Dołącz do czytelników
Brak wyników

Polecamy

6 marca 2019

Stabilność liposomów w środowisku żołądka

0 102

Liposomy to struktury wodno-lipidowe wykorzystywane w celu dostarczania różnych substancji czynnych do komórek ludzkiego organizmu ze względu na ich zwiększoną skuteczność. 

Doustnie podane liposomy docierają do jelita, gdzie zostają wchłonięte. Dzięki temu ograniczony zostaje efekt pierwszego przejścia substancji czynnej przez wątrobę. Dodatkowo podobieństwo budowy liposomów do budowy błony komórkowej jelita ułatwia przenikanie zawartej w nich substancji.\(^{1,2,4} \)
Zanim liposomy dotrą do jelita przechodzą przez żołądek, w którym ulegają niekorzystnym zmianom. Według danych literaturowych średni czas przebywania treści w żołądku wynosi od 2 do 4 godzin. W tym czasie liposomy agregują się - tworzą duże skupiska, co utrudnia ich dalsze przejście do miejsca docelowego.\(^{2,3,4,5}\) Zjawisko agregacji zostało potwierdzone w badaniu stabilności różnych form liposomalnej witaminy C. Początkowe rozmiary liposomów* uległy powiększeniu, co wskazuje na ich niestabilność (agregację).
* W jednym produkcie występują liposomy o różnej wielkości. 


Biorąc pod uwagę powyższe dane bardzo ważna jest poprawa stabilności liposomów w środowisku żołądka. 
Firma ForMeds, we współpracy z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym, opracowała innowacyjną, suchą postać liposomalnej witaminy C, stabilnej w środowisku żołądka. Dodatkowo zabezpieczono ją kapsułką o przedłużonym uwalnianiu. 
Badanie potwierdziło, że kapsułka ta chroni liposomy przed działaniem kwasów żołądkowych aż do 4 godzin. Z kolei w środowisku jelita uwalnia je bardzo szybko, już po 12 minutach. Pozostałe kapsułki rozpadają się bardzo szybko uniemożliwiając dotarcie nienaruszonej zawartości do jelit.


Ponadto unikalna technologia produkcji pozwoliła ForMeds stworzyć produkt z naprawdę czystym składem: bez sztucznych dodatków, konserwantów, alkoholu i słodzików. 
Liposomy, pomimo wielu zalet, są niestabilne w środowisku żołądka. Dlatego też ForMeds opracował unikalną technologię produkcji, dzięki której powstały stabilne liposomy, dodatkowo zabezpieczone kwasoodporną kapsułką, by umożliwić im dotarcie do jelita.

ŹRÓDŁA:

  1. Akbarzadeh A., Rezaei-Sadabady R., Davaran S., Liposome: classification, preparation, and applications, Nanoscale Research Letters 2013, 8:102.
  2. He Haisheng, et.al. Adapting liposomes for oral drug delivery. Acta Pharmaceutica Sinica B (2018), //doi.org/10.1016/j.apsb.2018.06.005  
  3. Neumann M., Goderska K., Grajek K., Grajek W., Modele przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych żywności. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 1 (46), 30-45. 
  4. Wu W., Lu Y., Qi J., Oral delivery of liposomes. Ther.Deliv (2015), 6(11): 1239-1241.
  5. //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039444

Przypisy