Oleje z ryb – wpływ na naszą odporność

Dietoterapia Otwarty dostęp

Tłuszcz pokarmowy, wbrew niektórym przekonaniom jest niezwykle istotnym składnikiem naszej diety. Pewne kwasy tłuszczowe obecne w pożywieniu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W ogólnym odniesieniu do zdrowia, szczególnie ważną rolę pełnią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9. Oleje z ryb są bogate w tłuszcze.

Ostatnio bardzo często słyszy się o konieczności odpowiedniej podaży kwasów Omega-3, z uwagi na niewystarczające ich spożycie wraz z przeciętną dietą. Ich obecność w codziennym menu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie m.in. właśnie układu odpornościowego.
Tłuszcze zawarte w żywności występują najczęściej w postaci triacylogliceroli, czyli estrów glicerolu i trzech reszt kwasów tłuszczowych – to właśnie one różnią się między sobą budową oraz właściwościami fizycznymi i biologicznymi. To jak są zbudowane te substancje przekłada się na ich zachowanie pod wpływem powietrza czy temperatury. Różnią się one również pod kątem długości łańcucha węglowego, obecnością wiązań podwójnych oraz lokalizacją tych wiązań w łańcuchu. Ze względu na umiejscowienie tych właśnie wiązań kwasy tłuszczowe dzielimy na Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
Nadmierna konsumpcja jednej grupy lipidów może na zasadzie konkurencyjności uniemożliwiać metabolizm lipidów, których spożywamy mniej. Warto podkreślić, że dzisiejsza dieta w naszej szerokości geograficznej często jest dość zasobna w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-6, a uboga w tłuszcze należące do rodziny Omega-3. Skutkiem tego może być wzrost aktywności eikozanoidów o właściwościach prozapalnych i prozakrzepowych. Eikozanoidy należą do dużej grupy molekuł sygnalizacyjnych niezwy...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI