Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

18 maja 2018

NR 3 (Październik 2017)

Różany toast na zdrowie

0 45

Natura dzięki swoim darom pozwala człowiekowi uzupełniać niedobory witamin w najlepszy możliwy sposób. Róża to kwiat, który dla większości ludzi znany jest jedynie jako piękna ozdoba. Nie wszyscy jednak wiedzą, ile dobrego dla organizmu przynoszą owoce tej rośliny. Niepozorne kuleczki są prawdziwą skarbnicą zdrowia! Warto się w nich zakochać na całe życie.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Które z gatunkówróży są najbardziej wartościowe?
  • Jakie właściwości zdrowotne ma sok z róży?
  • Jakie są najważniejsze  składniki soku z róży?

Kiedy przychodzi jesień, zapobiegawczo sięgamy po witaminę C w tabletkach, pragnąc wzmocnić naszą odporność. Robimy tak, bo przekonuje nas do tego reklama,  przecież wszyscy tak ratują się przed przeziębieniem... Na szczęście coraz więcej ludzi poszukuje alternatywnych, naturalnych metod walki o witalność organizmu, co im pozwala cieszyć się zdrowiem przez cały rok. Co zatem przyjmować zamiast suplementów w tabletkach? 

Sok z owoców róży

Można powiedzieć, że jest odkryciem i swoistą gwiazdą wśród zwolenników naturoterapii. Nasi dziadkowie dobrze znali jego właściwości, czas więc powrócić do zdrowych tradycji i spożywać go na co dzień. Już w latach sześćdziesiątych opisano 23 gatunki róży występujące na naszych ziemiach, a jest ich prawdopodobnie więcej. Polska to kraj dosłownie usłany różami! Wśród czterech najważniejszych dla przetwórstwa odmian róży: rdzawej, girlandowej, dzikiej i pomarszczonej, to właśnie ta ostatnia – choć z nazwy najmniej romantyczna, zasłużyła na największą uwagę producentów soków. Wszystko przez jej niezwykłe właściwości. 

Jej wysokość Rosa Rugosa

Co może róża pomarszczona (Rosa Rugosa)? Bardzo wiele! Zanim poznamy cudowne walory zdrowotne, przyjrzyjmy się jej nieco bliżej. 

Róża pomarszczona przywędrowała ze wschodniej Azji, a dokładnie z Chin, Korei, Japonii i wschodniej części Rosji. Jest mrozoodporna, nie znosi oprysków i chemicznego nawożenia, a jedynie to naturalne – ekologiczne. Do Europy trafiła jako roślina ozdobna oraz surowiec do produkcji olejków różanych. Jak ją rozpoznać?

Charakterystyczne są dla niej gęsto owłosione pędy i kolce, grube liście, z wierzchu pomarszczone, ciemnozielone i błyszczące, szydlaste kolce...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy