Liczne badania kliniczne dostarczają bowiem dowodów na to, że standaryzowana frakcja polifenolowa pozyskiwana z miąższu owoców – BPF (bergamot polyphenolic fraction) – obniża stężenie cholesterolu całkowitego (TC, total cholesterol) oraz frakcji związanej z lipoproteinami o niskiej gęstości, określanego potocznie mianem „złego cholesterolu”.
Pomarańcza bergamota – charakterystyka i skład fitochemiczny
Pomarańcza bergamota (Citrus bergamia Risso & Poiteau) zwana powszechnie bergamotką jest drzewem cytrusowym należącym do rodziny rutowatych (Rutaceae). Choć pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji, uprawia się ją wyłącznie w jednym z południowych regionów Włoch – Kalabrii. Bergamota jest stosunkowo trudna w uprawie, ponieważ do wzrostu potrzebuje ściśle określonych warunków klimatycznych. Ma też wysokie wymagania glebowe.
Najcenniejsze leczniczo są owoce rośliny, które mają cierpko-gorzki smak. Choć ogólnym pokrojem przypominają owoce cytryny lub limonki, to jednak skórka owoców bergamoty jes...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!