Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół karmicielek i jest najbardziej wartościowym produktem pszczelim zawierającym w swym składzie substancje aktywne biotycznie, korzystnie wpływające na funkcję układu immunologicznego oraz aktywację procesów odnowy, a w szczególności w aspekcie proliferacji i angiogenezy. Jest też specjalnym i podstawowym pokarmem larw pszczół robotnic i trutni w okresie pierwszych trzech dni ich życia oraz matek również w pierwszych trzech dniach życia larwalnego i w czasie czerwienia. Jest różnica w składzie mleczka pszczelego, którym karmiona jest matka królowa w porównaniu z mleczkiem stanowiącym pokarm dla larw pszczół robotnic. Mimo bardzo intensywnych badań naukowych, wykonywanych w renomowanych ośrodkach badawczych, nie udaje się odkryć w czym tkwi różnica tych dwóch rodzajów pokarmów, nawet w sensie organoleptycznym. Jest to substancja płynna zmieniająca swoją barwę od kremowej do brunatnej, o smaku lekko kwaśnym lub...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!