Jednocześnie rośnie potrzeba zrównoważonej produkcji żywności, co staje się coraz bardziej widoczne ze względu na rosnącą liczbę ludności i efekty zmian klimatycznych3. Oba wyżej wymienione wymagania spełniają grzyby jadalne, które będąc częścią codziennej, tradycyjnej diety, mogą dostarczyć cennych składników odżywczych, a sposób ich uprawy nie wpływa na degradację środowiska4, 5.
POLECAMY
Boczniaki ostrygowate Pleurotus ostreatus, zaraz po białych pieczarkach Agaricus bisporus, są najczęściej uprawianymi grzybami jadalnymi na świecie5, 6. Ponadto, boczniaki są źródłem związków bioaktywnych, m.in. β-glukanów, co może wpływać korzystnie na parametry kardiometaboliczne5, 7. Boczniaki dostarczają
ok. 2 razy więcej β-glukanów niż pieczarki białe8. Błonnik pokarmowy, do którego zalicza się β-glukany, zyskał duże zainteresowanie ze względu na swoją korzystną rolę w zapobieganiu insulinooporności, dyslipidemii, nadciśnieniu tętniczemu i otyłości9. Inne związki bioaktywne, obecne w boczniakach, mogące poprawić zdrowie kardiometaboliczne, to przede wszystkim lowastatyna, która działa hipolipidemicznie przez obniżenie biosyntezy cholesterolu4. Lowastatyna jest organicznym związkiem chemicznym z grupy statyn pochodzenia naturalnego stosowanym jako lek zmniejszający stężenie lip...