„Złoto Syberii” to potoczna nazwa rośliny występującej na terenie Europy oraz Azji, która została określona tym mianem, dzięki zawartości wielu składników ważnych w profilaktyce zdrowia. Rokitnik zwyczajny, gdyż to o nim mowa, jest rośliną występującą w formie krzewu, która może dorastać do 5 m wysokości. Charakteryzuje się on zawartością małych, kulistych lub podłużnych owoców, w kolorze pomarańczowym, które porastają długie łodygi. Owoce rokitnika mają kwaśny, dość specyficzny smak. Cechą charakterystyczną tej rośliny są kolce pokrywające łodygi. W Polsce rokitnik jest pod częściową ochroną i zabronione jest zbieranie dziko rosnących owoców.
R e k l a m a
Związki aktywne
Rokitnik w swoim składzie zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Są to m.in. prowitamina A, witaminy C, D, A, E, K oraz witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -7, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, krzem czy bor1.
R e k l a m a
Dodatkowo owoce rokitnika bogate są w związki polifenolowe oraz aminokwasy. Dokładny skład owoców rokitnika może być zróżnicowany, gdyż zależy od wielu czynników, takich jak dojrzałość owoców przy zbiorze, warunki klimatyczne, metoda stosowanej obróbki termicznej czy odmiany uprawowej2.
Witamina A
Witamina A to nierozpuszczalny w wodzie związek. Jego podstawową formą jest retinol, a pochodne to retinoidy, a także beta-karoten i niektóre inne karotenoidy, takie jak alfa-karoten, luteina, kryptoksantyna, czy likopen. Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A i jest przekształcany w wątrobie w retinol.
Związki z tej grupy wspomagają wiele istotnych procesó...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!