Stan zapalny organizmu mogą wywoływać m.in. bakterie, wirusy, grzyby, toksyny, promieniowanie jonizujące, niektóre składniki diety. Przewlekły stan zapalny może być również skutkiem zaburzeń funkcjonowania układu immunologicznego. Celem stanu zapalnego jest przywrócenie homeostazy ustroju w wyniku np. zwalczenia infekcji. Występowaniu stanu zapalnego towarzyszą bardzo często takie objawy, jak: zaczerwienienie, wysypka, świąd, podwyższona temperatura. Jednakże w wielu przypadkach przedłużający się stan zapalny organizmu może być niebezpieczny dla zdrowia i stanowić przyczynę rozwoju wielu chorób1.
POLECAMY
R e k l a m a
Dieta a stan zapalny
Nie od dziś wiadomo, że składniki diety, które codziennie spożywamy, mogą mieć wpływ na stan naszego układu odpornościowego i mogą modulować jego aktywność. Niektóre z nich mogą wyzwalać i/lub potęgować stan zapalny. Jednakże w naszej diecie istnieje również wiele związków chemicznych, które są zdolne do zmniejszania nasilenia reakcji zapalnych. W poniższej części artykułu opisano niektóre z nich, a w tabeli 1 przedstawiono źródła pokarmowe tych składników.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Uważa się, że kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują silne działanie przeciwzapalne poprzez szereg różnych mechanizmów. Wśród nich wymienia się m.in.:
- zmniejszenie chemotaksji leukocytów,
- zmniejszenie ekspresji cząsteczek adhezyjnych,
- obniżenie produkcji eikozanoidów z kwasu arachidonowego,
- zwiększenie produkcji endokannabinoidów zawierających EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy),
- zwiększenie wytwarzania rezolwin i protektyn,
- zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych,
- zmniejszenie reaktywności limfocytów T2.
Wyniki obszernej analizy wielu badań rando...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!