Trądzik jest wypadkową nadmiernego wydzielania sebum, zaburzeń w funkcjonowaniu komórek skóry (szybki podział, opóźniona separacja), nierównowagi flory bakteryjnej na skórze oraz prozapalnej reakcji organizmu.
W latach 50. trądzik nazwany został „cukrzycą skóry” – ze względu na negatywny wpływ insuliny na wydzielanie sebum. W jego patogenezie duże znaczenie mają też androgeny, zwłaszcza wydzielany w momencie reakcji stresowej kortyzol. Androgeny zwiększają wydzielanie sebum, powodując zwiększony łojotok skóry zarówno twarzy, jak i głowy.Trądzik ma też istotny komponent zapalny, a sam stan zapalny często wywoływany jest stresem oksydacyjnym, który potęguje niewłaściwa dieta.
POLECAMY
Dieta ma znaczenie
Wiele osób zmagających się z trądzikiem zastanawia się, czy dieta ma znaczenie. Na pewno każdy z Czytelników zna osobę, która nie zwraca uwagi na zdrowe odżywianie, nie dba o sen czy aktywność fizyczną, a cerę ma idealnie gładką. Skłonność do różnych schorzeń jest indywidualna, ale życie w krajach wysokorozwiniętych zdecydowanie jest jednym z czynników sprzyjających trądzikowi. Wystarczy popatrzeć na obszary świata, gdzie żyje się w tradycyjny sposób. Łatwo zauważyć, że u osób zamieszkałych takie rejony trądzik po prostu nie występuje. Nie jest to tylko kwestia nieprzetworzonej diety, ale również zmniejszonego zanieczyszczenia środowiska, mniejszej ilości toksyn w produktach osobistych, reguralnego snu i zmniejszonego poziomu stresu.
Przez ostatnie dekady było dużo wątpliwości, czy dieta faktycznie może mieć wpływ na trądzik. Dziś nie mamy wątpliwości, że jedzenie, które spożywamy, wpływa na produkcję sebum, stan zapalny czy wydzielanie hormonów.
- Cukier
Zarówno cukier w czystej postaci, jak i przetworzone węglowodany będą stymulowały wydzielanie przez trzustkę insuliny. Insulina zaś wyzwala produkcję androgenów, dzięki czemu zwiększa się produkcja sebum. Nie bez powodu leki stosowane w przypadku insulinooporności, takie jak metformina, powodują redukcję zmian trądzikowych. Gdy insulina jest podniesiona, spada IGFBP-3 – hormon, który odpowiada za prawidłowe obumieranie komórek skóry, co zapobiega blokowaniu porów. Podniesiony poziom insuliny podnosi poziom I...