Jej objawy mogą mieć różne nasilenie, zależnie od poziomu glukozy. Najczęściej są to: drżenie rąk, nadmierna potliwość, silny – tzw. wilczy głód, osłabienie, senność, splątanie, problemy z koncentracją, zaburzenia równowagi, kołatanie serca, mrowienie wokół ust, drżenie ciała (przede wszystkim rąk), zaburzenia widzenia, ból brzucha i nudności, uczucie niepokoju i lęku, utrata przytomności. U chorych na cukrzycę niektóre z tych objawów niedocukrzenia mogą zanikać i być niezauważalne. Często jedynym, ale bardzo niebezpiecznym objawem hipoglikemii jest utrata przytomności. Hipoglikemia może wystąpić jako powikłanie cukrzycy, stan niezależny od cukrzycy lub w połączeniu z innymi zaburzeniami.
POLECAMY
R e k l a m a
Jak już wcześniej wspomniano, hipoglikemia pojawia się w sytuacji spadku stężenia glukozy we krwi zbyt nisko, poniżej wartości, jaki pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu do normalnej aktywności. Wspomniany spadek i objawy hipoglikemii u różnych osób mogą pojawiać się w bardzo indywidualny sposób. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2019 r. hipoglikemią nazywamy obniżenie stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), niezależnie od tego, czy towarzyszą temu charakterystyczne objawy, czy też nie1. Należy pamiętać, że normalny zakres poziomu cukru we krwi to ok. 60–120 mg/dl, w zależności od tego, kiedy spożyto posiłek. Na czczo poziom cukru we krwi może spaść poniżej 60 mg/dl, a nawet poniżej 50 mg/dl i nie wskazuje na poważną nieprawidłowość lub chorobę. Poziom cukru we krwi poniżej 45 mg/dl prawie zawsze wiąże się z poważnymi nieprawidłowościami2.
Rodzaje hipoglikemii
Ze względu na stopień nasilenia wyróżnia się hipoglikemię: lekką, umiarkowaną i ciężką. Lekkiej hipoglikemii towarzyszy uczucie głodu, drżenie rąk i nóg, niepokój, bladość skóry, wzmożona potliwość, mrowienie wokół ust oraz ból głowy. Stężenie cukru określone za pomocą glukometru wskazuje na wartość między 50 a 70 mg/dl. W takiej sytuacji zaleca się niezwłocznie przyjąć glukozę w postaci płynu bądź tabletek (zawartość glukozy 10–20 g). Pomocne będą też 2–3 kostki cukru lub słodki napój. Stosując napój, należy pamiętać o klasycznym słodzonym napoju, a nie napoju typu „0”, „light”, bez cukru. Nieskuteczne będą też słodycze z dodatkiem czekolady (cukierki, batony). Zawarty w nich tłuszcz znacznie opóźnia wchłanianie się cukru (obniża IG produktów spożywczych).
Hipoglikemia umiarkowana wiąże się z niższym stężeniem glukozy (30–50 mg/dl) i możliwymi dodatkowymi komplikacjami typu splątanie, problemy z koncentracją, bełkotliwa mowa, uczucie lęku lub zaburzenia zachowa...