Jakie są najważniejsze wskazówki dotyczące diety w depresji?

Dietoterapia Otwarty dostęp

Depresja lub objawy depresyjne są dzisiaj bardzo powszechne ze względu na coraz rzadsze kontakty z ludźmi, bardzo powszechne korzystanie z social media (Instagram, Facebook, Snapchat), ciągły pęd za pieniądzem czy wszechobecne kredyty. Czy do depresji może przyczyniać się nasze odżywianie?

Na początek warto krótko omówić, czym charakteryzuje się depresja oraz czym depresja różni się od smutku. 

Depresja a smutek

Według Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego tzw. duża depresja (major depressive disorder) charakteryzuje się objawami, które trwają minimum dwa tygodnie (chociaż mogą występować miesiące, a nawet dekady):

  • obniżony nastrój przez większość dnia, występujący praktycznie codziennie,
  • niska ciekawość i przyjemność z większości wykonywanych aktywności,
  • zmiana masy ciała (> 5%) lub zmiana apetytu,
  • zaburzenia snu,
  • zaburzenia aktywności psychofizycznej – nadmierne pobudzenie lub ospałość,
  • zmęczenie i brak energii,
  • poczucie winy i braku własnej wartości,
  • problemy z koncentracją, podejmowaniem decyzji,
  • myśli samobójcze. 
     

R e k l a m a


Dla diagnozowania poważnej depresji wymagane jest minimum pięć z powyższych dziewięciu objawów. Oczywiście nie są to wszystkie symptomy, jakie mogą wystąpić w depresji. Oprócz tego występuje kilka rodzajów depresji (np. epizod depresyjny czy dystymia), więc dokładna diagnoza wcale nie musi być jednoznaczna. 
Jak widać, depresja dotyka wielu aspektów naszego życia – sylwetki, motywacji, nastroju, poziomu energii. Trwa bardzo długo i przede wszystkim bardzo trudno jest z niej „wyjść”. 
Wiele osób może pomylić przygnębienie czy smutek, spowodowany np. chwilowym niepowodzeni...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI