W ostatnich badaniach klinicznych wykazano, że w celu poprawy właściwości kognitywnych, przeciwdepresyjnych, immunostymulujących i obniżających poziom cholesterolu wskazany jest, zwłaszcza dla osób po 40. roku życia, dodatek do codziennej diety 300 g świeżych grzybów do spożycia po przetworzeniu najlepiej w formie zup i sosów[1], [2].
Do takiej żywności zalicza się owocniki i grzybnie gatunków grzybów jadalnych, a ich naturalna zdolność do akumulacji różnych substancji pozwala na poprawę ich właściwości prozdrowotnych. Za jadalne uznano ok. 3000 gatunków grzybów, z czego ok. 100 pozyskuje się komercyjnie, a tylko 10 gatunków pozyskuje się na skalę przemysłową. Jednak wiele gatunków grzybów dalej jest uprawiane w małych ilościach albo pozyskuje się je tylko z natury.
R e k l a m a
Na podstawie badań naukowych udowodniono wiele prozdrowotnych właściwości grzybów. Wykazują właściwości przeciwzapalne, immunomodulujące, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, hepatoprotekcyjne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Grzyby są bogatym źródłem związków fenolowych i indolowych, karotenoidów, flawonoidów, lowastatyny, ergiotioneiny, steroli i tokoferoli, witamin i biopierwiastków[2–4]. Według danych FAO uprawa pieczarek na świecie jest to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi ogrodnictwa. W ciągu ostatnich 10 lat nastąpiło podwojenie zbiorów owocników, a także wzrost różnorodności gatunkowej upraw. Dobrym przykładem i wyjaśnieniem tego zjawiska może być rynek japoński, gdzie produkcja Pleurotus eryngii wzrosła ponad 5-krotnie w ciągu niespełna 10 lat, a gatunki najczęściej uprawiane na skalę przemysłową należą do rodzajów Lentinula, Pleurotus, Auricularia, Agaricus, Flammulina[3].
W Polsce gatunek grzyba jadalnego Hericium erinaceus (soplówka jeżowata) jest objęty ścisłą ochroną gatunkową, ale może on być uprawiany na substracie zastępczym – trocinach drzew liściastych, otrębach zbożowych i wielu innych odpadach rolniczych. Uprawa komercyjna tego gatunku ma miejsce na całym świecie, przede wszystkim w Azji i USA, ale nadal jest znacznie mniej popularna niż uprawy pieczarki białej, boczniaków i shiitake[3–5].
Ze względu na swoje możliwe właściwości odżywcze i lecznicze gatunek H. erinaceus był stosowany w medycynie tradycyjnej, ale ostatnio wykazano, że terpenoidy w nim zawarte działają regenerująco na neurony w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym. Udowodniono też potencjał w leczeniu zaburzeń neurologicznych ze względu na wysoką zawartość związków neuroaktywnych, które mogą przenikać przez barierę krew–mózg. H. erinaceus jest stosowany wspomagająco w zaburzeniach funkcji poznawczych, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona i udarze niedokrwiennym. Obecne badania nad tym gatunkiem skupiły się na jego aktywności profilaktycznej i leczniczej w zaburzeniach afektywnych. Związki indolowe występujące w H. erinaceus mogą mieć też znaczenie w profilaktyce depresji[4, 5].
R e k l a m a
Hericium spp. – metody pozyskiwania owocników i grzybni
Rodzaj soplówka (Hericium) należy do rodziny soplówkowatych (Hericiaceae), rzędu gołąbkowców (Russulaceae), klasy pieczarniaki (Agaricus), typu podstawczaki (Basidiomycota). Został on po raz pierwszy opisany w 1794 r.6 Obecnie rodzaj ten składa się z 16 gatunków, jednak badania filogenetyczne nie objęły do tej pory sekwencji genetycznych wszystkich znanych gatunków, więc ich liczba może się jeszcze zmienić[7]. Komercyjnie wykorzystuje się 4 gatunki: soplówkę jeżowatą (Hericium erinaceus), soplówkę amerykańską (H. americanum), soplówkę koralową (H. coralloides) i H. abietis. Dodatkowo gatunki H. clathroides i H. flagelium uważa się za jadalne, ale technologia ich uprawy nie została jeszcze opracowana8.
Wytwarzają one owocniki wielkości ok. 30 cm, przyrośnięte do pnia za pomocą trzonu przechodzącego w okrągłą gąbczastą masę białego koloru. Wytwarzają charakterystyczne zwisające kolce porastające cały owocnik, stanowiące hymenofor. Wiele gatunków podczas wzrostu wytwarza kolejne fragmenty wyrastające z głównej masy owocnika, które też porośnięte są kolcami. Inną cechą morfologiczną, która pomaga rozróżniać poszczególne gatunki, jest długość kolców i możliwość formowania przez nie kolejnych kolców. Soplówka jeżowata w warunkach klimatu umiarkowanego zwykle tworzy owocniki wiosną i jesienią, a amerykańska tylko jesienią[9].
R e k l a m a
Pierwsze uprawy soplówek zapoczątkowano w Chinach i jako pierwszą opracowano technologię otrzymywania z upraw owocników soplówki jeżowatej. Uprawę prowadzono w warunkach półnaturalnych, na kłodach i pniach drzew liściastych. Inokulowano je grzybnią i inkubowano w dużej wilgotności. Taki rodzaj uprawy jest w Polsce nazywany uprawą na drewnie. Najczęściej używa się do niej drewna twardego, z takich gatunków jak dąb czy buk, ale są próby uprawy na gatunkach drzew nagonasiennych. Owocniki wyrastają z przerośniętego drewna po roku i plonują, dopóki nie wykorzystają wszystkich składników odżywczych zużytych w drewnie, a wzrost zwykle trwa 5–6 lat[10], [11].
Na podstawie badań technologii upraw siedmiu gatunków soplówek wykazano, że każda z nich ma inne optimum wzrostu mycelium w tych samych warunkach, na substracie z drewna i ryżu. Jednak indukowanie owocników poprzez obniżenie temperatury i naświetlanie okazało się efektywne tylko dla H. erinaceus. H. americanum, i H. coralloides[11].
Grzybnię H. erinaceus – podobnie jak i innych soplówek – można też uzyskać metodami biotechnologicznymi w warunkach in vitro. Dzięki temu możliwe jest sukcesywne odtwarzanie siedliska tego ginącego, będącego pod prawną ochroną w Polsce, gatunku grzyba leczniczego (Czerwona lista gatunków zagrożonych i ginących), a także pozyskanie surowca do wytwarzania potencjalnych preparatów farmaceutycznych[12].
Ważniejsze gatunki z rodzaju Hericium i ich znaczenie biologiczne
Hericium erinaceus (Bull.) Pers., soplówka jeżowata
Hericium erinaceus (Bull.) Pers., soplówka jeżowata powszechnie znana, jako grzyb lwia grzywa, grzyb małpi lub Yamabushitake, jest jadalnym grzybem leczniczym o najlepiej udokumentowanym w badaniach naukowych i klinicznych działaniu wspomagającym pracę mózgu i układu immunologicznego (ryc. 1).
Ryc. 1. Hericium erinaceus z upraw
Fot.: Bożena Muszyńska
Jest to grzyb saprotroficzny, czasami pasożyt drzew. Występuje na martwych bądź obumierających drzewach z rodzajów Quercus spp., Fagus spp., Acer spp., Juglans spp., i Ulmus spp. Tworzy białe bulwiaste owocniki wielkości 20–30 cm, z których wyrastają przypominające kolce hymenofory. Podobnie jak huby, jest bocznie przyrośnięta do drewna grubym, krótkim trzonem bez hymenoforu, ale w odróżnieniu od nich nie jest zdrewniała ani korkowata, ale mięsista. Wytwarza gładkie, elipsoidalne zarodniki o wielkości ok. 5,5–7,0 × 4,5–5,5 μm[13].
Gatunek ten występuje powszechnie w krajach Azji Wschodniej (Chiny, Japonia), ale także w Europie, gdzie uznawany jest za gatunek zagrożony (Austria, Belgia, Czechy, Szwajcaria, Niemcy, Dania, Anglia, Holandia, Szwecja i Słowacja). W Polsce preferuje niżowe i górskie kwaśne buczyny oraz grądy[13], [14] i podlega ścisłej ochronie gatunkowej. Uprawy komercyjne tego gatunku są na całym świecie, zwłaszcza w Azji i USA, ale nadal jest znacznie mniej popularny niż pieczarki białe, boczniaki i grzyby shiitake.
Prozdrowotne właściwości soplówki jeżowatej
Gatunek ten jest jadalnym grzybem leczniczym uważanym za przysmak, ale także stosowanym w suplementach diety. Zyskał znaczenie jako potencjalne źródło ważnych substancji prozdrowotnych. Owocniki tego gatunku są stosowane od ponad 1000 lat w Chinach. Jest powszechnie wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) i od wielu dziesięcioleci w innych krajach azjatyckich. Działanie farmakologiczne H. erinaceus jest intensywnie badane w ciągu ostatnich 20 lat. Wykazano, że związki bioaktywne wyekstrahowane z owocników lub grzybni mają właściwości przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne[12].
Wykazano, że owocniki H. erinaceus są dobrym źródłem substancji odżywczych i zawierają w 100 g suchej masy ok. 57% węglowodanów, 22% białka, 3% tłuszczów i 8% błonnika pokarmowego[15].
Pozyskiwanie soplówki w Polsce
W Polsce jest to gatunek w stanie naturalnym objęty ścisłą ochroną od 1995 r., bez możliwości zastosowania wyłączenia spod ochrony w przypadkach uzasadnionych względami gospodarki rolnej, leśnej lub rybackiej[16]. Jest zagrożony z powodu braku ciągłości naturalnych drzewostanów zawierających buki i dęby, gdzie występowały drzewa obumierające, stare lub martwe oraz z powodu zmian klimatycznych. Gatunek ten znalazł się jednak na zaktualizowanej liście gatunków dopuszczonych do obrotu (ze względu na możliwość pozyskiwania go z upraw komercyjnych) we wniosku opracowanym i udokumentowanym przez autorkę artykułu ciągle jednak jeszcze procedowanym.
Ze względu na to, że jest to gatunek objęty ochroną, pozyskiwanie go z upraw jest ważnym rozwiązaniem dla konsumentów. Wiele badań prowadzono w celu ustalenia wpływu różnych substratów i dodatków do podłoża uprawowego w celu polepszenia jakości owocników. Zauważono, iż różne składy podłoża mają wpływ na zawartość poszczególnych związków bioaktywnych, np. statystycznie wyższą zawartość związków fenolowych oznaczono w soplówkach uprawianych w podłożu z pozostałości po tłoczeniu oliwy z oliwek w porównaniu z innymi substratami, jak trociny dębowe, włókna z produkcji bawełny i otręby pszenne[17], [18]. Prowadzone są również badania polegające na biofortyfikacji owocników soplówek w wybrane pierwiastki o znaczeniu dietetycznym. Skuteczną metodą okazał się dodatek do substratu związków selenu, który był dobrze akumulowany przez owocniki[19].
Właściwości terapeutyczne polisacharydów soplówki
Polisacharydy to jedne z najważniejszych związków występujących w soplówce. Mają potwierdzone klinicznie właściwości lecznicze, m.in. przeciwnowotworowe i immunomodulujące, antyoksydacyjne, działają osłonowo na wątrobę, antyhipogikemiczne, neuroprotekcyjne i neuroregeneracyjne[20].
Polisachrydem budującym strzępki tworzące grzybnie soplówek, podobnie jak innych grzybów jadalnych, jest chityna (stgr. χιτών chiton – wierzchnia szata) – organiczny związek chemiczny z grupy biopolimerów. Monomerem tego związku jest N–acetyloglukozoamina (N-acetylo-D-glukozo-2-amina). Właściwości fizykochemiczne oraz masa cząsteczkowa chitozanów izolowanych z grzybów jest identyczna z izolowanymi z oskórka chitynowego skorupiaków. Chitozany to pochodne chityny, powstające w wyniku jej częściowej deacetylacji. Obniżają one stężenie frakcji LDL cholesterolu (we krwi i w wątrobie) oraz triacyloglicerydów w surowicy. Zmniejszają w ten sposób ryzyko powstania chorób układu krążenia. Wpływają również na wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, powodując spadek jego stężenia całkowitego we krwi oraz frakcji LDL, nie zmieniając przy tym stężenia frakcji HDL. Dzięki obecności w grzybach jadalnych dużej ilości włókna pokarmowego, szczególnie glukanów (zwiększających lepkość treści pokarmowej) oraz chityny zwiększa się wydalanie kwasów żółciowych oraz steroidów obojętnych. W kwaśnym środowisku żołądka występujące w cząsteczkach chitozanów grupy aminowe przyjmują ładunek dodatni i łączą się z ujemnie naładowanymi resztami kwasów żółciowych. Niskie pH sprawia, że kompleksy chitozanów z kwasami żółciowymi stają się nierozpuszczalne i są wydalane z organizmu. Udowodniono, że chityna wpływa ponadto na układ immunologiczny, obniża ciśnienie krwi, ma działanie hipoglikemiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uzyskana w wyniku enzymatycznego rozkładu chityny glukozamina ma zastosowanie jako półprodukt do syntezy kwasu hialuronowego, który jest wykorzystywany do leczenia stanów dysfunkcji torebek stawowych. W przemyśle farmaceutycznym chityna i chitozany są stosowane jako nośniki leków oraz jako środki wspomagające odchudzanie[20], [21].
Bibliografia
- Cheung P.C.K. The nutritional and health benefits of mushrooms. Nutrition Bulletin 2010; 35(4): 292–299.
- Rizzo G., Goggi S., Giampieri F., Baroni L. A review of mushrooms in human nutrition and health. Trends in Food Science & Technology 2021; 117: 60–73.
- Zięba P., Sękara A., Sułkowska-Ziaja K., Muszyńska B. Culinary and Medicinal Mushrooms: Insight into Growing Technologies. Acta Mycologica 2020; 55 (2).
- Atila F. Comparative evaluation of the antioxidant potential of Hericium erinaceus, Hericium americanum and Hericium coralloides. asphc 2019; 18, 97–105.
- Atila F., Tuzel Y., Fernández J.A. i wsp. The effect of some agro–industrial wastes on yield, nutritional characteristics and antioxidant activities of Hericium erinaceus isolates. Scientia Horticulturae 2018; 238: 246–254.
- Index Fungorum: http://www.speciesfungorum.org/Names/Names.asp (03.10.2022).
- Mycobank: https://www.mycobank.org/page/Simple%20names%20search (03.10.2022).
- Boa E.R. Wild edible fungi: a global overview of their use and importance to people, Non-wood forest products. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome 2004.
- Thongbai B., Rapior S., Hyde K.D. i wsp. Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycol. Progress 2015; 14, 91.
- Gonkhom D., Luangharn T., Raghoonundon B. i wsp. Hericium: A review of the cultivation, health-enhancing applications, economic importance, industrial, and pharmaceutical applications. Fungal Biotec 2021; 1, 115–127.
- Grace J., Mudge K.W. Production of Hericium sp. (Lion’s Mane) mushrooms on totem logs in a forest farming system. Agroforest. Syst. 2015; 89, 549–556.
- Włodarczyk A., Fijałkowska A., Jędrejko K. i wsp. Edible and medicinal mushroom Hericium erinaceus as a potential natural material with influence on brain functions. Medicina Internacia Revuo 2020; 1 (114): 4–10.
- Sokół S., Golak-Siwulska I., Sobieralski K. i wsp. Biology, cultivation, and medicinal functions of the mushroom Hericium erinaceum. Acta Mycologica 2015;, 50(2).
- Kujawa A., Ruszkiewicz-Michalska M., Kałucka I. Grzyby chronione Polski: rozmieszczenie, zagrożenia, rekomendacje ochronne. Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk, Poznań 2020.
- Golak-Siwulska I., Siwulski M., Sobieralski K. Właściwości lecznicze grzybów z rodzaju Hericium. Pieczarki 2022; 1: 66–69.
- Rozporządzenie Ministra Środowiska z 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
- Atila F., Tuzel Y., Fernández J.A. i wsp. The effect of some agro–industrial wastes on yield, nutritional characteristics and antioxidant activities of Hericium erinaceus isolates. Scientia Horticulturae 2018; 238, 246–254.
- Turk A., Yeon S.W., Ryu S.H. i wsp. Effect of culture conditions on the content of hericene A, an α-glucosidase inhibitory constituent of Hericium erinaceus. Scientia Horticulturae 2021; 288, 110407.
- Hu T., Hui G., Li H., Guo Y. Selenium biofortification in Hericium erinaceus (Lion’s Mane mushroom) and its in vitro bioaccessibility. Food Chemistry 2020; 331, 127287.
- Muszyńska B., Krakowska A., Sułkowska-Ziaja K. Medicinal Mushrooms as a Source of Therapeutic Biopolymers. Edited By Sunil Kumar Deshmukh, Kandikere Ramaiah Sridhar, Susanna M. BadalyanFungal Biotechnology Prospects and Avenues. Forthcoming by CRC Press 2022. ISBN 9781032163857
- Muszyńska B., Kała K., Sułkowska-Ziaja K. Mushrooms as a source of biological active indole compounds (chapter 2). Indole Synthesis, Functions and Reactions. Series: Chemistry Research and Aplications. Nova 2019, ISBN 1536147773.
- Sułkowska-Ziaja K., Kała K., Lazur J., Muszyńska B. Chemical and Bioactive Profiling of Wild Edible Mushrooms. P. Singh i wsp. (eds.), Biology of Macrofungi, Fungal Biology, Springer Nature Switzerland AG 2018 129B, 2018; 129-157.
- Muszyńska B. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu. Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. [w:] Stachowska E. (red. nauk.) PZWL, Warszawa 2021. ISBN 978-83-200-6328-8.
- Rupcic Z., Rascher M., Kanaki S. i wsp. Two New Cyathane Diterpenoids from Mycelial Cultures of the Medicinal Mushroom Hericium erinaceus and the Rare Species, Hericium flagellum. IJMS 2018; 19, 740.
- Fijałkowska, A., Jędrejko, K., Sułkowska-Ziaja, K. i wsp. Edible Mushrooms as a Potential Component of Dietary Interventions for Major Depressive Disorder. Foods 2022; 11: 1489.
- Qiu J., Shen B., Zhao M. i wsp. A nationwide survey of psychological distress among Chinese people in the COVID-19 epidemic: implications and policy recommendations. General Psychiatry 2020; 33: 100213.
- Lai J., Ma S., Wang Y. i wsp. Factors Associated With Mental Health Outcomes Among Health Care Workers Exposed to Coronavirus Disease JAMA Network Open 2019; 2020; 3.
- Li T.J., Lee T.Y., Lo Y. i wsp. Hericium erinaceus mycelium ameliorate anxiety induced by continuous sleep disturbance in vivo. BMC Complement Med. Ther. 2021; 21.
- Thongbai B., Rapior S., Hyde K.D. i wsp. Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycological Progress 2015; 14: 91.
- Wittstein K., Rascher M., Rupcic Z. i wsp. Corallocins A–C, Nerve Growth and Brain-Derived Neurotrophic Factor Inducing Metabolites from the Mushroom Hericium coralloides. Journal of Natural Products 2016; 79: 2264–2269.