Zalecenia dietetyczne w przypadku zdiagnozowanej miażdżycy

Postępowanie w jednostkach chorobowych

Miażdżyca to przewlekła choroba układu sercowo-naczyniowego, w przebiegu której następuje stopniowe, długotrwałe odkładanie się blaszki miażdżycowej zawierającej m.in. złogi cholesterolu w błonie wewnętrznej naczyń krwionośnych. Jest to choroba cywilizacyjna oraz główna przyczyna takich schorzeń, jak choroba niedokrwienna serca, zawały serca czy udary mózgu. Warto zwrócić uwagę również na to, iż schorzenia te są odpowiedzialne za połowę wszystkich zgonów w Polsce.

Bezobjawowe zmiany miażdżycowe ma 42% zdrowych osób 

U 42% zdrowych osób wykryto bezobjawowe zmiany miażdżycowe. Wyniki badań przeprowadzonych w Szwecji wykazały, iż wśród zdrowych osób, u których przeprowadzono analizy, zdiagnozowano wiele różnorodnych zmian miażdżycowych, które dotychczas nie powodowały niepokojących objawów, a jednak mogły stanowić zagrożenie dla życia. W badaniach tych naukowcy wykorzystali metodę badawczą z użyciem tomografii komputerowej serca (TK), która wskazuje na występowanie zwapnień (składników blaszki miażdżycowej) w ścianach tętnic wieńcowych. Zwapnienia te występują jednak w złogach miażdżycowych dopiero po pewnym okresie, dlatego też drugą wykorzystaną metodą badawczą była angiografia tomografii komputerowej. Badanie to miało na celu wykrycie wczesnego stadium miażdżycy, w którym nie pojawiły się jeszcze zwapnienia, oraz wskazanie dokładnego obrazu tętnic wieńcowych i występujących w nich zwężeń. Wyniki badań opublikowane we wrześniu 2021 r. dotyczyły 25 182 przebadanych osób (w tym 50,6% kobiet) w wieku od 50 do 64 lat, wykazano, iż początek miażdżycy występował o ok. 10 lat później u kobiet, niż u mężczyzn, oraz znacznie częściej u osób starszych. Zmiany miażdżycowe występowały u ponad 42% wszystkich dorosłych. U 10% osób, u których badanie TK nie wskazywało na kwalifikację do grupy ryzyka, wykryto natomiast zmiany miażdżycowe, które nie zawierały wapnia, jednak mogły oznaczać znacznie większe prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca[1].

POLECAMY

R e k l a m a

Nowe strategie antymiażdżycowe w dietoterapii

Aktualnie dzięki połączeniu podstawowych badań oraz analiz klinicznych znacznie zmieniły się koncepcje dotyczące przyczyny powstawania miażdżycy oraz diagnostyki w jej kierunku. Postępy badawcze wynikają głównie z ulepszeń w badaniach dotyczących genetyki człowieka, które umożliwiają sekwencjonowanie nowej generacji oraz inne innowacje technologiczne, a także z modyfikacji narzędzi do manipulacji genetycznych na myszach2. Wysokie ryzyko zgonu z powodu miażdżycy doprowadziło do opracowania nowych strategii dotyczących odżywiania i stosowanej dietoterapii. Żywność funkcjonalna, suplementy diety oraz fitoskładniki zawarte w produktach pochodzenia roślinnego to aktualnie główne wzorce żywieniowe powiązane z poprawą jakości płytki miażdżycowej na poziomie zapalnym[2].

Kwasy omega-3 i omega-6

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) to głównie kwasy tłuszczowe omega-3, gdzie ich głównymi przedstawicielami są: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), a także kwasy omega-6 (FA), takie jak kwas linolowy i arachidonowy (AA)[3]. Niezbędne kwasy omega-6 oraz kwas linolowy są pozyskiwane głównie z diety. Można je dostarczyć do organizmu spożywając takie produkty, jak olej lniany, olej sojowy czy olej rzepakowy. Kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy znajdują się natomiast głównie w rybach i olejach z ryb; można je też znaleźć w żywności wzbogaconej, takiej jak np. produkty mleczne, makarony, jaja, pieczywo czy oleje. Optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 nie został jeszcze w pełni ściśle określony[4]. 

Zestawiając wiele uzyskanych wyników badań naukowych dotyczących wpływu spożywania kwasów omega-3 lub ich suplementacji, można zauważyć ich niejednorodność, która może wynikać z wpływu różnych czynników, takich jak np. niewystarczająca dawka (< 1000 mg/d), pochodzenie surowca (chude ryby, olej rybny, tłuste ryby itp.) czy rodzaj suplementacji i jej proporcje[5–8]. Analizując większość dostępnych wyników badań, można stwierdzić, iż spożywanie kwasów omega-3 może być istotne we wczesnym stadium choroby miażdżycowej, nat...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI