Zbilansowana dieta powinna zawierać w odpowiednich proporcjach: białko, węglowodany, tłuszcze, a także makro- i mikroelementy, witaminy oraz substancje balastowe i wodę. W niniejszej publikacji przedstawiono badania naukowe dotyczące wpływu diety i jej składników na stan skóry. Scharakteryzowano wybrane grupy związków biologicznie czynnych, którym przypisuje się korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, w szczególności skóry.
POLECAMY
Rola skóry w organizmie i jej nawodnienie
Skóra stanowi podstawową barierę chroniącą organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Zabezpiecza przed mikroorganizmami, toksynami, promieniowaniem ultrafioletowym oraz zapobiega utracie wody i elektrolitów. Bierze udział w metabolizmie, wydalaniu oraz regulacji temperatury1. Na jej wygląd i funkcjonowanie wpływa wiele elementów, np. promieniowanie ultrafioletowe, stres czy dieta2. Struktura skóry ulega ciągłym zmianom pod wpływem czynników środowiskowych i w wyniku procesu starzenia. Powstają wówczas reaktywne formy tlenu (Reactive Oxygen Species – ROS), które niszczą komórki i uszkadzają tkankę skórną, co powoduje utratę wody i degradację kolagenu. Skóra staje się sucha, zaczerwieniona, podatna na infekcje, traci swoją elastyczność, w efekcie pojawiają się zmarszczki. Skóra jest odzwierciedleniem stanu zdrowia całego organizmu. Dlatego w zapewnieniu jej optymalnej kondycji i homeostazy niezbędnym elementem jest stosowanie dobrze zbilansowanej diety, która dostarcza wszystkie składniki odżywcze w ilościach odpowiadających ustalonym i zalecanym normom. Według znowelizowanych norm Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny zalecany udział węglowodanów...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!