Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

18 maja 2018

NR 3 (Październik 2017)

Różany toast na zdrowie

0 294

Natura dzięki swoim darom pozwala człowiekowi uzupełniać niedobory witamin w najlepszy możliwy sposób. Róża to kwiat, który dla większości ludzi znany jest jedynie jako piękna ozdoba. Nie wszyscy jednak wiedzą, ile dobrego dla organizmu przynoszą owoce tej rośliny. Niepozorne kuleczki są prawdziwą skarbnicą zdrowia! Warto się w nich zakochać na całe życie.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Które z gatunkówróży są najbardziej wartościowe?
  • Jakie właściwości zdrowotne ma sok z róży?
  • Jakie są najważniejsze  składniki soku z róży?

Kiedy przychodzi jesień, zapobiegawczo sięgamy po witaminę C w tabletkach, pragnąc wzmocnić naszą odporność. Robimy tak, bo przekonuje nas do tego reklama,  przecież wszyscy tak ratują się przed przeziębieniem... Na szczęście coraz więcej ludzi poszukuje alternatywnych, naturalnych metod walki o witalność organizmu, co im pozwala cieszyć się zdrowiem przez cały rok. Co zatem przyjmować zamiast suplementów w tabletkach? 

Sok z owoców róży

Można powiedzieć, że jest odkryciem i swoistą gwiazdą wśród zwolenników naturoterapii. Nasi dziadkowie dobrze znali jego właściwości, czas więc powrócić do zdrowych tradycji i spożywać go na co dzień. Już w latach sześćdziesiątych opisano 23 gatunki róży występujące na naszych ziemiach, a jest ich prawdopodobnie więcej. Polska to kraj dosłownie usłany różami! Wśród czterech najważniejszych dla przetwórstwa odmian róży: rdzawej, girlandowej, dzikiej i pomarszczonej, to właśnie ta ostatnia – choć z nazwy najmniej romantyczna, zasłużyła na największą uwagę producentów soków. Wszystko przez jej niezwykłe właściwości. 

Jej wysokość Rosa Rugosa

Co może róża pomarszczona (Rosa Rugosa)? Bardzo wiele! Zanim poznamy cudowne walory zdrowotne, przyjrzyjmy się jej nieco bliżej. 

Róża pomarszczona przywędrowała ze wschodniej Azji, a dokładnie z Chin, Korei, Japonii i wschodniej części Rosji. Jest mrozoodporna, nie znosi oprysków i chemicznego nawożenia, a jedynie to naturalne – ekologiczne. Do Europy trafiła jako roślina ozdobna oraz surowiec do produkcji olejków różanych. Jak ją rozpoznać?

Charakterystyczne są dla niej gęsto owłosione pędy i kolce, grube liście, z wierzchu pomarszczone, ciemnozielone i błyszczące, szydlaste kolce, kwiaty koloru czerwono-różowego, pięciopłatkowe, duże i pachnące, owoce dorodne, kulisto-spłaszczone.

Amatorzy soku z owoców róży mogą być spokojni o jego jakość. Owoce zbierane są ręcznie, poszukuje się tych najbardziej zabarwionych. Dzięki temu do spożycia trafiają najcenniejsze składniki. Zbiory nie są suszone, tylko od razu transportowane, myte, tłoczone, umieszczane w butelkach i pasteryzowane. W naturalny sposób owoce zachowują wspaniałe właściwości, a produkowany z nich sok to bomba zdrowia!

Kto różę pije, ten długo żyje

Jakie korzyści przynosi codzienne spożywanie soku z owoców róży? 

Witamina C to najważniejszy składnik tego eliksiru zdrowia i młodości. Jej zawartość to aż 300–4000 mg%, a w niektórych gatunkach sięga wręcz od 6800 mg% do 12 000 mg%! Witamina C wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, rozprawiając się z wolnymi rodnikami. Ma to niebagatelny wpływ na procesy starzenia sie organizmu, które zostają znacznie spowolnione. Większość ludzi kojarzy działanie witaminy C z ochroną przed infekcjami, które nas dopadają zwłaszcza w zimowych miesiącach. Naturalny suplement diety w postaci soku pomoże zapobiegać osłabieniu, przeziębieniom, a w wypadku zachorowań – przyspieszy proces leczenia. 

Spożywasz dużo żela...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy