Dietetyka i ziołolecznictwo w medycynie chińskiej są ze sobą ściśle powiązane, wiele ziół tradycyjnie stosowanych w TCM jako składniki receptur ziołowych możemy zastosować na co dzień w naszej kuchni. Przykładem tzw. ziół kulinarnych jest owoc cytryńca chińskiego i korzeń traganka błoniastego, które mogą stanowić składnik kompotów, kleików ryżowych, zup czy rosołów mocy. Oba te zioła posiadają bardzo dobre właściwości wzmacniania i wykazują działanie adaptogenne, czyli działają tonizująco na organizm, aktywują układ odpornościowy, wspierają witalność, przyspieszają procesy regeneracyjne organizmu, usuwają wolne rodniki, a także regulują funkcje układu nerwowego.
R e k l a m a
Cytryniec chiński
Schisandra chinensis w ciągu ostatnich 20 lat zyskuje coraz większą popularność na Zachodzie jako środek adaptogenny, stosowany w celu poprawy wydolności fizycznej i umysłowej oraz jako zioło o działaniu hepatoprotekcyjnym. W badaniach udowodniono jego działanie: przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne, ochronne dla serca, stabilizujące oraz przeciwnowotworowe[17]. Cytryniec chiński działa na układ nerwowy, wzmacniając zdolności poznawcze, wspiera pamięć i koncentrację. Wciąż prowadzone są badania z obiecującymi wynikami nad zastosowaniem cytryńca w wielu chorobach neurologicznych, m.in. w chorobie Parkinsona, udarze mózgu i innych schorzeniach neurodegradacyjnych[20]. Jest również tonikiem dla układu odpornościowego i działa immunostymulująco...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!