Żelazo spożywane w pokarmach występuje w dwóch postaciach: hemowej oraz niehemowej. Jest ono wchłaniane w dwunastnicy i początkowym odcinku jelita cienkiego. Wchłanianie wzrasta w trakcie posiłków zawierających fruktozę, witaminę C, B12, B6. Najlepiej przyswajalne jest żelazo hemowe, którego głównym rezerwuarem jest mięso, podroby i ryby. Jest ono wchłanialne w 20–25%, ale jego udział w puli żelaza pokarmowego to zaledwie 5–10%. Większa część żelaza w ogólnej puli żelaza pokarmowego to postać niehemowa, zawarta głównie w produktach roślinnych i żółtkach jaj, która wchłania się w 5%. W sytuacji gdy podaż żelaza nie wystarcza do pokrycia zapotrzebowania, jego zapasy ulegają wyczerpaniu i pojawia się niedokrwistość3.
Normy stężenia hemoglobiny są zależne od wieku i płci. U noworodków wynosi 18–22 g/dl, u 3-miesięcznego niemowlęcia – 14–17 g/dl, u dorosłego mężczyzny – 14–16 g/dl, a u kobiet – 12–14 g/dl. Anemią nazywamy stan, w którym hematokryt, czyli całkowita objętość czerwonych krwinek, lub stężenie hemoglobiny jest poniżej dolnej granicy. Niedokrwistość w zależności od stężenia hemoglobiny można określić jako łagodną (9,5–10,5 g/dl dolna granica normy), umiarkowaną (8,0–9,4 g/dl) lub cię...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!