Apiterapia cz. III – produkty pszczele wykorzystywane w apiterapii

Fitoterapia

Apiterapia jest nauką, której podstawowymi zagadnieniami treści programowej są produkty pszczele wykorzystywane jako suplementy żywności, a nadto jako surowce farmakopealne, których standaryzowane ekstrakty mogą stanowić substancje czynne różnych postaci leków. Pszczoła do produkcji miodu wykorzystuje nektar kwiatów lub spadź, surowcem roślinnym do wytworzenia pierzgi są pyłki kwiatowe, natomiast propolis jest żywicą drzew uszlachetnioną wydzieliną gruczołów ślinowych. W apiterapii wykorzystywane są również produkty pszczele wydzielane przez pszczołę, takie jak mleczko pszczele i wosk oraz w apitoksynoterapii jad pszczeli.

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół karmicielek i jest najbardziej wartościowym produktem pszczelim zawierającym w swym składzie substancje aktywne biotycznie, korzystnie wpływające na funkcję układu immunologicznego oraz aktywację procesów odnowy, a w szczególności w aspekcie proliferacji i angiogenezy. Jest też specjalnym i podstawowym pokarmem larw pszczół robotnic i trutni w okresie pierwszych trzech dni ich życia oraz matek również w pierwszych trzech dniach życia larwalnego i w czasie czerwienia. Jest różnica w składzie mleczka pszczelego, którym karmiona jest matka królowa w porównaniu z mleczkiem stanowiącym pokarm dla larw pszczół robotnic. Mimo bardzo intensywnych badań naukowych, wykonywanych w renomowanych ośrodkach badawczych, nie udaje się odkryć w czym tkwi różnica tych dwóch rodzajów pokarmów, nawet w sensie organoleptycznym. Jest to substancja płynna zmieniająca swoją barwę od kremowej do brunatnej, o smaku lekko kwaśnym lub...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI