Wpływ zbilansowanej diety na stan skóry

Dietoterapia

Odpowiednio zbilansowana dieta ma znaczenie nie tylko w prewencji wielu groźnych chorób, ale wpływa również na kondycję i wygląd skóry, z uwzględnieniem stanu naskórka, skóry właściwej, tkanki podskórnej oraz wytworów skóry, takich jak włosy, gruczoły i paznokcie. Co więcej, sposób żywienia uznano za jeden z potencjalnie modyfikowalnych, środowiskowych czynników ryzyka przedwczesnego starzenia skóry.

Zbilansowana dieta powinna zawierać w odpowiednich proporcjach: białko, węglowodany, tłuszcze, a także makro- i mikroelementy, witaminy oraz substancje balastowe i wodę. W niniejszej publikacji przedstawiono badania naukowe dotyczące wpływu diety i jej składników na stan skóry. Scharakteryzowano wybrane grupy związków biologicznie czynnych, którym przypisuje się korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, w szczególności skóry.

POLECAMY

Rola skóry w organizmie i jej nawodnienie

Skóra stanowi podstawową barierę chroniącą organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Zabezpiecza przed mikroorganizmami, toksynami, promieniowaniem ultrafioletowym oraz zapobiega utracie wody i elektrolitów. Bierze udział w metabolizmie, wydalaniu oraz regulacji temperatury1. Na jej wygląd i funkcjonowanie wpływa wiele elementów, np. promieniowanie ultrafioletowe, stres czy dieta2. Struktura skóry ulega ciągłym zmianom pod wpływem czynników środowiskowych i w wyniku procesu starzenia. Powstają wówczas reaktywne formy tlenu (Reactive Oxygen Species – ROS), które niszczą komórki i uszkadzają tkankę skórną, co powoduje utratę wody i degradację kolagenu. Skóra staje się sucha, zaczerwieniona, podatna na infekcje, traci swoją elastyczność, w efekcie pojawiają się zmarszczki. Skóra jest odzwierciedleniem stanu zdrowia całego organizmu. Dlatego w zapewnieniu jej optymalnej kondycji i homeostazy niezbędnym elementem jest stosowanie dobrze zbilansowanej diety, która dostarcza wszystkie składniki odżywcze w ilościach odpowiadających ustalonym i zalecanym normom. Według znowelizowanych norm Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny zalecany udział węglowodanó...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI