Właściwości lecznicze dzikich roślin jadalnych okresu jesieni – wspieranie odporności

Fitoterapia Otwarty dostęp

Nie ma dobrego życia, jeżeli nie ma dobrego zdrowia. Tak powtarzała moja babcia Irena. Nasze zdrowie w dużej mierze zależy od naszej odporności. Oczywiście duży wpływ na nasz organizm ma genetyka, czyli choroby dziedziczne, ale wiele z nich można „powstrzymać”, dbając o ciało i o to, co jemy i jak żyjemy.

Odporność nabywa się przez całe życie. Wpływa na nią wszystko: jedzenie, powietrze, woda, jaką pijemy, i środowisko, w jakim żyjemy. Powiadają, że ludzie pozytywnie nastawieni do świata są zdrowsi i dłużej żyją. I mają rację. Endorfiny i umiejętne radzenie sobie ze stresem wspierają naszą odporność. Najgorsze, co możemy zrobić, to pracować lub żyć w ciągłym stresie. Wiek XXI to czas, gdzie co druga choroba ma podwaliny długofalowego stresu! Nie możemy na to pozwolić! Więc mówmy NIE! stresowi.

POLECAMY

Podpowiem Wam, z którymi roślinami warto się zaprzyjaźnić i dlaczego warto wprowadzić je do jesiennego jadłospisu. Wiedza, jaką tutaj przedstawiam, jest bliska memu sercu, ponieważ jest stosowana od pokoleń w mojej rodzinie. Szumnie nazywam ją medycyną domową. Studiując literaturę, przekonacie się, że współczesne badania potwierdzają wiedzę naszych przodków. Oczywiście uzupełniam ją na bieżąco o nowe badania, ponieważ nie wszystkie choroby czy przypadłości kiedyś występowały.

Zanim zaczniecie stosować którąkolwiek roślinę, a przyjmujecie lekarstwa, skonsultujcie się z lekarzem prowadzącym. Bądźcie rozsądni i bez lekarskiej diagnozy nie leczcie się sami!

JADŁOSPIS JEST NAWAŻNIEJSZYM ELEMENTEM W DBANIU O NASZĄ ODPORNOŚĆ

Aby organizm prawidłowo pra...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI