Jej syntezę zapewnia dekarboksylacja aminokwasu L-histydyny przez pracę enzymu dekarboksylazy L-histydyny (ryc. 1). W ludzkim organizmie wytwarzana i magazynowana jest głównie w mastocytach oraz komórkach zasadochłonnych (bazofilach), natomiast jej nadmiar rozkładają dwa enzymy: diaminooksydaza (DAO) oraz N-metylotransferaza (HNMT) (ryc. 2). Histamina biologiczny efekt wywiera za pomocą czterech receptorów (H1–H4), które są przeznaczone do odbierania bodźców przez nią przekazywanych (ryc. 3).

Źródło: Opracowanie własne.

Źródło: Opracowanie własne.

Źródło: Opracowanie własne.
Aktywacja receptora H1 prowadzi do skurczu mięśni gładkich, rozszerzenia naczyń krwionośnych, wydzielania śluzu w drogach oddechowych. Odgrywa on również rolę w alergiach IgE-zależnych. Receptor H2 występuje głównie w przewodzie pokarmowym, gdzie odpowiada za wydzielanie soków żołądkowych oraz zwiększa produkcję IL-16 oraz zmniejsza wydzielania TNF-alfa. Pobudzenie receptora H3, znajdującego się w układzie nerwowym, wpływa m.in. na syntezę histaminy w mastocytach oraz reguluje wydzielanie acetylocholiny, serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. Natomiast receptor H4 odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego (jego aktywacja wpływa na zwiększenie uwalniania IL-16 przez limfocyty CD8+).
Histamina zostaje uwolniona z komórek z różnych powodów, takich jak np. niskie i wysokie temperatury, światło słoneczne, ucisk, toksyny, jady owadów, leki (np. kwas acetylosalicylowy, kodeina, morfina), alkohol, pokarmy (m.in. czekolada, pomidory, szpinak, bakłażany, truskawki, ananasy, banany). Niepożądane objawy wywołane histaminą to m.in.: ból głowy, wodnisty wyciek z nosa, zaczerwienienie spojówek, pojawienie się bąbli pokrzywkowych, skurcz oskrzeli, świszczący oddech, uczucie duszności,...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!