Dołącz do czytelników
Brak wyników

Fitoterapia

26 października 2018

NR 9 (Październik 2018)

Bylica we wzmacnianiu układu odpornościowego

0 1075

Rodzaj bylic (Artemisia) obejmuje kilka różnych gatunków, których wspólnym mianownikiem – poza przynależnością systematyczną – jest zbliżona aktywność biologiczna. Zioła z rodzaju Artemisia stosuje się najczęściej w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, jako środki odstraszające owady oraz panaceum na okresowe spadki odporności.

Do rodzaju Artemisia należy kilka znanych roślin – Artemisia dracunculus (bylica estragon), A. absinthium (bylica piołun) i A. vulgaris (bylica pospolita). Pierwsza z nich jest zarówno cenioną rośliną stosowaną w sztuce kulinarnej, jak i rośliną o wyraźnej aktywności prozdrowotnej. Bylica piołun dzięki bogatemu składowi fitochemicznemu od lat stosowana jest w lecznictwie. Nazwa rodzajowa wywodzi się od greckiej Artemidy – bogini łowów, kobiet i porodów. Ze względu na zdolność indukowania skurczów macicy rośliny z tego rodzaju wykorzystywano w przeszłości do aborcji i indukcji porodu. Pomimo wielu podobieństw między poszczególnymi gatunkami bylice różnią się nieznacznie zawartością substancji czynnych i składem olejków eterycznych.

POLECAMY

R  e  k  l  a  m  a

Bylica estragon

Bylica estragon (Artemisia dracunculus), nazywana również bylicą draganek, estragonem lub bylicą głupich, jest byliną należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy