Dołącz do czytelników
Brak wyników

Naturoterapia dzieci

10 grudnia 2018

NR 10 (Grudzień 2018)

Propolis w profilaktyce i leczeniu przeziębień u dzieci

0 2271

W dobie wzrastającej oporności na antybiotyki coraz większą uwagę kieruje się na preparaty z dziedziny medycyny naturalnej. Należą do nich cieszące się coraz większą popularnością produkty pszczele o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych.

 

POLECAMY

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie związki biochemiczne odpowiadają za antybakteryjne działanie propolisu?
  • Jakie patogeny chorobotwórcze niszczy propolis?
  • Jak prawidłowo przygotować preparaty na bazie propolisu?

 

Nie tak dawno temu środowiska medyczne i kręgi sympatyków apiterapii obiegła szokująca wiadomość, że od tej pory w Wielkiej Brytanii specjaliści medyczni i lekarze będą oficjalnie zalecać swoim pacjentom stosowanie miodu i produktów pszczelich w walce z chorobami i przeziębieniami1. Eksperci ochrony zdrowia przygotowali nowe zalecenia dla lekarzy, którzy będą rekomendowali spożywanie miodu i produktów pszczelich przy kaszlu i przeziębieniach. Angielska agencja zdrowia publicznego (Public Health England – PHE), która jest częścią brytyjskiego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej (Department of Health & Social Care – DHCS), opracowała zalecenia dla brytyjskich lekarzy, by zastąpić w ten sposób wydawanie recept z wysłużonymi już antybiotykami. Nowe wytyczne dla angielskich lekarzy pokazują, że najrozsądniejszym rozwiązaniem dla większości pacjentów zmagających się z kaszlem powinno być używanie miodu oraz ziołowych preparatów dostępnych bez recepty, a antybiotyki miałyby być ostatecznością w przypadku nasilonych i długo utrzymujących się objawów. Jest to odpowiedź na zwiększającą się powszechnie rezystancję wielu popularnych antybiotyków. Jak przekonuje dr Susan Hopkins, zastępca dyrektora w PHE, w dobie wzrastającej oporności na antybiotyki musi nastąpić zwrot w kierunku skutecznych preparatów z dziedziny medycyny naturalnej. Z przeprowadzonych przez brytyjskie ministerstwo zdrowia ankiet wynika, że więcej niż połowa brytyjskich lekarzy nadużywa przepisywania pacjentom antybiotyków. Ciepły napar  ziołowy, posłodzony miodem, wzbogacony imbirem, od tej pory będzie na ustach wielu lekarzy w Wielkiej Brytanii1, 2. Proponowane wytyczne Narodowego Instytutu Doskonałości w Zakresie Ochrony Zdrowia i Opieki Zdrowotnej (NICE) oraz PHE wskazują, że istnieją dowody na to, iż takie samoleczenie może zmniejszyć lub skrócić objawy infekcji, w tym kaszel. Nareszcie doceniono walory medycyny naturalnej, a decyzja ta jest przełomowa i powinna zwrócić uwagę lekarzy z całego świata na skuteczność potwierdzonych laboratoryjnie produktów pszczelich o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych1.

Największą grupą ryzyka wystąpienia infekcji, wynikającego z niedojrzałej jeszcze odporności, były, są i pozostaną dzieci. Mniej znanym, lecz nie mniej ważnym i coraz częściej faworyzowanym produktem pszczelim jest propolis. Produkt ten stał się głównym obiektem badań wielu naukowców z dziedziny aktywności przeciwdrobnoustrojowej w ciągu ostatnich 20 lat.

Czym jest propolis?

Propolis, zwany też kitem pszczelim lub dzikim miodem, powstaje z mieszaniny gum naturalnych i żywicznych oraz smolistych, a także balsamicznych i woskowych wydzielin młodych pączków drzew, krzewów i roślin zielonych. Ze względu na przyjemny bukiet aromatyczno-zapachowy i wysoką lepkość zbierany jest przez pszczoły robotnice3–5. Surowcami botanicznymi są zazwyczaj: świerki, jodły, sosny, modrzewie, kasztanowce, brzozy, olchy, topole, osiki, lipy, wiśnie, śliwy, wierzby, wiązy i dęby6. Pszczoły sczesują i zgryzają wspomniane wydzieliny drzew i uformowane, przenoszą w koszyczkach zlokalizowanych na trzeciej parze odnóży do ula, gdzie wykorzystują zdobycz w rozmaity sposób – najczęściej używając jej do zalepiania powstałych pęknięć i otworów, uszczelniania gniazda i wzmacniania plastrów. Zebrany kit pszczeli jest wzbogacany w wosk, pyłek i enzymy pochodzące z gruczołów śliniankowych pszczół. Z jednej rodziny pszczelej w Europie pozyskuje się około 50–200 g kitu w ciągu jednego sezonu, choć pszczoły wchodzące w skład jednej rodziny pszczelej znoszą do ula nawet kilkaset gramów tego surowca5–7. Pszczelarze poławiają kit pszczeli przy użyciu rozmaitych technik i poławiaczy, głównie zeskrobując lepki surowiec z elementów ulowych i ramek. Prawidłowe przechowywanie w chłodnym miejscu, bez dostępu powietrza, wilgoci ani słońca, oraz s...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy