Współczesny człowiek spożywa znacznie więcej kalorii niż zużywa, co prowadzi do dodatniego bilansu energetycznego, a w konsekwencji odkładania tkanki tłuszczowej. Większość naszego dnia spędzamy siedząc przed ekranami naszych komputerów, telewizorów zapominając, że aktywność fizyczna dostosowana do naszych możliwości, obok prawidłowej diety jest w stanie zapewnić nam zdrowie.
POLECAMY
R e k l a m a
Lipidy osocza są to tłuszcze stanowiące niejednorodną chemicznie grupę związków obejmującą: tłuszcze proste, tłuszczowce, np. fosfolipidy, niektóre biologicznie ważne związki rozpuszczalne w tłuszczach, np. cholesterol.
Cholesterol jest niezbędnym substratem do syntezy hormonów steroidowych (hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych) i kwasów żółciowych. Dihydrocholesterol – pochodna cholesterolu występująca w tranie, jest prowitaminą witaminy D.
Głównym ilościowo składnikiem grupy lipidów osocza są: trójglicerydy, cholesterol oraz fosfolipidy. W środowisku wodnym, jakim jest krew i płyn tkankowy, substancje te mogą istnieć w stanie rozpuszczonym i funkcjonować dzięki dość luźnym połączeniom ze specyficznymi białkami pełniącymi rolę nośników. Połączenia lipidów z białkami nazwano lipoproteinami. W skład cząsteczki lipoproteinowej wchodzi na ogół dużo lipidów i mało białka. Rodzaj białka związanego z lipidami decyduje o ich losach, np. o wiązaniu się z receptorami na powierzchni komórki i wnikaniu do jej wnętrza, wiązaniu z enzymami itp.
Ze względu na skład, budowę wyróżniono m.in. następujące rodzaje lipoprotein:
- chylomikrony – stosunkowo duże drobiny, złożone głównie z obojętnych triglicerydów,
- lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (oznaczone symbolem VLDL), obładowane cholesterolem,
- lipoproteiny niskiej gęstości (oznaczone symbolem LDL), z największą zawartością cholesterolu i najbardziej miażdżycorodne, zwłaszcza gdy ulegną oksydacji przez wolne rodniki tlenowe i nabiorą właściwości toksycznych,
- lipoproteiny wysokiej gęstości (oznaczone symbolem HDL), mające znaczenie ochronne.
Źródłem lipoprotein jest pokarm oraz czynności syntetyczne wątroby. Ulegają one dynamicznym przemianom, wędrując dzięki krążeniu z jelita do wątroby, a dalej do tkanek, gdzie są rozkładane lub osadzane. Z tkanek ponownie wracają do wątroby w celu eliminacji, np. część cholesterolu wydalana jest z wątroby do dwunastnicy w postaci kwasów żółciowych. Lipoproteiny LDL i VLDL obładowane cholesterolem po dotarciu do tkanek ulegają utlenieniu i deponują lipidy w komórkach lub poza nimi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Odprowadzanie lipidów z tkanek (funkcja lipoprotein H...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!