środowisko medyczne i dietetyczne jest podzielone na zwolenników i przeciwników stosowania ashwagandhy w chorobie Hashimoto. Jednocześnie popularność tego leczniczego zioła z dalekiego Wschodu rośnie w zaskakującym tempie wśród osób szukających ratunku dla swojej tarczycy. Które podejście jest właściwe?

Czytaj więcej

Rola mumio shilajitu w leczeniu zwyrodnień stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów to choroba charakteryzująca się postępującą utratą chrząstki stawowej[1]. Około 80–90% ludzi obu płci ma oznaki choroby zwyrodnieniowej stawów po osiągnięciu 65. roku życia[2]. Główne objawy kliniczne u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów to ból i niepełnosprawność[3]. Obecnie żadna terapia nie może zmniejszyć ani zatrzymać progresji choroby zwyrodnieniowej stawów[4].

Czytaj więcej

Toczeń rumieniowaty układowy – obraz kliniczny i leczenie

Toczeń rumieniowaty układowy (TRU) jest chorobą autoimmunologiczną, która zaburza funkcjonowanie wielu narządów, m.in. nerek, skóry czy stawów. Charakteryzuje się zróżnicowanym nasileniem i przebiegiem, ale ostatecznie prowadzi do niewydolności wielonarządowej. Wyróżnia się trzy główne cele terapii TRU: kontrola procesu zapalenia, zapobieganie nawrotom choroby oraz minimalizacja jej długoterminowych powikłań. Dotychczas nie stworzono jasnych rekomendacji dotyczących żywienia w toczniu, ale jego występowanie niesie za sobą zwiększone ryzyko współwystępowania innych jednostek chorobowych, których odpowiednia dietoterapia może pomóc załagodzić objawy.

Czytaj więcej

Galaktozemia – etiologia i leczenie dietetyczne

Galaktozemia należy do chorób z grupy Inborn Errors of Metabolism (IEM), a więc wrodzonych wad metabolizmu, spowodowanych brakiem lub znacznym deficytem aktywności enzymów biorących udział w szlaku przemian galaktozy. W Polsce każdy noworodek objęty jest badaniem przesiewowym w celu diagnostyki tej choroby metabolicznej.

Czytaj więcej

Wpływ wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych w prewencji depresji – najnowsze doniesienia

Kwasy tłuszczowe, zaraz po białkach i węglowodanach, należą do głównych składników pokarmowych. Mają fundamentalny wpływ na właściwe funkcjonowanie ustroju człowieka, a ich nieprawidłowe proporcje w diecie mogą skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.

Czytaj więcej

Celiakia i nietolerancja glutenu w świetle najnowszych badań

Na przestrzeni ostatnich lat dieta bezglutenowa stała się bardzo modna, z tego powodu wiele osób zaczyna unikać glutenu, nie zdając sobie sprawy, co tak naprawdę kryje się pod tym pojęciem1. Według WHO gluten to frakcja białek nierozpuszczalnych w wodzie, naturalnie występująca w zbożach, takich jak żyto, pszenica, jęczmień i pochodnych2.

Czytaj więcej