Gospodarzem najczęściej jest człowiek, który ma za zadanie dostarczać pożywienia żywicielowi. Pasożyty wykazują przy tym ostrożność, by nie uśmiercić żywiciela, a czerpać tylko korzyści z bytowania w jego organizmie.
Pasożyta, który żyje kosztem innego organizmu, po raz pierwszy zdefiniował belgijski zoolog Pierre-Joseph van Beneden w 1869 r.
Zdarza się, że w wyjątkowych okolicznościach gospodarz może odnosić korzyści z posiadania pasożyta. Za przykład mogą posłużyć ryby żyjące w zanieczyszczonym zbiorniku wodnym. Pasożyty, takie jak nicienie, „bronią” swojego gospodarza, pochłaniając szkodliwe substancje, np. metale ciężkie [2, s. 3].
podział pasożytów
Pasożyty możemy podzielić na kilka grup. Są to:
POLECAMY
- pierwotniaki – lamblia jelitowa (Giardia intestinalis), kryptosporydioza (Cryptosporidium parvum), pełzak czerwonki (Entamoeba histolytica) czy Isospora belli;
- przywry – przywra krwi (Schistosoma haematobium), przyrwa trzustki (Eurytrema pancreaticum), przywra jelitowa (Fasciolopsis buski), motylica wątrobowa (Fasciola hepatica), Opisthorchis
- viverrini;
- nicienie – owsiki (Enterobius vermicularis), glista ludzka (Ascaris lumbricoides hominis), włosień kręty (Trichinella spiralis), włosogłówka ludzka (Trichocephalus trichiurus), tęgoryjec dwunastnicy (Ancylostoma duodenale);
- płazińce – tasiemiec uzbrojony (Taenia solium), nieuzbrojony (Taenia saginata), karłowaty (Hymenolepis nana), bąblowcowy (Echinococcus granulosus).
Jak można zarazić się pasożytami?
Jednym z najczęstszych pytań zadawanych w gabinetach lekarskich i dietetycznych jest pytanie o źródła zakażeń pasożytniczych. Jest wiele dróg, którymi pasożyty mogą przedostać się do ludzkiego organizmu. Do zakażenia może dojść bezpośrednio poprzez:
- kontakt z drugą osobą, przez przedmioty osobiste, pościel, ręczniki, zabawki, ubrania czy przybory toaletowe [2, s. 8]. Tak zarazimy się m.in. lamblią jelitową, owsikami, wszami, świerzbem, nużeńcem czy tasiemcem karłowatym;
- zwierzęta dzikie i domowe. Od zwierząt można zarazić się m.in. toksoplazmozą, toksokarozą, tasiemcem psim, tasiemcem kręćkowym, pchłami czy bąblowicą [2, s. 8];
- żywność. Owoce i warzywa, które zostały zanieczyszczone odchodami zwierząt i ludzi, stanowią źródło zakażenia np. lamblią jelitową, glistą ludzką, toksoplazmozą czy bąblowcami [2, s. 8];
- środowisko. W wodzie i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!