Pigwa pospolita
CYDONIA OBLONGA MILLER – PIGWA POSPOLITA (nie mylić z pigwowcem Chaenomeles). Roślina lecznicza (krzew/małe drzewko) z rodziny Rosaceae, której surowcem zielarskim są owoce (najczęściej wykorzystywane, zbiór wrzesień–październik), liście i nasiona. Pigwa pochodzi z zachodniej Azji (obecnie największym jej producentem jest Turcja – 25% światowej produkcji). Świeże owoce są bogate m.in. w: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, mangan, witaminy (A, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, C) oraz pektyny. Pigwa ma szerokie działanie, między innymi: immunologiczne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne (liść pigwy jest silniejszy niż liść zielonej herbaty Camellia sinensis), antybakteryjne (owoce i nasiona działają przeciwko bakteriom, np.: Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Helicobacter pylori), obniżające ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe. Jedno z randomizowanych badań klinicznych porównało działanie owoców pigwy i witaminy B6 w celu łagodzenia nudności i wymiotów u kobiet ciężarnych (6.–14. tydzień ciąży). Jedna grupa kobiet dostawała 1 łyżkę stołową syropu z pigwy, druga – witaminę B6 w tabletkach (20 mg)/przez tydzień. Owoc skuteczniej niwelował nieprzyjemne objawy1–4.
POLECAMY
R e k l a m a
Kalina koralowa i kalina śliwolistna
VIBURNUM OPULUS – KALINA KORALOWA i VIBURNUM PRUNIFOLIUM – KALINA ŚLIWOLISTNA. Surowcem zielarskim tego krzewu jest kora, kwiaty, liście i owoce, ale w praktyce wykorzystuje się głównie korę (zbierana wczesną wiosną z młodych, gładkich gałązek 2–3-letnich) i owoce (zbiór wrzesień–październik). W korze kalin znajdują się glikozydy irydoidowe (głównie patrynozyd i jego pochodne), triterpeny (kwasy ursolowy i oleanolowy, α- i ß...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!