Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia , Otwarty dostęp

18 czerwca 2019

NR 13 (Czerwiec 2019)

Detoksykacja organizmu za pomocą soków warzywno-owocowych

0 385

Czasy się zmieniły, my jako ludzie również. Technologia się rozwinęła, a nauka poszła do przodu. Opowieści naszych dziadków czy chociażby rodziców o tym, jak spędzali czas i co jedli, stały się dla nas tak odległe, jak wizja pięknego ciała modelek ze świata telewizji i zdjęć. Naszym życiem kieruje za to praca, brak czasu i snu, stres, używki, niedbałe jedzenie i siedzący tryb życia. Nic zatem dziwnego, że dookoła mnóstwo dolegliwości, niekończące się kolejki w szpitalach i przychodniach, a w mediach pojawiają się już tylko medyczne reklamy z cudownymi suplementami na wszystko. Także, tymi na… detoks. 

Czym zatem jest detoksykacja? Prawdopodobnie słowo detoks to jedno z najpopularniejszych słów kojarzących się i dietami i dietetyką. Dotyczy to w szczególności świata mediów i internetu. Detoks mylnie postrzegany jest jako kuracja na zgubienie nadmiaru kilogramów. Często też pojawia się z początkiem nowego roku albo po okresie świątecznym. Jego głównym zadaniem staje się szybkie stracenie kilogramów, które rzekomo przybyły nam podczas wcześniejszego obżarstwa. Tymczasem, jak mówi post Dąbrowskiej – nie jest to forma diety, a kuracja lecznicza, która ma za zadanie usprawnić organizm oraz pomóc mu pozbyć się zbędnych metabolitów, zaburzających jego codzienne funkcjonowanie. Tego typu terapia powinna być dobrana indywidualnie, po skonsultowaniu się z terapeutą, a także tylko w określonej porze roku, w której dostępne będą dobrej jakości składniki pokarmowe.


R   E   K   L   A   M   A


Pory roku a detoks


Lato to idealna pora roku na zrobienie porządku we własnym wnętrzu. Słońce doenergetyzowuje nasze komórki ciała, a natura obficie obdarowuje różnego rodzaju warzywami, owocami. Na łąkach i polach mnóstwo uzdrawiających ziół, kwiatów. Wszystko na wyciągnięcie ręki. Lato w medycynie chińskiej to czas serca i jelita. Stąd też jest to czas radości, wakacji, śmiechu czy entuzjazmu. Czujemy się lepiej pod każdym względem. Niemniej jednak związane jest to także z tym, iż tracimy więcej płynów, a osoby, które chorują na serce czy też cierpi ich układ krążenia, mogą czuć się gorzej. Na pewno osoby otyłe czy z nadwagą, których serce pompuje więcej krwi, też będą odczuwały skutki upałów. W dużej mierze warto w okresie letnim zadbać o swoją dietę, gdyż jest to najbardziej obfitująca we wszystkie składniki odżywcze pora roku. Nasze codzienne menu w tym czasie powinno być lekkie, można jeść surowe warzywa i owoce, przyrządzając z nich sałatki. Dobrze sprawdzą się też warzywa gotowane na parze, lekkie zupy czy też chłodniki. Warto w tym czasie zrezygnować z mięsa i długo gotowanych, ciężkich potraw. Wszystko po to, by móc dać odpocząć swoim organom, pozwolić im się zregenerować po długiej zimie i zmiennej wiośnie. Zgodnie z cyklem życia i pór roku, dobrze jest zacząć wzbogacać dietę chociażby w produkty zielone już od wiosny, a poprzez odstawienie ciężkostrawnych produktów wprowadzać stopniowo elementy detoksu. Lato z kolei to pora idealna na terapię sokową czy też koktajlową. Zdarzyło mi się słyszeć w gabinecie, że ktoś pił same soki zimą. Nie jest to dla nas naturalne, by właśnie o tej porze przeprowadzać tego typu zabiegi. W przyrodzie nie dominują żadne warzywa ani owoce (te, które można dostać w marketach są importowane), a nasz organizm z natury nastawiony jest na odpoczynek i kumulowanie energii. Zatem warto podążać cyklem życia natury, która sama nam podpowiada, jak powinniśmy się odżywiać. Wystarczy przejść się na łąkę i do ogrodu.

 Wprowadzenie do terapii koktajlowej


Jak zostało już wspomniane, każdy organizm jest inny i odmiennie będzie też reagował na tego typu kuracje. Przede wszystkim warto podkreślić, iż decydując się na oczyszczanie organizmu za pomocą soków czy też koktajli, należy przygotować do tego swoje ciało. Mając świadomość żywieniową oraz prowadząc zdrową dietę na co dzień, na pewno dużo łatwiej będzie przystąpić do terapii sokowo-koktajlowej. To, co istotne to fakt, iż organizm powinien być przyzwyczajony do dobrej jakości pożywienia, które powinniśmy mu dostarczać na co dzień. W każdym innym przypadku, gdy dieta obfituje w żywność przetworzoną, bogatą w rafinowany cukier czy też tłuszcze typu „trans” i nadmiar mięsa, należy najpierw stopniowo odstawić te produkty. Takie rozwiązanie będzie już swego rodzaju wstępem do „detoksu” i pozwoli rozłożyć w czasie skutki oczyszczania się ciała. Jako dietetyk nie zalecam drastycznego i radykalnego rozwiązania w postaci przejścia na dietę sokową z dnia na dzień. Niejednokrotnie spotkałam się z tym, iż pacjenci na własną rękę podejmowali się takich wyzwań, bez świadomości własnego ciała i konsekwencji, które mogą się pojawić przy nieodpowiednim lub długotrwałym spożywaniu jedynie soków i koktajli.

Zanim przystąpi się do takich zabiegów, należy upewnić się, że z diety wykluczone zostały na kilka tygodni (2–3) cukier (w tym wszelkie słodycze), alkohol, mięso, przetworzone produkty typu fast-food, jaja oraz nabiał. Warto również zadbać o nieodłączne nawyki żywieniowe, jak picie wody czy też brak podjadania między posiłkami, a także umiejętność niespożywania napojów w trakcie jedzenia (wbrew pozorom to cały czas powszechne problemy, z którymi spotykam się w gabinecie). Zachęcam również do odstawienia, a na pewno ograniczenia spożywania kawy, która według mnie jest w dzisiejszym świecie tak powszechną używką, jak alkohol czy słodycze.


Holistyczne podejście do leczenia pacjenta bierze pod uwagę także m.in. aspekty emocjonalne, czy też zwyczajnie umiejętność kształtowania silnej woli. Stąd też warto zwrócić uwagę na fakt, iż osoby, które nie potrafią sobie radzić ze stresem czy też takie, które łatwo się poddają, emanując „słomianym zapałem” (często to wynik słabego jelita cienkiego i pęcherzyka żółciowego) być może powinny zrezygnować z tego typu podejść na rzecz wsparcia mentalnego w pierwszej kolejności.

 

R   E   K   L   A   M   A


Plusy i minusy terapii oczyszczającej


Jak zostało wspomniane, nie każdej osobie terapia oczyszczająca przyniesie korzyść. Stąd też, jeśli nie mamy świadomości swojego ciała czy też konstytucji (skłonności do pewnych dolegliwości na tle żywieniowym i emocjonalnym), zachęcam do skorzystania z pomocy specjalisty. Często bowiem kuracji oczyszczającej podejmują się osoby wychudzone, tzw. ektomorficzne czy też jednocześnie osoby z niedoborami pokarmowymi, do których powszechnie zalicza się chociażby anemię. Z reguły takie osoby cierpią też na wychłodzenie ciała, mając objawy jak m.in. zimne kończyny czy brak umiejętności adaptacji do niskich temperatur powietrza. W medycynie chińskiej mówi się o nich jako o osobach skrajnie YIN, którym zwykle towarzyszy apatia, brak radości życia, smutek i zatroskanie. W przypadku kobiet są to te, które mają ciche głosy, nie potrafią krzyknąć czy zamykają się w sobie. Zaznaczam jedynie, że z natury kobiety są bardziej YIN niż mężczyźni, aczkolwiek w dzisiejszych czasach można doświadczyć różnych zamian. Ponieważ soki oraz żywność surowa są z natury produktami wychładzającymi (dlatego lato to dobry czas, by się lekko nimi schładzać), osoby, które przewlekle będą cierpiały z powodu braku energii życiowej, stosując w diecie jedynie soki i koktajle, będą pogłębiały swój stan, doprowadzając z czasem do przewlekłych dolegliwości. W pierwszej kolejności należy zatem uzupełnić niedobory, odżywić z każdej strony organizm, dbając jednocześnie o energetykę spożywanego pożywienia, także za pomocą ziół i przypraw. Tym samym surowe jedzenie może być niewskazane w początkowej fazie zmian i wbrew naturze warto zastosować inny rodzaj jedzenia, by naprawić organizm i zachodzące w nim procesy. Osoby z osłabioną odpornością, obniżonym poziomem leukocytów we krwi, po przebyciu ciężkich chorób, operacji czy rekonwalescencji również nie powinny korzystać z tego typu kuracji, zanim nie odbudują swojego zdrowia. Dobra odporność i sprawny system detoksykacyjny naszego ciała to podstawa, gdy chcemy polepszyć jeszcze bardziej nasze zdrowie, korzystając ze świeżo wyciskanych soków i koktajli.

Z kolei osoby otyłe, nadmiarowe w pierwszej kolejności powinny zmienić dietę na bardziej zasadotwórczą. To taka, która jak zostało wyżej opisane ogranicza, a z czasem eliminuje przede wszystkim cukier, mięso, nabiał i jaja. Ponieważ w przypadku osób otyłych istnieje tendencja z jednej strony do przeciążonych organów trawiennych (objawiających się wzdęciami, zgagą, nudnościami), a z drugiej strony do niedoborów pokarmowych, warto przede wszystkim naprawić w pierwszej kolejności trawienie. Zwykle żołądek tych osób wydziela za mało soków trawiennych, a jelita są obciążone sfermentowanym w nich jedzeniem. Stopniowe naprawianie będzie idealnym wstępem do terapii sokowej, co w zależności od predyspozycji i zaangażowania pacjenta może być wydłużonym procesem. Warto też pić ciepłą wodę, gdyż większość ludzi otyłych ma wychłodzoną śledzionę.

Właściwości i działanie chlotofil
Oczyszczające Przeciwzapalne Odnawiające
  • Powstrzymuje rozrost bakterii w ranach oraz beztlenowych drożdży i grzybów w układzie pokarmowym.
  • Deodoryzuje: usuwa nieprzyjemny oddech i przykry zapach ciała.
  • Usuwa pozostałości po lekach i przeciwdziała wszelkim toksynom: dezaktywuje wielekarcynogenów (substancji powodujących raka).
  • Leczy próchnicę zębówi nfekcje dziąseł (stosowany jako proszek do czyszczenia zębów).
  • Przeciwdziała takim stanom zapalnym, jak:
  • ból gardła,
  • ropotok,
  • zapalenie dziąseł,
  • zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit,
  • wszelkie stany zapalne skóry,
  •  zapalenie stawów,
  • zapalenie trzustki.
  • Buduje krew.
  • Odnawia tkanki.
  • Przeciwdziała promieniowaniu.
  • Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit.
  • Poprawia funkcjonowanie wątroby.
  • Aktywizuje enzymy w kierunku wytwarzania witamin E, A i K.
  •  Tab. 1. Właściwości i działanie chlorofilu

 

Zalety terapii sokowo-koktajlowej


Przede wszystkim warte podkreślenia jest to, iż podstawą zdrowia fizycznego jest dobre trawienie, a co za tym idzie absorbowanie składników odżywczych z pożywienia. Trawienie polega, najprościej rzecz ujmując, na rozbijaniu cząstek pokarmu do postaci wchłanianej przez organizm za pomocą enzymów trawiennych, produkowanych już w jamie ustnej, a dalej w żołądku i trzustce. Stąd też dobrze jest zacząć naprawiać trawienie poprzez dokładne żucie i przegryzanie pokarmów stałych. Zaletą terapii płynnej jest fakt, iż z racji swojej konsystencji tego typu pokarm będzie lepiej przyswajalny. Surowa żywność zawiera własne enzymy, dlatego wspiera trawienie, powodując, że składniki odżywcze stają się lepiej przyswajalne. Przy ok. 2-tygodniowym wsparciu ze strony soków można z pewnością zdecydowanie naprawić swój własny system trawienny oraz oczyścić jelita ze zgromadzonych toksyn. Należy jednak dbać o termikę własnego ciała, przebywając na słońcu, czy też dbając o odpowiednie ubranie.

Organizm człowieka we współczesnym świecie jest nieustannie narażony na obecność zanieczyszczeń powietrza, promieniowanie, pestycydy, herbicydy, konserwanty, sztuczne dodatki do żywności, leki i inne syntetyki. Codziennie pozbywa się nadmiaru zgromadzonych toksyn, stąd też tak ważne staje się ich ograniczenie i unikanie na co dzień, by móc dobrze funkcjonować. Prawdopodobnie większą tendencję do kumulowania zanieczyszczeń i metali ciężkich mają mężczyźni, niemniej jednak toksyny są wszędobylskie i każdy jest na nie narażony, także dzieci. Codziennie nasze nerki, wątroba, jelita, płuca oraz skóra wydalają to, co nam zbędne i szkodliwe. Nagromadzone toksyny, zaparcia, nadmiar niestrawionego jedzenia będą wpływały nie tylko na zdrowie, ale i stan emocjonalny oraz ogólne samopoczucie. Stąd też warto mieć to na względzie, racjonalnie i przede wszystkim obiektywnie podchodząc do swoich nawyków żywieniowych oraz tego, jak traktujemy swoje ciało. Wszystko, co zostało wyżej opisane w kwestii konstytucji naszego ciała powinno zostać wzięte pod uwagę. Osobiście też bardzo zwracam uwagę przy tego typu kuracjach na to, by zaopatrywać się jedynie w ekologiczne lub pochodzące z własnej uprawy warzywa i owoce, a także, na ile to możliwe, korzystać z krajowych odmian. Do zalet picia soków i koktajli należy też fakt, iż spożywa się w ten sposób dużo więcej witamin, błonnika i składników mineralnych. Wartość odżywcza koktajlu jest bowiem większa niż gdybyśmy mieli zjeść sałatę (objętościowo więcej koktajlu spożyjemy niż jesteśmy w stanie zjeść sałatki). Im więcej zatem składników odżywczych, tym bardziej będziemy odżywieni i tym lepiej będzie funkcjonował nasz organizm. Niemniej jednak tylko rozsądna kuracja, najlepiej przebiegająca pod okiem specjalisty może przynieść oczekiwane rezultaty. Czas jej trwania również powinien być uzależniony od kondycji osoby, która chce w ten sposób polepszyć swoje zdrowie.

Urozmaicając zawartość koktajli oraz soków nie tylko w smak, ale przede wszystkim we właściwości zdrowotne i odżywcze,...

Artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałów pokazowych.
Załóż konto Zaloguj się

Przypisy