Dołącz do czytelników
Brak wyników

Naturalna pielęgnacja

23 czerwca 2022

NR 31 (Czerwiec 2022)

Oleje roślinne naturalnym sposobem na odżywienie i ochronę skóry

0 19

Oleje roślinne to substancje uzyskiwane w procesie tłoczenia części roślin oleistych, takich jak kwiaty, nasiona czy pestki. Obecnie coraz częściej znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także podczas codziennej pielęgnacji. Olej roślinny może zastąpić zarówno kosmetyk do demakijażu, balsam do ciała, odżywkę do włosów, rzęs, brwi lub paznokci, być dodatkiem do codziennego kremu lub stanowić naturalny preparat wykorzystywany podczas masażu.

Oleje roślinne charakteryzują się bardzo dobrym wchłanianiem oraz przenikaniem w najgłębsze warstwy skóry. Są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które powodują, że skóra jest nawilżona, elastyczna i ochroniona przed szkodliwym działaniem m.in. wolnych rodników, które uszkadzając skórę przyspieszają proces starzenia. Oleje roślinne zawierają m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, antyoksydanty, fitostrerole itd., przez co nakładanie ich na skórę dostarcza niezbędnych składników do jej funkcjonowania. Ważnym aspektem przemawiającym za włączeniem olei roślinnych do codziennej pielęgnacji jest brak w składzie konserwantów czy sztucznych dodatków. Oleje są natomiast wypełnione substancjami biologicznie czynnymi, które nie mają działania alergizującego czy drażniącego. Oleje roślinne to wspaniały sposób zarówno na pielęgnację, jak i na wspomaganie leczenia chorób skóry, jednak ważne jest, aby były one dobrane do indywidualnych potrzeb i rodzaju skóry.

Historia stosowania olejów naturalnych 

Korzystanie z dobrodziejstw naturalnych olejów roślinnych było znane już od tysiąclecia w wielu kulturach i zakątkach świata. Olejki eteryczne lub aromatyczne są od wieków używane w wielu kulturach na całym świecie nie tylko ze względu na właściwości kosmetyczne i lecznicze, ale także z powodu ich korzystnego wpływu na emocje i stan psychiki. 

POLECAMY

Trudno dokładnie określić, kiedy oleje roślinne zostały pierwszy raz użyte do celów pielęgnacyjnych czy leczniczych, ale dowody archeologiczne wskazują, że np. Egipcjanie używali olejków już od 4500 r. p.n.e. Kiedy Egipt był u szczytu potęgi, kapłani byli jedynymi osobami, którym wolno było używać olejków aromatycznych, ponieważ uważano ich za tożsamych bogom. Każde bóstwo miało swój dedykowany, wytwarzany z określonej rośliny olej i nim namaszczano posągi danego bóstwa. Faraonowie chętnie używali własnych, specjalnych mieszanek na różne okazje, np. na czas wojny, medytacji itp. Właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne olejków wykorzystywano m.in. w balsamowaniu zwłok. 

Ajurweda, czyli tradycyjna medycyna indyjska, ma także długą, ponad 3000-letnią historię stosowania olejków roślinnych oraz eterycznych, wykorzystywanych zarówno do leczenia, jak i codziennej pielęgnacji. 

W czasach biblijnych oleje roślinne były także chętnie stosowane, m.in. do namaszczania i uzdrawiania chorych.

W XIX w. wiele olejów roślinnych oraz olejów eterycznych zostało dokładnie przebadanych. W 1887 r. Chamberland opublikował wyniki badań prowadzonych nad antyseptycznymi właściwościami olejków eterycznych. Kilkadziesiąt lat później francuski chemik René-Maurice Gattefossé przypadkowo odkrył właściwości lecznicze olejku lawendowego, kiedy to po zanurzeniu zranionej ręki w słoiczki z olejkiem rana goiła się szybko, bez infekcji czy blizn.

W czasach współczesnych wiedza o korzystnych dla zdrowia i urody substancjach olejowych pozyskiwanych z roślin staje się coraz bardziej rozpowszechniona i polecana ze względu na poszukiwanie skutecznych, naturalnych substancji o dobrym, nieszkodliwym i niealergizującym składzie. 

Obecnie w pielęgnacji oraz leczeniu skóry z powodzeniem wykorzystuje się m.in. pochodzący z Indii olej kumkumadi z szafranem lub olej pozyskiwany z nasion czarnuszki. Natomiast z okolic Morza Śródziemnego – a w szczególności z Maroka – pochodzą, nazywany płynnym złotem olej arganowy oraz olej z opuncji figowej, pozwalające skutecznie zadbać o wygląd skóry i jednocześnie pomagające wyleczyć schorzenia dermatologiczne.

Olej kumkumadi

Starożytna nauka ajurwedy przekazuje to, co najlepsze dla skóry, w jednym olejku, jakim jest olej kumkumadi. Jest to leczniczy olejek na bazie szafranu, który przyczynia się do poprawy wyglądu i zdrowia skóry. Nazwa kumkumadi pochodzi od jednego ze składników olejku, czyli szafranu, znanego w sanskrycie jako Kumkuma. Olej kumkumadi to ajurwedyjskie remedium dla skóry pozbawionej zdrowego kolorytu, z przebarwieniami, starzejącej się lub z wypryskami. Olejek ten słynie z zastosowania w odmładzaniu i odnawianiu komórek skóry. Stosowanie olejku kumkumadi ma na celu przede wszystkim rozjaśnienie cery, zmniejszenie oznak starzenia, takich jak zmarszczki, przebarwienia, a także wspieranie leczenia trądziku, egzemy, infekcji, alergii itp.

Szafran pomaga rozjaśnić koloryt skóry i rozświetlić ją od wewnątrz; kurkuma leczy skaleczenia, oparzenia i trądzik, olejek sandałowy wygładza skórę, a lukrecja zmniejsza przebarwienia itd. Bogaty w przeciwutleniacze olej zmniejsza reakcję zapalną skóry, która powoduje nadmierną pigmentację, a także działa jako składnik przeciwbakteryjny w rozwiązywaniu problemów związanych z trądzikiem. 

Olej kumkumadi składa się z 21 ziół, z których każde ma korzystne właściwości dla skóry. Powstawanie oleju zaczyna się od kilkugodzinnego moczenia sproszkowanych ziół i kwiatów w zimnej wodzie. Następnie mieszanka ta jest gotowana, aż jej objętość znacznie się zredukuje. Kolejnym etapem jest filtrowanie uzyskanego odwaru i połączenie go z olejem sezamowym i kozim mlekiem. Tak przygotowaną mieszankę ponownie się gotuje, aż do uzyskania postaci olejowej. Baza, jaką jest olej sezamowy, powoduje, że wszystkie korzystne składniki z ziół lepiej wchłaniają się w skórę.

Składniki oleju kumkumadi i ich najważniejsze działanie na skórę:

  • Olejek szafranowy – poprawia koloryt skóry, nadając jej zdrowy blask;
  • Drzewo sandałowe – rozjaśnia skórę, przyspiesza gojenie ran, wygładza blizny, zmniejsza świąd i podrażnienia;
  • Laksha – działa przeciwgrzybiczo;
  • Manjistha – posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne;
  • Drewno Sappan – wspomaga leczenie chorób skóry;
  • Ekstrakt z lotosu – redukuje stany zapalne skóry;
  • Ekstrakt z korzenia lukrecji – rozjaśnia skórę i redukuje ciemną pigmentację;
  • Padma – rozjaśnia skórę;
  • Nayrodhna – zmniejsza przebarwienia;
  • Usheera – odmładza skórę;
  • Kaliyaka – zapobiega trądzikowi;
  • Neelotpala – nawilża;
  • Mahua – tonizuje;
  • Dashamool – zmniejsza suchość skóry.

Stosując olejek kumkumadi, należy wziąć pod uwagę jego naturalnie gęstą i lepką konsystencję. Na umytą twarz, najlepiej delikatnie zwilżoną np. hydrolatem różanym, wystarczy wmasować kilka kropel olejku. Warto zostawić olejek na twarzy na całą noc lub zmyć go po 2–3 godzinach.

Działanie olejku kumkumadi na skórę:

  • poprawienie wyglądu skóry przez wyrównanie kolorytu i wspomaganie krążenia w komórkach skóry;
  • redukowanie przebarwień – dzięki obecności dużej ilości antyoksydantów pomaga przerwać łańcuch chemiczny powodujący przebarwienia skóry;
  • zapobieganie trądzikowi – olej ten posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, redukuje wypryski i zaczerwienienia oraz pomaga oczyścić pory z zanieczyszczeń;
  • ochrona przeciwstarzeniowa – zapobiega uszkodzeniom skóry przez wolne rodniki, ograniczając szkodliwe działanie m.in. promieniowania słonecznego.

Olej z czarnuszki

Nigella sativa, powszechnie nazywana czarnuszką, to mała roślina kwitnąca, występująca w Azji Południowo-Zachodniej, na Bliskim Wschodzie, w Europie Południowej i Afryce Północnej. Czarnuszka wytwarza owoce z drobnymi czarnymi nasionami. Olej z czarnuszki pozyskuje się z jej nasion i wykorzystuje w medycynie tradycyjnej od ponad 2000 lat ze względu na wiele korzyści terapeutycznych oraz pielęgnacyjnych.

Olej z czarnuszki działa na skórę przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i nawilżająco. Zmniejsza drobne zmarszczki, zwalcza trądzik, odblokowuje pory, kontroluje wydzielanie sebum, rozjaśnia ciemne plamy, wspomaga leczenie łuszczycy, łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia. Jest to substancja, która także skutecznie odżywia skórę. Witaminy, minerały i flawonoidy obecne w oleju pomagają zachować skórze elastyczność i skuteczniej zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia. Ponadto olej z czarnuszki zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, które zmniejszają jej podatność na tworzenie się uszkodzeń posłonecznych, przez co na dłużej zachowuje ona zdrowy, promienny wygląd. Dzięki swoim właściwościom leczniczym olej z nasion czarnuszki jest także naturalną substancją zwalczającą zmiany atopowe na skórze. Posiada właściwości antyhistaminowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu łagodzi swędzenie i podrażnienie, wspierając leczenie wysypki, egzemy i łuszczycy.

Olej z czarnuszki zawiera witaminę A i aminokwasy, przez co pomaga zmniejszyć blizny potrądzikowe. Właściwości przeciwzapalne olejku zmniejszają pojawianie się wyprysków i trądziku, znacznie redukują zaczerwienienia i blizny wywołane stanami zapalnymi skóry. Jest to substancja bogata w kwasy roślinne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają utrzymanie bariery lipidowej skóry, zapobiegając jej wysychaniu. Niacyna obecna w olejku pomaga stymulować produkcję elastyny i kolagenu, zmniejsza guzki, zaczerwienienia i podrażnienia skóry oraz wygładza drobne zmarszczki. Połączenie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i witaminy A wspiera procesy regeneracyjne skóry, redukuje blizny i rozjaśnia przebarwienia nasilające się wraz z wiekiem.

Na olej z czarnuszki najlepiej reaguje skóra sucha, problematyczna lub dojrzała. W skórę suchą można wmasować parę kropli rano i wieczorem, kilka minut przed nałożeniem pozostałej pielęgnacji. Osoby mające skórę tłustą mogą zacząć od nakładania go raz dziennie i w razie potrzeby zwiększać jego ilość.

Olej z opuncji figowej

Olejek z opuncji figowej wytwarzany jest z rośliny z rodziny kaktusów pochodzącej z części Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Ameryki Południowej, Afryki, Australii oraz okolic Morza Śródziemnego. Za najlepszy i najbardziej wartościowy olejek z opuncji figowej wykorzystywany w pielęgnacji skóry uważa się ten pochodzący z Maroka. Marokańczycy od wieków używają go do ochrony skóry przed negatywnymi skutkami ostrego, pustynnego słońca, a także w celach leczniczych i kulinarnych. Proces pozyskiwania olejku rozpoczyna się od zebrania owoców opuncji figowej, aby wydobyć z nich nasiona. W celu uzyskania litra olejku konieczne jest wykorzystanie prawie 30 kg nasion zawartych w tonie opuncji.
 

Olej z pestek opuncji – skład

Olej z pestek opuncji jest bogaty w przeciwutleniacze, naturalną antyoksydacyjną witaminę E, witaminę K oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i -9:

  • aminokwasy – stymulują produkcję kolagenu;
  • przeciwutleniacze, m.in. tokoferole – łagodzą stany zapalne skóry, chroniąc jej komórki przed wolnymi rodnikami;
  • witamina E – chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych, zapobiega powstawaniu ciemnych plam i zmarszczek;
  • witamina K – łagodzi rozstępy, pajączki i blizny przez zwiększenie krzepliwości krwi, poprawia elastyczność skóry, rozjaśnia cienie pod oczami;
  • kwasy tłuszczowe (kwasy omega-6 i -9) – są konieczne do stymulowania produkcji oraz regeneracji komórek, zapewniają ciągłość zewnętrznej bariery skóry, zapobiegając jej wysuszeniu i podrażnieniu; nawilżają skórę, nadając jej promienny i świeży wygląd.

Olej z pestek opuncji jest polecany szczególnie dla cery dojrzałej, m.in. ze względu na wyjątkowe właściwości nawilżające i rozświetlające.

Działanie olejku z opuncji figowej na skórę:

  • zapobieganie pojawianiu się oznak starzenia;
  • uzyskanie świeżej, promiennej skóry, pozbawionej przebarwień i zaczerwienień;
  • rozświetlenie skóry;
  • zmniejszenie zmarszczek, cieni i worków pod oczami;
  • pielęgnacja męskiej skóry twarzy po goleniu – ukojenie  podrażnień spowodowanych goleniem, nawilżenie i złagodzenie suchych, łuszczących się plam;
  • właściwości antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom skóry spowodowanym działaniem promieni słonecznych, starzeniem się i innymi stresorami;
  • właściwości antybakteryjne – substancje antybakteryjne oczyszczają skórę i zapobiegają powstawaniu wyprysków nie zatykając przy tym porów;
  • działa...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy