Dołącz do czytelników
Brak wyników

Fitoterapia

25 października 2021

NR 27 (Październik 2021)

Zioła obniżające cholesterol

0 574

Wiek XXI – nadmiar żywności, a jednocześnie rośnie liczba ludzi niedożywionych. Pragnę zaznaczyć, że mówimy tu o naszej populacji, a nie o krajach biednych Afryki czy Azji. Coraz więcej dorosłych, a nawet nastolatków czy dzieci ma problemy z podwyższonym cholesterolem i poziomem glukozy w surowicy krwi. Spożywamy żywność wysokoprzetworzoną, bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe (np. izomery trans, czyli tłuszcze „utwardzane”), w cukry proste fruktozę czy glukozę.

Współczesny człowiek spożywa znacznie więcej kalorii niż zużywa, co prowadzi do dodatniego bilansu energetycznego, a w konsekwencji odkładania tkanki tłuszczowej. Większość naszego dnia spędzamy siedząc przed ekranami naszych komputerów, telewizorów zapominając, że aktywność fizyczna dostosowana do naszych możliwości, obok prawidłowej diety jest w stanie zapewnić nam zdrowie. 

POLECAMY

R e k l a m a


Lipidy osocza są to tłuszcze stanowiące niejednorodną chemicznie grupę związków obejmującą: tłuszcze proste, tłuszczowce, np. fosfolipidy, niektóre biologicznie ważne związki rozpuszczalne w tłuszczach, np. cholesterol. 
Cholesterol jest niezbędnym substratem do syntezy hormonów steroidowych (hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych) i kwasów żółciowych. Dihydrocholesterol – pochodna cholesterolu występująca w tranie, jest prowitaminą witaminy D. 
Głównym ilościowo składnikiem grupy lipidów osocza są: trójglicerydy, cholesterol oraz fosfolipidy. W środowisku wodnym, jakim jest krew i płyn tkankowy, substancje te mogą istnieć w stanie rozpuszczonym i funkcjonować dzięki dość luźnym połączeniom ze specyficznymi białkami pełniącymi rolę nośników. Połączenia lipidów z białkami nazwano lipoproteinami. W skład cząsteczki lipoproteinowej wchodzi na ogół dużo lipidów i mało białka. Rodzaj białka związanego z lipidami decyduje o ich losach, np. o wiązaniu się z receptorami na powierzchni komórki i wnikaniu do jej wnętrza, wiązaniu z enzymami itp.
Ze względu na skład, budowę wyróżniono m.in. następujące rodzaje lipoprotein:

  • chylomikrony – stosunkowo duże drobiny, złożone głównie z obojętnych triglicerydów,
  • lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (oznaczone symbolem VLDL), obładowane cholesterolem,
  • lipoproteiny niskiej gęstości (oznaczone symbolem LDL), z największą zawartością cholesterolu i najbardziej miażdżycorodne, zwłaszcza gdy ulegną oksydacji przez wolne rodniki tlenowe i nabiorą właściwości toksycznych,
  • lipoproteiny wysokiej gęstości (oznaczone symbolem HDL), mające znaczenie ochronne.

Źródłem lipoprotein jest pokarm oraz czynności syntetyczne wątroby. Ulegają one dynamicznym przemianom, wędrując dzięki krążeniu z jelita do wątroby, a dalej do tkanek, gdzie są rozkładane lub osadzane. Z tkanek ponownie wracają do wątroby w celu eliminacji, np. część cholesterolu wydalana jest z wątroby do dwunastnicy w postaci kwasów żółciowych. Lipoproteiny LDL i VLDL obładowane cholesterolem po dotarciu do tkanek ulegają utlenieniu i deponują lipidy w komórkach lub poza nimi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Odprowadzanie lipidów z tkanek (funkcja lipoprotein H...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły i filmy
  • ...i wiele więcej!

Przypisy