Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia , Otwarty dostęp

10 kwietnia 2020

NR 18 (Kwiecień 2020)

Dietoterapia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG)

0 1595

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit. Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane. Jednak uważa się, że istotną rolę w jej rozwoju odgrywa współdziałanie czynników genetycznych i środowiskowych (infekcje, nieprawidłowy skład jelitowej flory bakteryjnej), które wpływają na zmienioną odpowiedź układu odpornościowego. Dotychczas przeprowadzone badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie wpływu czynników żywieniowych na wystąpienie choroby, jednak wiele wyników wskazuje na to, że nieprawidłowa dieta może pogarszać jej przebieg.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą z autoagresji, w której układ odpornościowy wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom, niszcząc błonę śluzową jelita grubego. Działanie to skutkuje przewlekłym stanem zapalnym o różnym stopniu nasilenia. U około 10–20% pacjentów choroba ma ciężki przebieg, powoduje różne powikłania jelitowe oraz pozajelitowe i wymaga leczenia szpitalnego. WZJG cechuje się naprzemiennie występującymi okresami zaostrzeń i remisji. Rzuty choroby mogą być wywoływane m.in. przez silny stres psychiczny, zmiany w diecie, stosowanie leków przeciwbólowych czy zakażenia jelit lub inne problemy zdrowotne wymagające leczenia antybiotykami.
Statystyki pokazują, że choroba ta dotyka głównie osoby w wieku od 20 do 40 lat. Rodzinne występowanie WZJG odnotowuje się u około 15% krewnych pierwszego stopnia osób chorych na nieswoiste choroby zapalne jelit.
Charakterystycznym objawem WZJG jest biegunka, często z domieszką śluzu i krwi. Jest ona efektem aktywnego zapalenia błony śluzowej odbytnicy, przebiegającego z zaburzeniami wchłaniania wody i elektrolitów w jelicie grubym. Biegunka może się pojawić nagle lub zmiana rytmu wypróżnień może postępować stopniowo.

POLECAMY

R e k l a m a


Innymi objawami towarzyszącymi chorobie mogą być: przewlekłe zmęczenie, osłabienie, niedokrwistość, bóle i skurcze w dolnej części brzucha, nagłe parcie na stolec, obniżona odporność, gorączka, brak łaknienia, wymioty i zmniejszenie masy ciała. Objawy te początkowo mogą przypominać zatrucie pokarmowe i bywają bagatelizowane przez chorego. Dlatego w przypadku utrzymywania się lub nawracania tego rodzaju dolegliwości należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Wpływ mikrobiomu jelitowego na rozwój WZJG

Ekosystem mikroorganizmów zasiedlających jelito grube, okre...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy