Czym są flawonoidy i jaka jest ich historia? O flawonoidach świat nauki dowiedział się dzięki Albertowi Szent-Gyorgijowi, laureatowi Nagrody Nobla. Naukowiec, podając znajomemu choremu na zapalenie dziąseł nieoczyszczoną witaminę C, zauważył, że jest ona o wiele bardziej skuteczna od wersji oczyszczonej. Dzięki niemu zaczęto badać zanieczyszczenia witaminy C pochodzącej z surowców roślinnych oraz opisano strukturę większości znanych dzisiaj flawonoidów. Flawonoidy wykorzystywano przede wszystkim w uszczelnianiu naczyń włosowatych m.in. w przewlekłej niewydolności żylnej. Było tak aż do 1968 r., kiedy to Amerykańska Organizacja ds. Żywności i Leków podała w wątpliwość skuteczność flawonoidów i wycofała je z obrotu.
Rynek flawonoidów nie umarł jednak, ale przeniósł się do podziemia, by w latach 90. XX w. znowu z niego wyjść. Dzisiaj w przeglądarce Google pod hasłem „flawonoidy” znaleźć można ok. 334 tys. źródeł (tylko w języku polskim).
POLECAMY
Mangostan właściwy – gdzie można go spotkać?
Jednym z surowców roślinnych bardzo bogatym w polifenole jest mangostan. Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L.) jest wiecznie zielonym drzewem, którego wysokość dochodzi do 25 m. Należy do rodziny kluzjowatych (Clusiaceae Lindl.), a jego pędy pokryte są podłużnymi, jajowatymi liśćmi, o lśniącej, oliwkowo zielonej barwie. Na szczytach pędów wyrastają kwiaty po 3–9 sztuk. Kwia...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!