Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris L.)
Berberys zwyczajny jest kolczastym krzewem z rodziny berberysowatych (Berberidaceae), spotykanym w lasach i zaroślach niemal całej Europy. W Polsce sadzony jest natomiast jako roślina ozdobna. Owocami berberysu są podłużne czerwone jagody – jadalne i bogate w witaminę C. W polskiej tradycji kulinarnej służą głównie na przetwory: dżemy lub nalewki.
W fitoterapii polskiej berberys jest stosowany bardzo rzadko, a szkoda! Używano go już przecież w Babilonie! Do celów leczniczych zbiera się dobrze wykształcone i zdrowe liście – w maju lub czerwcu – oraz dojrzałe owoce – w sierpniu lub wrześniu – gdy nabiorą jaskrawoczerwonej barwy. Kiedyś zbierano również jego korzeń i korę. Każdy z wymienionych surowców zawiera berberynę, która ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, antydepresyjne, przeciwzapalne, zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi, a także obniżające poziom ciśnienia tętniczego. Herbata z liści berberysu zawsze towarzyszy mi zimą, gdy słońca jest mniej, a o infekcję bardzo łatwo.
Owoce berberysu zawierają kwasy organiczne, np. jabłkowy i askorbowy, jak również pektyny i karetonoidy. Wspomagają także leczenie przeziębienia i poprawiają przemianę materii, dlatego można je spotkać w gotowych mieszankach odchudzających. Ja uwielbiam owoce berberysu w postaci suszonej. W okresie jesiennym i wiosennym dodaję je d...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Naturoterapia w praktyce" w roku + wydania specjalne
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły i filmy
- ...i wiele więcej!