Dołącz do czytelników
Brak wyników

Fitoterapia

22 października 2021

NR 27 (Październik 2021)

Fitochemia i właściwości aronii czarnoowocowej

0 325

Każdy z nas pewnie przynajmniej raz w życiu próbował owoców lub przetworów z aronii. Jej cierpki smak pozostaje na długo w naszej pamięci. Lektura poniższego artykułu utwierdzi w przekonaniu smakoszów aronii, że warto się nią zajadać, a nieprzekonanych do jej smaku, zachęci do zmiany nawyków żywieniowych. Warto bowiem poznać jej cenne bogactwo odżywcze oraz prozdrowotne, szczególnie że aronia bardzo upodobała sobie gleby w naszym kraju i doskonale odnajduje się w naszych warunkach klimatycznych.

Aronia czarnoowocowa (s) ma swoje źródło w północnej Ameryce, należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Jest to niezbyt duży krzew, którego wysokość wynosi zazwyczaj około 2,5 m. Nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o właściwości gleby lub klimat, w którym się rozwija. Może właśnie dlatego w Polsce zadomowiła się na dobre za sprawą rosyjskiego sadownika Miczurinowa. Obecnie bardzo rzadko rośnie jako dzika roślina, szczególnie w naszym kraju, gdzie jej uprawa ma miejsce głównie na działkach, a także jest ona hodowana na dużą skalę przemysłową. 
Aronia ma duże zdolności adaptacyjne, może wytrzymać nawet bardzo mroźne temperatury powietrza, dochodzące do ok. -35°C. Zazwyczaj zakwita w maju, co manifestuje się pojawieniem się białych, drobnych kwiatów na krzewach. Roślina dobrze odnajduje się nawet w glebach o średnich klasach jakości, jej potrzeby dostępu do słońca również nie są wygórowane. 
Wszystkie te cechy sprawiają, że aronia czarnoowocowa to krzew chętnie uprawiany w naszym kraju. Jeśli dodamy do tego jej wspaniałe właściwości i odżywczy skład, można stwierdzić, że to nasz rodzimy „superfood”. Nie jest to również teoria niczym nie podparta. Wielu specjalistów od tematów żywieniowych twierdzi, że należy w pierwszej kolejności spożywać te rośliny, które rosną „wokół nas”. Zazwyczaj właśnie ich skład jest najbardziej odpowiedni pod względem ewentualnych niedoborów i składników odżywczych, które są nam niezbędne przy bytowaniu na danej szerokości geograficznej. 
Pod względem morfologicznym aronia w dużym stopniu przypomina jarzębinę.  Najbardziej cenną częścią aronii czarnoowocowej jest właśnie owoc. To typ jagody w kolorze bardzo ciemnego granatu, pokryty delikatnym nalotem. Miąższ jest dość aromatyczny i soczysty, z wyraźnie wyczuwaną cierpkością w smaku. Jako ciekawostkę można przytoczyć informację, że mrożenie owoców aronii może całkowicie zniwelować ich, nie każdemu odpowiadającą, kwaskowatość. Przy tym, taka obróbka nie powoduje utraty właściwości prozdrowotnych aronii czarnoowocowej. 

POLECAMY

Aktywność farmakologiczna oraz fitochemia aronii czarnoowocowej

Skład biochemiczny owocu aronii czarnoowocowej jest bardzo bogaty. Można stwierdzić, że to niekończąca się lista składników, które mają ogromne znaczenie w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu, a także mają zdolność do przeciwdziałania różnym chorobom, szczególnie tym o podłożu cywilizacyjnym. Ze względu na opisywane właściwości monografia tej rośliny na stałe zagościła w wykazie surowców, które są polecane przez miłośników ziołolecznictwa oraz medycyny naturalnej. Jak dowiemy się z da...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy