Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia , Otwarty dostęp

18 czerwca 2019

NR 13 (Czerwiec 2019)

Detoksykacja organizmu za pomocą soków warzywno-owocowych

0 1460

Czasy się zmieniły, my jako ludzie również. Technologia się rozwinęła, a nauka poszła do przodu. Opowieści naszych dziadków czy chociażby rodziców o tym, jak spędzali czas i co jedli, stały się dla nas tak odległe, jak wizja pięknego ciała modelek ze świata telewizji i zdjęć. Naszym życiem kieruje za to praca, brak czasu i snu, stres, używki, niedbałe jedzenie i siedzący tryb życia. Nic zatem dziwnego, że dookoła mnóstwo dolegliwości, niekończące się kolejki w szpitalach i przychodniach, a w mediach pojawiają się już tylko medyczne reklamy z cudownymi suplementami na wszystko. Także, tymi na… detoks. 

Czym zatem jest detoksykacja? Prawdopodobnie słowo detoks to jedno z najpopularniejszych słów kojarzących się i dietami i dietetyką. Dotyczy to w szczególności świata mediów i internetu. Detoks mylnie postrzegany jest jako kuracja na zgubienie nadmiaru kilogramów. Często też pojawia się z początkiem nowego roku albo po okresie świątecznym. Jego głównym zadaniem staje się szybkie stracenie kilogramów, które rzekomo przybyły nam podczas wcześniejszego obżarstwa. Tymczasem, jak mówi post Dąbrowskiej – nie jest to forma diety, a kuracja lecznicza, która ma za zadanie usprawnić organizm oraz pomóc mu pozbyć się zbędnych metabolitów, zaburzających jego codzienne funkcjonowanie. Tego typu terapia powinna być dobrana indywidualnie, po skonsultowaniu się z terapeutą, a także tylko w określonej porze roku, w której dostępne będą dobrej jakości składniki pokarmowe.

POLECAMY


R   E   K   L   A   M   A


Pory roku a detoks


Lato to idealna pora roku na zrobienie porządku we własnym wnętrzu. Słońce doenergetyzowuje nasze komórki ciała, a natura obficie obdarowuje różnego rodzaju warzywami, owocami. Na łąkach i polach mnóstwo uzdrawiających ziół, kwiatów. Wszystko na wyciągnięcie ręki. Lato w medycynie chińskiej to czas serca i jelita. Stąd też jest to czas radości, wakacji, śmiechu czy entuzjazmu. Czujemy się lepiej pod każdym względem. Niemniej jednak związane jest to także z tym, iż tracimy więcej płynów, a osoby, które chorują na serce czy też cierpi ich układ krążenia, mogą czuć się gorzej. Na pewno osoby otyłe czy z nadwagą, których serce pompuje więcej krwi, też będą odczuwały skutki upałów. W dużej mierze warto w okresie letnim zadbać o swoją dietę, gdyż jest to najbardziej obfitująca we wszystkie składniki odżywcze pora roku. Nasze codzienne menu w tym czasie powinno być lekkie, można jeść surowe warzywa i owoce, przyrządzając z nich sałatki. Dobrze sprawdzą się też warzywa gotowane na parze, lekkie zupy czy też chłodniki. Warto w tym czasie zrezygnować z mięsa i długo gotowanych, ciężkich potraw. Wszystko po to, by móc dać odpocząć swoim organom, pozwolić im się zregenerować po długiej zimie i zmiennej wiośnie. Zgodnie z cyklem życia i pór roku, dobrze jest zacząć wzbogacać dietę chociażby w produkty zielone już od wiosny, a poprzez odstawienie ciężkostrawnych produktów wprowadzać stopniowo elementy detoksu. Lato z kolei to pora idealna na terapię sokową czy też koktajlową. Zdarzyło mi się słyszeć w gabinecie, że ktoś pił same soki zimą. Nie jest to dla nas naturalne, by właśnie o tej porze przeprowadzać tego typu zabiegi. W przyrodzie nie dominują żadne warzywa ani owoce (te, które można dostać w marketach są importowane), a nasz organizm z natury nastawiony jest na odpoczynek i kumulowanie energii. Zatem warto podążać cyklem życia natury, która sama nam podpowiada, jak powinniśmy się odżywiać. Wystarczy przejść się na łąkę i do ogrodu.

 Wprowadzenie do terapii koktajlowej


Jak...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy