Założeniem diety wegańskiej jest wykluczenie spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, nabiał i jaja. Dozwolone jest natomiast spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. Weganie często sięgają po zamienniki tradycyjnych produktów, do produkcji których wykorzystuje się m.in. soję, pszenicę, nasiona, orzechy, a także grzyby. Założenia i proporcje poszczególnych grup produktów w diecie wegańskiej przedstawia piramida żywieniowa umieszczona na rycinie 1.
POLECAMY
R e k l a m a
Bilansowanie diety roślinnej – profil aminokwasowy
Stosując dietę wegańską, należy pamiętać o jej właściwym bilansowaniu, tak aby wraz z pożywieniem dostarczyć wszystkie niezbędne substancje, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią ilość i jakość spożywanego białka, które zbudowane jest z aminokwasów. Część aminokwasów nazywanych endogennymi organizm jest w stanie sam wytworzyć, jednak istnieje też grupa aminokwasów, która ze względu na brak możliwości samodzielnej syntezy musi zostać dostarczona ze spożywanym pokarmem. Są to aminokwasy egzogenne, do których zalicza się: fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan oraz walinę (tab. 1). Mówiąc o jakości spożywanego białka, bierze się pod uwagę zawartość wchodzących w jego skład aminokwasów. Białko pełnowartościowe zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne we właściwych ilościach i w odpowiednim do siebie stosunku. Znajduje się głównie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego w diecie wegańskiej należy zwracać uwagę na różnorodność i odpowiednie łączenie produktów zawierających białko roślinne, które zazwyczaj charakteryzuje się niepełnym składem aminokwasowym. Istnieją jednak rośliny, które posiadają pełny profil aminokwasów i z dużym powodzeniem mogą zastąpić białko zwierzęce oraz stanowić cenne uzupełnienie diety wegan. Do takich roślin zaliczane są konopie.
Charakterystyka konopi
Oprócz powszec...