Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dietoterapia

16 czerwca 2021

NR 25 (Czerwiec 2021)

Terapia probiotykami i prebiotykami w insulinooporności

0 886

Insulinooporność to temat, z którym specjaliści z różnych dziedzin spotykają się na co dzień w swoich gabinetach. Nawet, jeśli pacjent nie przychodzi ze zdiagnozowaną insulinoopornością, to objawy lub wywiad chorobowy wskazują na konieczność przeprowadzenia diagnostyki, która często potwierdza wstępne rozpoznanie. Kolejnym krokiem jest właściwe postępowanie obejmujące zarówno leczenie, jak i zmianę stylu życia, diety oraz terapie uzupełniające.

Dlaczego jednym z elementów holistycznego leczenia insulinooporności powinna być probiotykoterapia? I jak ją zastosować, aby była skuteczna? 

POLECAMY

Insulina – hormon „od cukru”

Węglowodany stanowią główne źródło energii dla komórek organizmu i są one potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Za regulację stężenia glukozy we krwi odpowiada produkowana w trzustce insulina, której zadaniem jest dostarczenie glukozy do komórek docelowych. 
W wyniku różnych czynników, z których wyróżnia się m.in.:

  • nieprawidłową, zbyt obfitą w węglowodany proste dietę, 
  • małą aktywność fizyczną, 
  • stres, 
  • dysbiozę jelitową, 
  • nadmierny poziom tkanki tłuszczowej (co nie zawsze idzie w parze z nadmierną masą ciała!),
    może dojść do wykształcenia się oporności tkanek na insulinę, przez co zwiększa się poziom glukozy we krwi1.

Trzustka, aby sobie z tym poradzić, produkuje więcej insuliny i tak zamyka się błędne koło insulinooporności, co w konsekwencji doprowadza do powstawania zespołu metabolicznego i chorób przewlekłych. 
 

Ryc. 1. Jak działa insulina?


Dookoła insulinooporności krąży wiele mitów, także tych związanych z dietą oraz leczeniem. Jednym z najczęściej powielanych jest ten, że insulinooporność dotyczy wyłącznie osób z nadwagą i otyłością. Czy tak jest naprawdę? 

Mit otyłości 

Insulinooporność, a także jej następczyni, czyli cukrzyca typu 2, łączone są często z nadmierną masą ciała. Ma to swoje uzasadnienie, ponieważ do rozwoju tych schorzeń przyczynia się niewłaściwa dieta i zbyt mała aktywność fizyczna, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i prowadzi do nadwagi i otyłości. Sprowadzanie zaburzeń metabolizowania węglowodanów wyłącznie do problemu nadmiernej masy ciała jest jednak wielkim uproszczeniem, które, niestety, często prowadzi do opóźnienia w postawieniu diagnozy. Ze względu na to, że większość osób nie wykonuje profilaktycznych badań krwi, do specjalisty...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy