Cynk należy do pierwiastków, których zaraz po żelazie organizm człowieka posiada najwięcej. Występuje w strukturze ponad 300 enzymów, wpływając na ich aktywność, w tym m.in. na syntezę białka oraz kwasów nukleinowych4. Zgodnie z normami żywienia dla populacji polskiej dzienna rekomendowana ilość cynku dla osób dorosłych powinna wynosić 11 mg dla mężczyzn i 8 mg dla kobiet, przy czym zapotrzebowanie wzrasta w okresie ciąży i laktacji4. Na podstawie dobowej analizy spożycia okazało się jednak, że rzeczywiste dzienne spożycie bywa dużo niższe, ok. 5,3 mg/dobę6. Głównymi źródłami cynku w diecie są przede wszystkim produkty odzwierzęce – mięso, ryby, nabiał, a w mniejszym stopniu zboża, warzywa i owoce7.
POLECAMY
R e k l a m a
Tu należy jednak pamiętać, że zboża oraz rośliny strączkowe mimo stosunkowo dobrej zawartości cynku są także źródłem fitynianów – związków organicznych, które naturalnie występują w nasionach i wiążą cynk oraz inne składniki mineralne, jak żelazo, wapń, magnez, przez co hamują ich wchłanianie w jelicie cienkim. W konsekwencji wpływa to na obniżoną przyswajalność cynku z produktów zbożowych oraz strączków8. W związku z tym warto zwrócić większą uwagę, z jakich źródeł pozys...