W szczególności większość pacjentów uważa, że interwencje dietetyczne są istotne dla ich ogólnego leczenia choroby łuszczycowej; jednak dieta jest rzadko omawiana podczas wizyt klinicznych4, 5. Ponadto wyniki badań pokazują, że pacjenci z łuszczycą są silnie zmotywowani do wykonywania zmian, ponieważ te interwencje są postrzegane jako naturalne, bezpieczne i zainicjowane przez pacjenta5, 6. Niestety, większości pacjentów i lekarzy brakuje wiedzy na temat skuteczności interwencji dietetycznych, ponieważ istnieje zaledwie niewiele artykułów podsumowujących literaturę dotyczącą łuszczycy i diety4.
Fizycznym podłożem choroby ze strony układu odpornościowego jest nieprawidłowe funkcjonowanie limfocytów T wydzielających substancje cytotoksyczne odpowiedzialne za przyspieszenie procesów złuszczania się skóry. Dodatkowo łuszczycy towarzyszyć może również ból i świąd oraz dodatkowo ból stawów nazywany łuszczycowym zapaleniem stawów. Przyczyny powstawania łuszczycy nie zostały do końca poznane, natomiast charakterystyczne suche łuski na skórze wyraźnie sugerują obecność stanu zapalnego w organizmie. Środowiskowe wyzwalacze, takie jak stres, palenie tytoniu czy niektóre pokarmy mogą wywoływać zaostrzenie łuszczycy.
POLECAMY
ŻYWIENIE W ŁUCZYCY
Istnieją produkty spożywcze, które mogą przyczyniać się do nasilenia występowania dolegliwości bądź wspomagać leczenie. Zdrowe nawyki żywieniowe, które obejmują stosowanie żywności przeciwzapalnej, mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko dodatkowych problemów. Najzdrowsza okazuje się dieta śródziemnomorska, bogata w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia jako główny składnik diety, dodatkowo minimum trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców dziennie (im bardziej kolorowe, tym więcej polifenoli i substancji o działaniu przeciwzapalnym...